用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07年報讀K1的媽咪...
樓主: 匿名
go

07年報讀K1的媽咪... [複製鏈接]

Re: 07年報讀K1的媽咪...

willis616,

多數d人都會比教鍾意報上午班, 所以如果你選下午班, d位應該無咁緊張, 不過如果你選嘅學校係好多人申請嘅, 咁下午班開得一班都有可能無位架~

各位:

我心水有兩間學校, 評價都好好, 不過性質好唔同, 想大家比d意見, 覺得邊間好d, thanks!

1) 私立幼稚園, 地方比較大, 學費比較貴, 路程近d, 程度會深d, k1會教k2 d野, 由其係英文程度(升小一會連接得好d), 每日有外籍老師教英文同國語, k2開始有默書(每星期一次), 每日有2-3份功課, k2有課外活動但唔多, 校內無活動(e.g.小蜜蜂), 但有興趣班比你報名(e.g.芭蕾舞, 綱琴...)

2) 普通幼稚園, 地方比較細, 學費比1)平, 路程遠d, 程度比較淺(升小一會讀得辛苦), 每星期得2日有外籍老師教英文, 直到k3都無默書, 功課極之少, 但好多勞作, 活動比較多

p.s. 兩間老師都出名好耐性有愛心

唔好意思好多字  

decgirl,
when to apply? 如果n1而家已經要立刻報名, 如果k1就可以遲d, ~11月左右, 不過間間唔同
which type is suitable for my baby?傳統vs活動?睇你鍾意邊樣, 小朋友受邊樣
school fee? 有無什費�貴唔貴?又係間間都唔同
難唔難考?升小學情況點呀?都係間間唔同

hi, 我的仔仔出年都要讀k1啦, 我住小西灣, 唔知其他同區媽咪有無心水呢?
我想幫仔仔報迦南, 但想仲有其他選擇!!!!
‹ 上一主題|下一主題