用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 伍季明上午(07-08)
樓主: hkrainbow
go

伍季明上午(07-08) [複製鏈接]

Re: 伍季明上午(07-08)

baba3506, CNC,

Hello!  我囡囡都係一仁班ga!  我係第一志願派入的!  我都報咗學校嘅暑期英語及國語班!  如你所言, 大家日後多多聯絡, 幫忙幫忙!

醒目開學勳章

點解轉左版面之後, 有 d 發表唔見左既???

伍季明上午(07-08)

acandf and JAFFMA 家長,

學校英文科推行大書教學,拼棄了英文教科書,您們的囝囝囡囡在這一年學成點?開心嗎?
家長們的睇法如何?學生英文水平有否提高?您們是否持正面態度?

原文章由 baba3506 於 07-7-4 01:51 發表

學校英文科推行大書教學,拼棄了英文教科書,您們的囝囝囡囡在這一年學成點?開心嗎?
家長們的睇法如何?學生英文水平有否提高?您們是否持正面態度?

TEST

原來cc0524 已經通知晒所有人, 噤~ 大家就去新 topic 繼續傾, 由得這兒沉底啦!

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1047444&pid=17610912&page=1&extra=page%3D1#pid17610912
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

原文章由 baba3506 於 07-7-4 01:51 發表

baba3506
這一年, 我和我女, 學校英文科推行大書教學,拼棄了英文教科書, 好合適, 好讚賞, 因為我女很喜歡看故事.  但老師都說, 有部份同學會跟不上. 說真, 故事教英文, 真係好有趣.  上堂很活動的.  因為從故事中都guess 生字的意思, 很容易記得生字.

原文章由 cc0524 於 07-7-3 14:26 發表
點解轉左版面之後, 有 d 發表唔見左既???

cc0524
係啦, 我回應左英文故事teaching但唔見左既.

如果你打廣東話字, 有時會唔見晒架!

EG. "當?" 魚 --- 如果你將個"當?"打成one word, the following whole sentence will disappear.  係「自由講場」果邊有人研究過。

以後要少d "ge", "o勒"... etc.
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

原文章由 jk67jk 於 07-7-4 12:44 發表
如果你打廣東話字, 有時會唔見晒架!

EG. "當?" 魚 --- 如果你將個"當?"打成one word, the following whole sentence will disappear.  係「自由講場」果邊有人研究過。

以後要少d "ge", "o勒"... etc.

jk67jk
明白!  怪不得剛才我打一些字, 出不到.  因太口語化.
‹ 上一主題|下一主題