用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC - 收到call 2nd IN 未呀?
樓主: floppybb
go

SMC - 收到call 2nd IN 未呀? [複製鏈接]

Wallpaper,

Same 2nd int date as you, but VP told us that we'll receive the result either accept or reject in 2 weeks.

Urge to know the result

should be either acceptance or 'waiting'

longing and awaiting at home is a torture!!

我都唔知揾唔揾到本K2手冊

醒目開學勳章

我仔仔26/9 1st In.,
今日lunch time 剛剛收到電話 2nd In.

醒目開學勳章

K2 handbook是不是要帶晒上, 下學期呀?
有什麼用呀? 檢查K2有沒有返學

原帖由 wallpaper... 於 11-10-13 11:53 發表
yes, they also asked us to bring it along their K2's student handbook

醒目開學勳章

請問有offer的網友,

1. 你們是父母一同去, 還是只是媽媽/爸爸帶小朋友去2nd Interview?

2. 家長要不要面試?

3. 收到offer letter 幾多日後就要註冊?

謝謝!

回復 1# qoo_pooh 的帖子

原帖由 BB成長期 於 11-10-13 15:13 發表
congratulation.....剛剛上午11時幾同阿仔in完...

1) 沒有見家長 (今天只是我帶阿仔去)
....有前一個的父母在等....出來時都是沒有見父母
2) 我今天是帶k3的handbook
....上次打電話來的職員是叫我帶今年handbook.. ...

2nd in 都仲要問數學題? 咁難嗎?

醒目開學勳章

Thanks a lot!!

聽到你仔仔考得好, 真替你高興

我仲以為2nd In. 小朋友會同副校傾談而己,
學術已在1st In. 問了, 點知

原帖由 BB成長期 於 11-10-13 15:13 發表
congratulation.....剛剛上午11時幾同阿仔in完...

1) 沒有見家長 (今天只是我帶阿仔去)
....有前一個的父母在等....出來時都是沒有見父母
2) 我今天是帶k3的handbook
....上次打電話來的職員是叫我帶今年handbook.. ...

醒目開學勳章

其實我估不用太介意國語有些唔識,
我聽有仔話1st interview時,
佢見到其餘2個女仔都有些唔識,
即你唔識時都可能有好多人唔識呀
所以未必要100%識晒先有2nd interview~~

原帖由 BB成長期 於 11-10-13 15:35 發表
不知, 但我仔就是開心....因他like 數.

1st 時....我預了此校不會2nd的, 因阿仔說5個國語字有2個不懂, 5個英文字有1個掉轉了...另平行, 自理ok, 有一個可能就是有2nd的關鍵, 因其中一part是數糖, 阿仔說他用x數表.. ...

醒目開學勳章

回復 168# BB成長期 的帖子

跟我女兒的2ND IN完全不同呢.....
1) 沒有見家長  (只是我帶小朋友去)
2)見校長, 全英文對話, 問囡囡的名字, 再問佢識唔識寫, 囡囡就寫下中,英文名
再問佢屋企邊個湊佢,
唔使返學既時間會做乜野,
喜歡邊本故事書,點解?
如果有小朋友撞到你,你會點做?
大致係咁

回復 3# qoo_pooh 的帖子

醒目開學勳章

你點解喊呀? 可能收呢?

有無人知其實2nd Interview 是見校長還是副校長呀?

原帖由 xanax1mg 於 11-10-13 15:47 發表
跟我女兒的2ND IN完全不同呢.....
1) 沒有見家長  (只是我帶小朋友去)
2)見校長, 全英文對話, 問囡囡的名字, 再問佢識唔識寫, 囡囡就寫下中,英文名
再問佢屋企邊個湊佢,
唔使返學既時間會做乜野,
喜歡邊本 ...

醒目開學勳章

我覺得最緊要小朋友鍾意學校,
因亞仔才是大用家~~

希望大家都如願以償入到心儀學校啦~~

原帖由 BB成長期 於 11-10-13 15:53 發表
唔知阿仔....總之估他不到, 明顯今次他是開心過上次, 我覺主要是有數學, 同有game玩, 無論in得好不好, 見他都盡了力.

醒目開學勳章

原帖由 qoo_pooh 於 11-10-13 15:59 發表
你點解喊呀? 可能收呢?

有無人知其實2nd Interview 是見校長還是副校長呀?

我囡係見校長....
至於我喊MA......今次真係覺得無乜機

回復 1# xanax1mg 的帖子

醒目開學勳章

你點解咁快覺得無機會呀?

見你囡囡那些問題好似傾談多, 唔係有對錯之分喎~~
小朋友的表現往往是我們預料之外,
俾些信心和支持給她啦

原帖由 xanax1mg 於 11-10-13 16:04 發表

我囡係見校長....
至於我喊MA......今次真係覺得無乜機

醒目開學勳章

原來還有機會見主任

咁我都係教亞仔叫人 good afternoon 算啦.........
一陣叫錯仲弊~~

原帖由 BB成長期 於 11-10-13 16:11 發表
我都不知阿見"水", 他們分別有什麼特徵? 剛才個staff同我說是見主任
‹ 上一主題|下一主題