用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 泳鏡
go

泳鏡 [複製鏈接]

泳鏡

小兒4歲,雙眼有遠視(三百至三百五十度),平時會戴眼鏡,因為他曾說戴了眼鏡後看東西很清楚!現學緊游水(帶普通泳鏡),我問過他能否看清楚,他說不清楚。雖然他的爸爸說他自己在水底戴了泳鏡看東西一樣很朦(因本人不懂游泳,未知真正情況)。但本人卻擔心現在小兒仍在學緊最基本技巧,即在水面上為主,但他連老師個樣都睇唔清楚,會唔會影響佢冇心機去學游水,只係顧住玩水呢?因為佢嘅進度真係比佢一齊學嘅朋友(大小兒8個月)慢咗好多,呢點本人十分擔心!同埋想問吓有冇人知道有冇遠視泳鏡呢?唔該晒!

Re: 泳鏡

又好似未聽過有遠視鏡禾~

不如你問下眼科醫生意見同問下d運動舖啦~

據我所知, 坊間除了平鏡,就只有近視鏡, 散光都唔覺有~ 反光近視既都好小有~

不同人有不同進度, 唔可以一概而論; 大人都有差別啦, 何況小朋友~ 好多時都係家長心急呢~ 唔駛太擔心, 小朋友喜歡玩是正常, 起碼佢唔"鄘"拒 / 唔驚水丫, 慢慢來啦~ 同埋個教練識得引導佢就可喇~

剛問倒d網友話起sogo有得買, 你去睇睇啦~  :wink:

sadsam 寫道:
剛問倒d網友話起sogo有得買, 你去睇睇啦~  :wink:

係呀,去sogo賣sport 果層有兩間體育用品公司有得買,一隻隻len甘買, 唔係好貴 去 look look la     

sadsam & littlegaspig,

唔該晒你哋報料呀!Thanks a lot! 終於知道有得買,聽日我會去睇睇。不過係咪絧纙灣嗰間sogo呀?

尖沙咀果間not sure,因太細.但絧纙灣嗰間就一定有 :  :

擒日去咗銅纙灣嗰間sogo睇喇,原來只係得大人嘅鏡咋!唔通呢個世界真係冇出小朋友嘅遠視 泳鏡?anyway,都唔該晒各位!

你試下去SPEEDO 門店,尖沙咀恆豐中心、海運在運動家店。
‹ 上一主題|下一主題