用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑interview.你哋覺得点呀?? ...
樓主: freema
go

培僑interview.你哋覺得点呀?? [複製鏈接]

Re: 培僑interview.你?覺得?呀??

tigermom,

即刻寫封信親身交俾校長,同校長講你地三個都好鐘意呢間學校,希望俾次機會2nd in,如果到公佈嗰日都無返應,第二日就要俾另一封信,同時update吓小友嘅成績,最好叫幼稚園校長幫你寫封信,到X'mas叫小朋友自己畫張聖誕卡俾校長,一於用誠意搭夠,有位就第一個俾你,我個囡都係咁搞掂咗架,good luck     

tigermom
唔好傷心, 我都fail 呀, 但我o.k. wor, pkc 今年收雙語都好既學生, 我小朋友英語無答問題, 普通話佢有嘗試講但講得唔好, 其他全部都o.k. 之前聽聞pkc 第一年收生係人簡佢, 唔係佢簡人, 所以d學生質素參差, 而家都係雙語都未正式攪掂, 用左好多時間, 所以今年就著重語言方面!
千祈唔好對自己小朋友失去信心呀, 出面仲有大把機會架, 今次fail 唔等如小朋友唔得, 只係不適合pkc既收生je, 就如男拔都唔會1st in 時著重雙語, 係睇佢地smart or not, 有無禮貌, 真係間間唔同, 有d又著重做paper 要掂....所以大家繼續加油呀   

我今天打去學校問, 她們說我的小朋友不需要2nd In, 我就是否落選, 她又就未必的, 您下星期在學校網頁查, 但我剛才看到有其它家長說己收了他的小朋友, 是否用考生no即可查到結果, 如果是的話, 即是我們查到不需要2nd In, 又沒有直接回答我們已被取錄的, 即代表落選呢?

hviy,

thanks for reminding me . I will try my best . But I still upset now. may be my kid not suitable for this school. anyway I will try try try
Tigermom

honeybbb,

大家繼續加油! But I really like this school.  
Tigermom

為甚麼有這樣安排?上午家長可電話查詢結果,下午又話下星期看網上結果!

Re: 培僑interview.你哋覺得点呀??

嗚嗚嗚…真係唔公平,點解要咁樣鬧我喎,吹水係自由架麻,我人見人地鬧學校鬧得咁過引,諗住咪幫下手lor,又唔駛抹咀嘅,好威架麻,雖然我講野又唔叻,但係我真係睇到佢地的心底話架,咪抄下佢地D用詞,點知唔小心誇張咗少少同埋咗偏激少少之ma,你地就咁樣…係咪如果1人1個point,一唱一和,講得得體小小,就可以唔駛惹鬧
呀…呀…我都好想死呀,幫完佢地,唔幫我不特止,仲要幫埋人ha我,究竟天理重係唔係度?喂....喂...?

Mingo 寫道:
為甚麼有這樣安排?上午家長可電話查詢結果,下午又話下星期看網上結果!

我是下午6點打去的, 她只是回覆我, 您的小朋友不需要2nd, 及叫我下星期在網頁上公布. 現在就很迷茫了. 是否還布希望呢?

請問你地成功左既是否大仔大女?
而落選左既是否細仔細女?

因我囡囡是11月出生, 好担心呀!

順其自然!想想小孩子多可愛!

我打去是一位先生接的,他對我說我女不需要2nd interview並且在直接錄取的名單上,也沒有我女的名字。唉....
我再請問他收生標準,他只是很婉轉的對我說「不是我女兒不好,只是在interview後,老師可能覺得我女並不符合他們學校的收生條件,故我們就fail了。至於收生標準為何?那位先生也沒有向我解釋。
------------------------------------------
心情巳平復,繼續向前邁進。   
mayyy ;-)

我估PKC唔想D家長自已打电話去問,增加D工作量。
我喺自己心急打电話去問嘅,當然要Quote no.啦,用咗幾分钟先Check到。

至於interview嘅准則,我估看父母比重大一點。

聽校長講過,急於表達的人很吃眼前虧,急於sell自已或子女而離題的也不能有好印象。

所謂家家有求,家長與学校的關係對等,如果沒有了解,信任和包容,我想是很難一条龍的。

由於我的兒子很平凡, 普通話一点不懂, 英文也麻麻地。他只是比較有創意, 有礼。我想父母的態度是决定性的。

希望以上可以各位可以2nd int 順利一点。
Cheers, :pint:

我覺得佢地都幾亂,一時又咁,一時又咁。   :evil:  :evil:

750人申請, 收150個學生.
所以每5個人, 最少就有4個失望.
所以我都係預定衰硬, 叠埋心水等大抽獎.
如果下星期公布掂左就當中六合彩.

My daughter did nto received any 2nd interview notice.
But I still havge confident that my daughter still have higher chance to get in (at least the waiting list).
When you think you can...you can!
Let's wait for the result next week.
Good luck to those have 2nd interview.

I am appreciate your confidence on your daughter, but interview is interactive, and the final result may out of our expectation.
(In most parents mild, their children are very good, although not the best)

Anyway, I wish all of us, finally have a most suitable school for our children.
And most important is “福星高照”, “一世夠運”.
Education doesn't mean the life & future of your child.
Good Luck to all parents & children!!!

唔洗唔開心,我今日連陳守仁都唔得啦!簡直係雙重打擊,不過好快就無事,之後重要繼續努力。(祝下星期能中六合彩)
cosom 寫道:
750人申請, 收150個學生.
所以每5個人, 最少就有4個失望.
所以我都係預定衰硬, 叠埋心水等大抽獎.
如果下星期公布掂左就當中六合彩.

祝你下星期中六合彩!!!
到時請我飲汽水!!!

[quote]
GOGOLETSGO 寫道:
唔洗唔開心,我今日連陳守仁都唔得啦!簡直係雙重打擊,不過好快就無事,之後重要繼續努力。(祝下星期能中六合彩)[quote]

Mingo 寫道:

我今日下午4點幾打去問,好快就知道左結果嘞!我諗唔係上午/下午既問題,而係你揾邊個查詢既問題....
http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD7/123340/129075.10908320.72074.jpg

各位:

我想問大家被取錄的小朋友, 係咪大多數淨識講英文,
如果小朋友本身唔係講英文, 變相機會係咪少好多?

之前有d post 話培橋收左好多"安基斯"
因為我朋友話"安基斯"的國際班d 小朋友淨係識講英文.
唔知係咪o金o既原因.
‹ 上一主題|下一主題