用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無14網區的媽咪入來分享下
樓主: ckckcktina
go

有無14網區的媽咪入來分享下 [複製鏈接]

Re: 有無14網區的媽咪入來分享下

emiluihk,
好多謝你的分享啊. 咁你決定左俾你阿女去讀未啊? 你住響果度附近架? 上左primary就唔教了咩? 真係唔知喎, 咁你首選都係marymount嗎? 我都有聽人講過d女仔有d真係好咩架... e.g. 阿校長入左QE住左幾日, 咁d以前畢業的女仔現讀緊瑪利曼去探佢la. d女仔就話"阿校長, 點解你要住呢間醫阮o既" 咁校長就話, "咁你o地認為我應該住邊間啊" 佢o地就話, "緊係住養和la, 貴d阿麻" 就係咁lor. 我都同意sindy的話, 就係好睇你同阿女的溝通& 你灌輸俾佢d野, 同埋真係要俾心機教lor, 我宜家已經有俾阿女睇d好慘o既case, e.g. 大陸的小朋友咩都無, 有d小朋友就無爸爸媽媽, 因為佢o地唔要佢, 好多人想讀書都無得讀, 又無野食, 無錢買野. etc...  話俾佢聽幸福唔係必然的, 要好好真惜你宜家擁有的. 我唔知佢吸左幾多, 但係佢次次聽到or見到呢d, 佢都眼濕濕,     我就係驚佢有朝一日會變, 所以咁早就灌d野過佢, 我都唔知我係唔係過份緊張...  

Good Morning 呀 ckckcktina,

好多謝你既回應,我個心都係想囡囡讀Marymount,
但都打定輸數,because 跨區又係1st kid 機會好似真係
渺茫d , 其次會諗滬江同嘉諾撒,但尋日睇到你地之前chat
about 滬江功課幾多,我又有d擔心喎,我要番工,如果囡囡
多功課未好辛苦囉     我唔係怕我自己辛苦,我怕佢
會好辛苦 ; 但呢問課外活動係咪都幾多架   我係佢地個
網址到read過佢地d photos , d 小朋友好似都幾gentle.

至於嘉諾撒真係一無所知,淨係聽講幾好,但點好就
仲未聽到。可唔可以介紹吓 ?

嘻嘻 ~~~ 實在太多問題要請敎你地了 ,希望大家
唔好"salt" 我煩 >~<

[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

hi emiluihk,

唔使客氣la, 大家都係分享下, 討論下jei... 其實我都唔係好熟14區的小學架, 我都係宜家先開始做下比較ja, 因為我的心水學校係響12區架, 所以要問下bk媽咪, 睇下佢o地有咩心水lor. if到時1st round唔收, 就要派位lor. 你有無諗過跑馬地st. paul啊?  嘉諾撒 ~ 我都唔係咁清楚, 之前聽bk媽咪講轉左校長, 又係活動教學, 無咩功課, test, 所以我諗因該都幾輕鬆下o既.

ckckcktina

Thanks a lot! 兩間St.paul(s) 都無諗過 , 因有一個
fr個女係跑馬地sp讀,佢話好傳統,多功課,多test,學校同家長極少溝通,所以怕怕   12網我就心儀Marymount
但其實自己唔係好叻,驚睇唔掂個女害左佢,但我會盡力的,
聽講跑馬地寶覺小學都幾好喎,我個女既同學個brother今年本來千方百計跨區入到14網既聖米迦勒但小朋友適應唔到,結果轉左過寶覺小學,問題立即解決晒,佢媽媽番嚟同我地分享讚口不絶。 不過聖米迦勒可能見人見志,有d家長又番嚟話
幾好, 之前都考慮過呢間聽完朋友仔媽咪講之後真係都唔知點好 ~~~~ 而家又想睇吓d 直資小學, 你又點睇呢 ? :tongue:
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

ckckcktina,

話是話,請問你個係仔定女呀,你係咪住係天后 ?
我地住係油街嗰頭,都好近喎,唔知有無曾幾何是碰
過臉呢  
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

emiluihk,

係呀... 所以我就心大心細lor. 因為我都好驚入唔到marymount, 但係會唔會傳統又有傳統好呢? 第日佢o地上中學都係一樣架喎, 而且sp教出來d女仔斯文d有禮d架喎, 而且marymount都係頭三年好似放假咁, 到小四, 如果成績唔得, 老師又係會叫你轉校喎.. 所以都係未決定到,

聖米迦勒, 我都有frd個女讀緊, 就話d野都幾深下, 而且教得好快, d小朋友好多時都吸收唔到, 之後佢就俾個女返補習班, 仲要係私人果只, 1:1 一個鐘好似$200, 補全科, 中英數, 我聽佢講, 每個月好似都要$3500. 所以都幾貴下喎..   

原來我o地住得咁鬼近架, 係呀, 我住響"張祝珊"附近lor. 可能我o地真係之前見過面, 不過唔識之麻...      

happyallthetime73 ,

阿女so far都ok 啦, 佢都肯自動自覺每日都會練下. 佢宜家用緊好多本琴書啊, 因為佢個琴老師已經叫佢學緊d樂理lu..其中一本我諗你阿仔都會用到.
John Thompson's (Part Two), 你阿仔係唔係用緊part one啊?
該用戶已被刪除

咦 ~~~ 你地囝囝囡囡係邊到學piano ?
琴行定搵人上門 ? :

happyallthetime73,

oh i c i c, 是老師叫佢轉書架? 咁你個仔同我阿女差唔多喎, 咁佢仲有無其他書啊, 我阿女個琴老師叫佢買左好多其他書啊, e.g. 兒童樂理1, etc.. 都唔知係唔係o既, 又唔使考試, but咁快就要學樂理..  

emiluihk,

我阿女響琴行學, $380/月.     but only 30min/每堂

ckckcktina,

咦 $380/month都唔係好貴喎,係邊間學呀
佢要你買樂理書都唔一定唔好,因為小朋友咁細學校係唔會係音樂堂敎佢地咁詳細既樂理,所以在我個人認為都係有必要既
尤其係糼兒添,我自己都有買左本兒童樂理敎我個女,但似乎太簡講解得唔夠深入小朋友既記憶

我響chai wan我媽屋企樓下個商場間琴行學lo, 因為阿女every sat都過我媽屋企, 所以見咁便咪俾佢玩下lor.

ckckcktina
係唔係小西灣商場果間,我估下

ckckcktina
我又係每個星期六返我媽柴灣屋企

anna_gigi,

早呀, 咁o岩o既, 我媽響mrt附近喎, not小西灣. 興華..

Hi ckckcktina
早晨,唔知你以前有冇住過柴灣呢,因為柴灣我好(淑),做(女)果陣係處住

anna_gigi,

我都係呀, 做女果陣都係住響柴灣架. 住到我嫁lor. 我諗都有十幾年lor. 你呢?
‹ 上一主題|下一主題