用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思interview
樓主: 木子兔媽媽
go

啟思interview   [複製鏈接]

回復 Annalokyinmama 的帖子

我哋報九龍塘, 個 acknowledge of receipt email 就話如果10月15日, 都收唔到通知 interview, 可以打去 check.  
我最怕係之前人哋 send 咗 email 俾我, 但以為係 Junk mail, delete 鬼咗!  

我諗都係星期一打去check check 穩鎮D.   唔該晒你呀!!

回覆:啟思interview

睇完你地n班分享,我諗我仔衰梗

回覆:蕃茄薯仔湯 的帖子

Hi 蕃茄薯仔湯,不用太担心。我這兩天都有些緊張,但到interview 時豁出去了。既然收生標準係一個謎,說真的,我想家長的表現可能都有些影響,儘量放鬆。個人意見: 小朋友的禮貌很重要,最好主動向老師揮手打招呼和飛吻啊!

天助自助者,  別再怨天尤人

kwokbobo 發表於 12-10-6 15:11
咁佢無收你小朋友咩??死火, 我今日都有重覆老師的提問
冇收, waiting 之後冇晒聲氣.  當時真係幾失望

我女當時係100%做晒老師指拎(e.g. 俾野老師, 俾野媽媽, 認動物, 切蔬菜, "but""野...), 老師仲讚佢認知好好...., 但係唔多識講野一粒聲都冇出過, 老師問佢識講野未, 我又好老實咁答未係好識.  我覺得失敗原因有兩個: 1)係我不斷repeat 老師指令而扣分 2) 呢間真係好重視識唔識講野,未識講唔收

如果係因為小朋友未識講野以唔收(當時只得1歲3個月,基本上只懂間中說爸爸,媽媽,但我覺得以佢當時年紀係正常),我覺得我們不適合這間學校,不用可惜

但如我不斷repeat 老師指令而扣分以唔得,就好唔抵,呢次經驗對我來說我當一場教訓。所以之後的所有interview, 我沒有再repeat 過一句老師的指令,只在旁陪笑和答老師問題,結果即使女未必每次能答所有問題,但最後我們卻有比啟思更心儀的好幾間學校offer。

我想以過來人身份叫大家放鬆D,啟思對大部份人來說也不是最心儀,緊張只因是好多人的第一次interview,啟思不比其他學校易有offer (因早報名早考,多人報多人考,happy school 好像不錯,好多人以試試的心態去報),得不到啟思offer 不代表最心儀的學校唔會收。今日唔識講野做唔到,幾個月後已可以變成由朝到晚講不停,不要小看自己的小朋友,特別係相對較細的6-8月BB(我女係6月尾BB)。

有時不用答對所有問題及完成所有指令才會有offer, 有時老師係睇反應或好多其他野,所以不要太著緊小朋友是否能做晒及答對.  能做晒及答對當然好,但不等於會有offer.

仲有,即使冇offer 也不代表自己或小朋友唔夠好,只係太多人報,位太少。總有百樂會賞識小朋友的。

加油!

回覆:sarubuta 的帖子

講得好!

sarubuta 發表於 12-10-6 21:34
冇收, waiting 之後冇晒聲氣.  當時真係幾失望

我女當時係100%做晒老師指拎(e.g. 俾野老師, 俾野媽媽, 認 ...

100%做晒老師指令都唔收?? 咁奇怪, oic, 唔緊要啦, 都考左了, 不過我個bb有講野, 老師比個蘋果佢叫佢比我, bb拿住個蘋果就講Apple, 跟住比我, 老師有望一望我話佢講到apple, 同埋我bb有講Thank you, 其實我bb識聽廣東話, 但因我平時同佢講英文, 咁我先致重覆老師的提問, 因為過程好快, 我唔想佢無反應, 到時先算, 平常心

回復 naomiyyma 的帖子

佢係1月出世大B!!!

回覆:木子兔媽媽 的帖子

Today kln tong interview

引用:+本帖最後由+kwokbobo+於+12-10-6+23:10+編

原帖由 kwokbobo 於 12-10-06 發表
我都有重覆,老師問眼睛、我repeat eyes,佢唔係好識中文指令,相信今次失敗多,不過係一個好好經驗,希望迦南、york等心儀幼稚園成功〜

引用:Hi+蕃茄薯仔湯,不用太担心。我這兩天都有

原帖由 Mrs.Luckycat 於 12-10-06 發表
Hi 蕃茄薯仔湯,不用太担心。我這兩天都有些緊張,但到interview 時豁出去了。既然收生標準係一個謎,說真 ...
多謝你安慰我

我個仔,好慢熱的,對住陌生人好多野都唔會做
何況佢唔識做

不過我都平常心既!就算失敗都係拎個interview經驗

我個仔見到老師一粒聲都唔出,搞到老師問佢識唔識講野。唉,我都唔知我個他幾時識講野。

wing214 發表於 12-10-7 02:22
我都有重覆,老師問眼睛、我repeat eyes,佢唔係好識中文指令,相信今次失敗多,不過係一個好好經驗,希望 ...

真係咁嚴咩??其他家長真係唔出聲等老師問??有時個細路可能掛住玩玩具唔理個老師, 所以在旁重覆下, 佢反應好好多, 不過我都係諗住比佢practise下, 確係好的經驗

我個囝啱啱先10個月大, 20/10就 interview, 真係唔知可以in乜

vanvan1999  請問你係邊間分校? 藍田果間話9月後的B都唔得in.. :(  要waiting  發表於 12-10-9 14:34
愚妹妹  My bb is also 10 months old (born in 11/11).  However, I read the note on the applicaiton form that our baby is being considered in the waiting list. Shall I call the school?  發表於 12-10-9 09:12
sysy474  你10個月b都咁快有得in?? 我仲未收到信...都係細B!  x 2 ar .....  發表於 12-10-8 01:21
vanvan1999  你10個月b都咁快有得in?? 我仲未收到信...都係細B!  發表於 12-10-7 18:56

啟思提倡母語教學

如果要家長用英文提示才可回答,或老師中文問你英文答, 老師只是望你一眼或冇特別表示, 該位老師已經對你好有禮貌.

你試下咁去IN 根德園......你去幼稚園果邊睇下舊年D POST....

回覆:hoyau 的帖子

下年試根德園,因為佢冇N班〜

我大仔舊年in K1. 過來人溫馨提示。。咁你一定要轉channel train 佢. Target 係in K1時識晒廣東話日常用語同埋理想的話可以講廣東話完整句子。

九龍塘區大部份K1 interview 係用廣東話in的。

hoyau 發表於 12-10-7 17:22
啟思提倡母語教學

如果要家長用英文提示才可回答,或老師中文問你英文答, 老師只是望你一眼或冇特別表示,  ...

唔係woo, 老師係笑住咁望我一眼, 好似想話我知佢講到apple, 因為當時老師只係比個蘋果我bb, 唔係問佢咩來, 老師全程都好好禮貌, 不過無所謂啦, 我覺得bb表現ok。

啟思的老師是很有禮貌的.

我覺得啟思interview的安排很不錯,老師亦有耐性。其實除了課程較淺外,啟思有什麼不好?大家知道嗎?

想問問... 有無問家長問題呀?? 星期六in啦, 謝~~
‹ 上一主題|下一主題