用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報直資作後備?
樓主: SummerTong0821
go

報直資作後備?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-12-30 20:51
子女有無乍型先, ‘唔係咁下化’~~~

養兒育女,要計到咁盡~~~

其實可以學下現在某D中產,連生仔費都慳到,又慳力,可以選擇去,養     隻貓~~~

IloveJJ 發表於 18-12-30 21:03
咁你會答細女你只係想要,家姐係需要,所以無得去。咁佢話點解家姐細個又有得去?咁你又點答?
過多三年,你細女都要讀直資,咁你而家只係俾一個學費已無得去旅行,咁到時係搵多份兼職?
嗯!我個人覺得係每個人有不同嘅價值觀,有不同想法及意見,無話邊個想法先至係正確,另一個唔啱係錯嘅。

嗱假設咋!如果以我個人價值觀及做事方式,如果我分類為係 "想要" 的話,細女去旅行及大女住宿都唔會俾。

如果正如妳所分類,大女係需要,細女只係想要,父母係要用智慧去教導及引導細女。相信妳處理兩兄弟咁多年嘅相處都應該好有經驗!

世界有好多人用養人同養寵物來比較,我自己就認為是两件事,完全不會用来做比較。我有朋友重話寵物又聽話,又乖。我就一笑置之。

王家爸爸    發表於 18-12-31 12:46

ilyrd 發表於 18-12-30 21:33
世界有好多人用養人同養寵物來比較,我自己就認為是两件事,完全不會用来做比較。我有朋友重話寵物又聽話, ...

我果段野並非回你,只係有感而發~~~

現實,培育子女亦係兩件不同事情,亦非混為一談或比較~~~

若我不受小朋友所影響,我會去 學養珊瑚魚,就算養魚,都要去學,仲要有承擔有付出,甚或影響生活質素,少左錢又少左時間去旅行~~~

回覆 mcl203 的帖子

我養左狗後咪生活質素下降,佢剪髮貴過我!出街都趕住返屋企,約朋友都要睇時間,去旅行更加煩!養人同小動物是不可作比較,但養小動物也要犧牲好多嘢!

回覆 ilyrd 的帖子

我當我家的小狗好好似女咁的,永遠都係BB.   我慳自己,不過對兩個囡就好肯花錢!我親生女反而無吃保健產品,我收養的狗女就反而有吃保健食品!

寵物同小朋友的分別是,對寵物,愛,寵就足夠,點縱都唔驚,因為佢唔使讀書考試讀大學等等。唔需要栽培,可以溺愛一世

IloveJJ 發表於 18-12-30 22:17
如果我既孩子將來長大,童年與父母既回憶就只有讀書,何其可悲!

嗯!我相信我女回憶裏會有我每年一齊去幾日宿營嘅教會夏令會、呢4年聖誕節同佢返內地兒童村做義工、我及C6好似朱自清"背影"篇文章咁每星期送佢返宿舍嘅愛嘅體驗...所以,我不斷重覆講:''每個人價值觀及處理方法不一樣,無話邊個啱,邊個錯,自己過到自己,自己覺得舒服就OK" 。可悲,太言重吧!

回覆 b3410 的帖子

養寵物唔可以寵壞,做錯野也要罰!還有我老公太愛佢,成日分享食物比佢,攪到佢病,我話極我老公都唔聽!小朋友是有測考,不過去到某介段佢地唔會比你插手,你只可以做旁觀者,就算父母掂緊張也無用!

ANChan59 發表於 18-12-30 20:00
Not just you, me too.

You can check their annual report, 70% including 100%, 75%, 50%, and 25% re ...
school report 17-18
Fee RemissionFor the year 2017-2018, 149 students were granted remission of tuition fees (9 were granted $87,000; 1 wasgranted $69,600; 67 were granted $58,000; 4 were granted $52,200; 22 were granted $46,400; 22 weregranted $34,800; 16 were granted $23,200 and 8 were granted $11,600). 39 were recipients of book grantsand 161 received the Local Education Allowance. 74 students were granted school bursaries.

If only count remission of tuituion fee, 149/ 1152 = 12.9%

b3410 發表於 18-12-30 22:57
Fee RemissionFor the year 2017-2018, 149 students were granted remission of tuit ...

似乎,之前係 除 左一級學生人數,70%係非常高既數字~~~

回覆 IloveJJ 的帖子

每個人睇法不同,旅行也有平貴!如果我妹是這年代出世,一定做唔到專業人士!我地年代父母都唔會幫我地温默書,更加不會提我地温考試!講真我地連操卷都無,補充練習更加唔會買來做,我最記得是電視機有個櫃鎖實!我細過無得去旅行,不過父母就帶我們假日去郊外玩!

b3410 發表於 18-12-30 22:57
Fee RemissionFor the year 2017-2018, 149 students were granted remission of tuit ...

幾年前我看的是另一個表,分類都有些不同。

奇怪,難道我記憶力衰退?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-30 23:12
幾年前我看的是另一個表,分類都有些不同。

奇怪,難道我記憶力衰退?

我都係好奇去搵下
順便睇下其他幾間直資,暫時見唔到清楚寫出來有幾多學費減免的。
不過,DG,DB用於學費減免/獎學金的資金比例,占total expenditure 8% 左右。SPCC 6.8%。
而SPCC最大部分經費用於 staff, ~78%. 其他學校60%左右。

IloveJJ 發表於 18-12-30 23:22
我一直只想帶出,直資的確減少了中產讀好學校的機會。點解中產唔降低生活質素去讀係錯,但窮既同富有既, ...

諗深一層,6-7萬/1個月⋯⋯過去十年,每年大圍加薪3-5%,當自己1-2年冇加人工,頂到嘅,如果入到一間心儀直資,又不用等大抽獎,也值得!

制度改變不了,唯有接受!

利申:也反對直資收生制度的優越地位!

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-12-30 23:22
我一直只想帶出,直資的確減少了中產讀好學校的機會。點解中產唔降低生活質素去讀係錯,但窮既同富有既, ...

我地係夾心階層,阿女讀直資是被全費,入讀後都是維持2年窮遊台灣/日本。學校除學費外冇咩特別支出, 校隊操練不用錢,跟出面的跑會操跑不用比錢,冇補習。最主要支出都是學費、交通費及午飯錢。

我地的中學校綱太差,所以好多有一線直資收左都會放棄大抽獎。

IloveJJ 發表於 18-12-30 01:03
我其實無話考到會唔讀,如果係,我唔會考添。
我由頭到尾都講緊,直資所謂俾既學費減免,根本唔係真係可以 ...
我唔覺得QC差過DBS。.........totally agree.
我亦唔覺得官津校差過直資...both primary and secondary
‹ 上一主題|下一主題