用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區邊間小學較好?
樓主: RITTY
go

荃灣區邊間小學較好?   [複製鏈接]

回復 kiukiudaddy 的帖子

我見有D家長又話佢超額收表.....我真係好驚,如果唔得我應點做?可以指點下嗎

引用:Quote:cyrus-mummy+發表於+12-9-26+16:57+

原帖由 kiukiudaddy 於 12-09-27 發表
最正路係

第一志願:至愛之大熱搏一搏;
各位記住,就算唔想讀都要填埋。果陣我同各位一樣得15分,又唔知有咩學校好,好擔心。問幼稚園老師,佢話叫睇下佢地開班多唔多同穩唔穩定。再將佢地分類。甘就知邊d學校唔係你地想選果d. 仲有樣好緊要既就係荃灣區除左62校網外,仲有3-4間係64網(唔記得學校名,不過尋日起吉之島到見過本書有寫)。

64網3間係:

1.  聖公會主愛 (梨木樹) - 此間不錯,聽聞超多功課,但個人喜歡同網的另一間主愛(在石蔭邨),環境好
    好多,派位成績好,中學仲要係葵菁網,所以在64網係頂頭大熱.

2.  梨木樹天主教 - 沒太多資料,在梨木樹邨都好多人選,不過幼稚園校長話主愛好D(可能校長同主愛
    Friend D, 因每年K3小一體驗日都在主愛舉行).

3. 嗇色園可信小學 - 大家都不喜歡這間,可能校舍環境問題,其實這間派位成績真的不錯, 雖同可風
       中學沒直接聯繫, 但叩門時應該有小小著數, 可信的學生在可風的成績也很好嫁.

回覆:荃灣區邊間小學較好?

女兒己決定放棄抽獎注册直資,昨天聽到小小資訊關於何傅耀中學同大家分享一下。我同事畢業於此中學,早幾晚約老師gathering 講開F1 收生準則,基本上佢地band 1 中學内部有一個ranking , 基慧係TW first priority 小學,但冇問清楚係荃基or 馬基,相信份係馬基多。

回覆:HAPPYJOCELYN 的帖子

有前何記老師透露,何記鍾意荃基學生,因傳統教學。

馬基是活動教學, 荃基不是嗎?

如果深井區只是想近D, 1.深天 2.靈光 3. ???,  NO3應填邊間? thanks

引用:回復+kiukiudaddy+的帖子 如果深井區只是

thanks, 請問係咪抽唔到深天, 好大機會派靈光?

如派到靈光, 叩門深天好微機會? 因為叩同一地點多數唔得

如果係咁, 靈光我不填第二, 再諗過要怎樣填?

引用:Quote:cyrus-mummy+發表於+12-9-26+16:57+

原帖由 kiukiudaddy 於 12-09-27 發表
最正路係

第一志願:至愛之大熱搏一搏;
比我再來一次!我都一定係你呢個方法!不過今年我也有叩天佑,真係過百人!第二何傳也是正路

回覆:kiukiudaddy 的帖子

去年64網增加了梨木樹的三間小學於統一時可以選擇,你對可以上小學概覽同學校綱睇下

Jackieson 發表於 12-9-17 10:19
回復 cyrus-mummy 的帖子

有很多家長都煩惱於第一位置, 很難得你已鎖定心儀是深天, 新校舍, 附近環境都唔 ...
上次柴天校長黎我仔學校座談會,佢話上一年放第三都已經有d派唔到啦

荃灣點排位好, 今個星期日要交

填15間OK嗎?是否一定要填滿30間? 聽講就算唔填都會派, 咁不想要的不如唔墳

chunsamyuen  唔填就會比"囉底橙"比妳架喇 ~!  發表於 13-1-16 10:54

請問有經驗mami , 我自行選左思源 , 咁甲1同乙1係咪都要係思源先穩陣??但係依家又心思思想選石鐘山為第第一志願 , 思源第二志願 , 係咪無咁好呀??另外荃基 , 荃天 , 天佑 , 伍小 , 何小又應該點排位呀??甲123同乙123係咪要一樣呀??因仲有個細女 , 所以希望哥哥可以入到一間中上的小學 , 第時細妹唔使咁煩 , 謝謝!!

WowWow  思源放第二, 入讀機會會微d! 你有兩個小朋友, 學址接近屋企都好重要, 因為大部分小學生都好忙, 會唔夠瞓!  發表於 13-1-16 11:56

簽名被屏蔽

回復 MAYANGUSPO 的帖子

Dear Mayangu

十分同意你既講法, 那你覺得第2,3線係邊間學校呢? hm...或者以下咁既排名你有乜高見?
1) 香港浸信會聯會小學
2) 荃灣官立小學
3) 寶血會思源學校
4) 寶血會伍季明紀念學校
5) 中華基督教會基慧小學

Tks for yr valuable comment!

milk
‹ 上一主題|下一主題