用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 聖保祿天主教小學
樓主: TTMA
go

聖保祿天主教小學 [複製鏈接]

Re: 聖保祿天主教小學

係有架...我女女係坐tko保姆車返跑馬地

popuimami,

好呀 ! 無問題如果有新消息就 post 上黎, 比大家分享下.

p.s. 學校係有小賣部嫁.

請問到不到坑口 ? 約幾多錢 ?

ttma

我的囡囡十分好動, 讀書心散, 怕她難讀得上, 壓力大, 可否分享一下學校的程度..等

ttma

ttma,

壓力當然有啦每年4 測2考好似長命債咁, 日日都好 busy 唔係溫默書就溫測驗/考試d 野, 程度我覺得都比出面有d 學校深d, 因為我睇過其他學校d test paper, 我地d 卷都出得比較深.  

囡囡將於星期六考揷班試,其實課程是不是真的很深。如果與聖心比較,邊間深d?

有無媽咪知道?

chatroom台長 寫道:
ttma,

壓力當然有啦每年4 測2考好似長命債咁, 日日都好 busy 唔係溫默書就溫測驗/考試d 野, 程度我覺得都比出面有d 學校深d, 因為我睇過其他學校d test paper, 我地d 卷都出得比較深.  

我是後補小一家長, 請問有無家長收到學校電話星期五返學校見校長 ? 知唔知道是否見家長 ? or 2nd interview小朋友? 會問d咩呢?

thank
ttma

原文章由 陳晴晴 於 07-6-13 12:50 AM 發表
傳統教學, d女仔都好聽話, 功課多, 程度深
全年四測驗, 兩考試, 我個女差不多全年都好busy  

測驗 非連續性  (即分開日期,不是連續 2~3日測晒全科)
每星期中英文默書,
功課多
考試 會包括考課外
家長全年差不多 變為 "伴讀書童"

傳統 -> 另作 解說  -------> 死板:cry:

家 校活動 近呼 零

校園,課室較為細小
活動空間 很少

注意 :
小五 下.,
小六 上, 下 學期
考試 不計平持 測驗分

努力 加 努力吧 ~!

[ 本文章最後由 mankiuc 於 07-8-3 01:35 編輯 ]

hi mankiuc,
Same feeling as u for comment St. paul cat. how do u
think of True light, no pressure? indeed, don't want take
this hard life with my gal.

原文章由 coffee 於 07-8-3 10:15 AM 發表
hi mankiuc,
Same feeling as u for comment St. paul cat. how do u
think of True light, no pressure? indeed, don't want take
this hard life with my gal.

之前我有朋友
把就讀 小二 囡囡
聖保祿天主教小學  轉校至   真光小學
我笑言 轉得及時

現在 見她們 更活潑 開朗

Hi mankiuc ,
Oh, really. i will go to True Light "welcome day" Aug 22 see the teachers are kind or not.
can u introduce your friend to me for sharing these 2 schools?  coz a lof of things are concerning before transfer to TL ah.thanks.

之前我有朋友
把就讀 小二 囡囡
由 聖保祿天主教小學  轉校至   真光小學
我笑言 轉得及時

現在 見她們 更活潑 開朗 [/quote]

讀書真苦

我個囡囡在St. Paul Primary school 升三年級, 每次她考測, 測驗我就好苦! 我心想我是否選錯學校給她? 如果選一間比較淺的學校, 我就輕鬆得多.  你有無這個感覺?  唔知這間學校真係好深, 還是我個女成績差?

原文章由 clw_jun 於 07-8-16 01:36 PM 發表
我個囡囡在St. Paul Primary school 升三年級, 每次她考測, 測驗我就好苦! 我心想我是否選錯學校給她? 如果選一間比較淺的學校, 我就輕鬆得多.  你有無這個感覺?  唔知這間學校真係好深, 還是我個女成績差?

我諗:
一個活躍的個性的孩子,
不宜就讀"傳統教學" 的學校,
因為全程會係 "死讀書",
不言的話,
就變為 "讀書死"
好苦

你喜歡你囡囡讀這間學校嗎 ?

[點知姐 ! 好多人嘩這間學校好, 有名, 而且好大機會入到St. Paul 中學, 所有我才選這間學校l 你喜歡你囡囡讀這間學校嗎 ? 她的性格是文靜還是活躍 ? quote]原文章由 mankiuc 於 07-8-17 21:17 發表

我諗:
一個活躍的個性的孩子,
不宜就讀"傳統教學" 的學校,
因為全程會係 "死讀書",
不言的話,
就變為 "讀書死"
好苦 [/quote]

原文章由 clw_jun 於 07-8-18 09:00 AM 發表
[點知姐 ! 好多人嘩這間學校好, 有名, 而且好大機會入到St. Paul 中學, 所有我才選這間學校l 你喜歡你囡囡讀這間學校嗎 ? 她的性格是文靜還是活躍 ? quote]原文章由 mankiuc 於 07-8-17 21:17 發表 htt ...

如 中英數常
最後三學期 平均分合格
就好有可能 St Paul 中學會收,
最好 Keep 住 85分以上啦

"好多人嘩這間學校好, 有名,..... "

名利今虛設,
莫強求 !
努力加把勁吧!

St Paul 中學
剛剛在中一分派試時,
因有學生忘記熄手機
結果...............~~~~~

St Paul Primary School

[請問你囡囡讀幾年級? quote]原文章由 mankiuc 於 07-8-18 20:50 發表

如 中英數常
最後三學期 平均分合格
就好有可能 St Paul 中學會收,
最好 Keep 住 85分以上啦

"好多人嘩這間學校好, 有名,..... "

名利今虛設,
莫強求 !
努力加把勁吧!

St Paul  ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題