用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

rachaelmum

唔怪得知佢咁可愛啦  

rachaelmum 寫道:
kmwun,

您亞仔仔的性格原來似晒您! 果然得到您的"真傳"!    [quote]
kmwun 寫道:
況且又唔係選人瑞唔使鬥年紀大
[/quote]
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

各位:
   幾時有第二次聚會~~黎多次家長聚會先啦!上次都未傾夠!stellacl 效率最快,不如由你決定點攪先 kmwun你幾時出差完返黎,等埋你一齊聚一聚  
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

kmwun
   通常打工仔係叻過d老細 老細通常得把口指指點點咁 打工仔係用腦會多d 嘜你唔知老細最叻係搵猛料之人幫佢打工ga 咩 [quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

我依啲二打六幫頭幫尾,你唔嫌棄至好,哎,我掂就做咗老細唔係打工啦。

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

kmwun
 好老實講:我覺得你個仔個樣都好有老細feel.可能第時佢都係點人幫佢做野果隻 你放心啦~佢大個應該係有個肥肚腩嘅老細黎 [quote]
kmwun 寫道:
rachaelmum

唔怪得知佢咁可愛啦  

[quote]
kmwun,

您亞仔仔的性格原來似晒您! 果然得到您的"真傳"!   

joey媽媽

應該係21號至26號嗰個星期出差。

joey媽媽 寫道:
各位:
   幾時有第二次聚會~~黎多次家長聚會先啦!上次都未傾夠!stellacl 效率最快,不如由你決定點攪先 kmwun你幾時出差完返黎,等埋你一齊聚一聚  

各位
  大家好忙嗎?成個特殊教育topic都好靜 你地去晒邊呀

我昨日同個仔去睇第4 次牙醫,是同一個醫生,一開始已通知呢個醫生仔仔是有自閉症的,所以第一次只是去洗牙當比仔仔適應,第二次去補兩隻大牙,第三次去補多一隻大牙,至於昨日係第4 次,因為仔仔有隻已補嘅牙甩左d銀粉,所以又再去補返好,誰不知昨日仔仔不知放學是否太累,所以當去整牙時好唔合作,要我地兩公婆好辛苦出晒手先完成,到最後呢個醫生終於頂唔順同我講:叫我下次要帶佢去專科睇,因仔仔要比佢痳醉後先幫佢做會好d喎 其實我去了4 次,但醫生已同我講左2 次 頭 3 次仔仔都好合作,但今次就... 我又一次比人晒手拒絕幫仔仔喇

無人上來回應,咁12月嘅聚會攪唔攪得成ga   
kmwun 寫道:
joey媽媽

應該係21號至26號嗰個星期出差。

[quote]
joey媽媽 寫道:
各位:
[/quote]

I am so busy....   
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

今日天氣唔好,我都無心情煮飯,仔仔今日午餐我都好求其煎左d腸仔,買左d現成一條朱古力卷+一盒四方啫喱比佢,唔知佢見到呢份午餐會唔會眼突突呢   

wewangwang
  我都買了你所講嘅糙米,d糙米 是否有少少黃色的,我而家煮d飯有白米+紅米+糙米,好似d健康飯團咁!好正好健康呀   

gigi2
    點忙都要透下氣架~~ 多d上來講下d仔女經先啦 打英文都得ga 最多我就返你喇

gigi2 寫道:
I am so busy....   

Joeymama,

我都好期待再有一次媽咪聚會, 不過我最近時常要請假湊亞囡(我奶奶要做白內障手術), 所以唔好意思再請假或"蛇"出來了,如果是星期五晚上我就可以出來喇。

最近bk靜了許多, 是否應該亞QD咁想, 各位的寶貝一定乖了許多, 在學校也適應得好好.....讓媽咪透下氣先!   

I am expecting to have Christmas party with all of you!   

Rachelmum,
You said right to my girl case according to the comments from Heep Hong and the kindergarten or maybe I have lowered my standard?  

[quote]是否應該亞QD咁想, 各位的寶貝一定乖了許多, 在學校也適應得好好.....讓媽咪透下氣先
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

簽名被屏蔽

睇黎大家集中嘅聚會都要等聖誕節喇因為我星期五晚有私人班,所以一定唔得!至於我聖誕節期間聚會亦可能唔得呢    [quote]
gigi2 寫道:
I am expecting to have Christmas party with all of you!   

[quote]
Joeymama,

我都好期待再有一次媽咪聚會, 不過我最近時常要請假湊亞囡(我奶奶要做白內障手術), 所以唔好意思再請假或"蛇"出來了,如果是星期五晚上我就可以出來喇。

[quote]
stellacl 寫道:
joey媽媽,

你想搞christmas 聚會 ?  定係 christmas前既媽咪聚會先呀 ?  lunch 定係 dinner ?
我下星期食lunch都得架, 但kmwun下星期要出差, rachaelmum要夜晚先得, 12月頭至月中, 我仔仔開始考試lu 喎...  

stellacl

所以我都要學d呀Q精神唔好介意其他人點睇及認同我,我會 睇開D GA 喇 係呢你學校家教會有收年費嗎?家教會有無 活動舉辦比你們家長?彈D料過黎知下啦   

另外,你話想嘔~~~    係唔係有左呀 小心身體喎 [quote]
joey媽媽,

啱啱先得閒d咋...你知啦, 星期一要趕返d上星期五&星期六無返工既手尾丫麻...尋晚又偏頭痛發作...想嘔又想c...

做得主席, 就唔好太介意其他人點睇你, 亦唔需要全部人都認同你, 睇開d, 以前董生&曾生都大把人反對啦... 你堅持你做主席既目標同期望就得啦, 辦公室政治你見得多, 學校政治你好快就見識架喇

Joeymama,

您地下一次的gathering不用特別遷就我 我都知您星期五好忙放學後要同仔仔上training, 總之您們攪聚會我可以出來一定到(因為老板時時會返大陸公幹)
joey媽媽 寫道:
睇黎大家集中嘅聚會都要等聖誕節喇因為我星期五晚有私人班,所以一定唔得!至於我聖誕節期間聚會亦可能唔得呢    [quote]
gigi2 寫道:

[quote]
Joeymama,

[quote]
joey媽媽,

你想搞christmas 聚會 ?  定係 christmas前既媽咪聚會先呀 ?  lunch 定係 dinner ?
我下星期食lunch都得架, 但kmwun下星期要出差, rachaelmum要夜晚先得, 12月頭至月中, 我仔仔開始考試lu 喎...  

Stellacl,

您要保重身體呀!    希望sjmama介紹給您的醫生幫到您喇。 頭痛真係好辛苦, 尤其是還要跟仔女的功課

[quote]
joey媽媽,

啱啱先得閒d咋...你知啦, 星期一要趕返d上星期五&星期六無返工既手尾丫麻...尋晚又偏頭痛發作...想嘔又想c...

rachaelmum
聚會呢D野∼∼就到大家就最開心,你都唔好推來推去喇!我仲要還書比你, 今次 就等負責康樂組嘅stellacl 去決定點搞12月活動啦 到時希望個個都可出席到啦 [quote]
Joeymama,

您地下一次的gathering不用特別遷就我 我都知您星期五好忙放學後要同仔仔上training, 總之您們攪聚會我可以出來一定到(因為老板時時會返大陸公幹) [quote]

joey媽媽

今朝去蕊展同心理學家傾仔仔嘅進度,佢地俾咗啲資料,我同stellacl夾吓,無重複就俾大家參考吓。

我仔仔學校家教會每個家庭每年收20大元,即係就算有兩個小朋友讀都係收20大元。另外會攪啲活動俾家長玩吓,不過都係平日,要返工的我就無得玩啦。有興趣睇吓我可以fax / email 張通告俾你。

joey媽媽 寫道:
stellacl

所以我都要學d呀Q精神唔好介意其他人點睇及認同我,我會 睇開D GA 喇 係呢你學校家教會有收年費嗎?家教會有無 活動舉辦比你們家長?彈D料過黎知下啦   

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題