用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔當年放棄龍幼
樓主: sumyauma
go

後悔當年放棄龍幼   [複製鏈接]

回覆樓主

因為好多家長hold私校然後去大抽獎,所以一般私校會跟隨以往數據多出offer。

73662710 發表於 18-3-26 07:34
音小146SFA94

可信性?

我又覺得唔會做數,而SFA多都正常,兩間學校一樣愛谷,理念好相同。所以多LH家長愛考。我LH家長朋友今年target宣小同SFA。

相信音小自己都知道很多家長申報音小是為了日後的緊密面試做熱身,其實音小大可順勢而行,提供埋對考生的一些反饋,讓家長了解一下考生在實際學校面試時候的表現,一方面這是一項德政,令家長獲益不少;另一方面到時候有可能申報人數會超過TSL, 學校在收報名費上都可以有一定收入。

音小146SFA94

可信性?
無既, 因為根本唔會有人核實家長填報既資料.

話說兩年前, LH校網仲話有小朋友考入灣仔既嶺南小學, 幾靈異呀!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-26 10:13
無既, 因為根本唔會有人核實家長填報既資料.

話說兩年前, LH校網仲話有小朋友考入灣仔既嶺南小學, 幾靈異 ...

吓,就咁填唔洗show offer letter 架?

千語mami 發表於 18-3-26 10:14
吓,就咁填唔洗show offer letter 架?
其實, KV, SC, LH以前一向只俾份表家長填, 填唔填都無問題, 亦唔需要家長提供証明

事實上, 我亦曾認識一兩位家長, 因面子問題,  名校在名單上永不落空 (不過事實上我知當中至少有3間填報既係1st round已出局, 仲有一兩間一定interview會撞期, 無可能會同時考到)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-3-26 10:19
其實, KV, SC, LH以前一向只俾份表家長填, 填唔填都無問題, 亦唔需要家長提供証明

事實上, 我亦曾認識一兩 ...

咁又係,我妹果時都係問卷咋(另一間所謂名幼)
佢就無吹水,不過全軍覆沒選擇唔答唔交

音小146SFA94

可信性?

私小真係可以超派好多offer, 可能係學位的兩至三倍。

近年有唔少家長Whatssap offer group, 要憑註冊收據check number 入,都可以收爆group ,要排wait list ...仲有唔少有offer 家長冇入group/ 根本冇註冊/註後放位唔入group ⋯

There are totally 225 seats at SFA,
and 94 seats were dispatched to LH.
But no for other reasons and the figure is genuine, LH is super good this year.

73662710 發表於 18-3-26 11:05
There are totally 225 seats at SFA,
and 94 seats were dispatched to LH.
But no for other reasons and ...

唔係,因為今年多咗接近90個K3生,所以offer多,但睇返之前幾年,個%其實差不多。今年係音小月培橋同女拔考得特別好。

猴子爸 發表於 18-3-26 07:42
但同時睇得出呢間學校係全情投入幫學生升小一,由課程設計,面試訓練,選校策略等等都照顧周到,從呢個升 ...

個人覺得LH 個PACKAGE 好正。

按教材按英語老師課時逐樣稱,真係無得輸。

SFA大户都係KV及SC最多,之前也不覺得LH學生特别勁(根據初小觀察)

sala222 發表於 18-3-26 11:09
唔係,因為今年多咗接近90個K3生,所以offer多,但睇返之前幾年,個%其實差不多。今年係音小月培橋同女拔 ...

LH 發展到已經變咗大校。

唔使提供證明,根本好難作準。

Jane1983 發表於 18-3-26 14:53

所以大部份小學所謂升小派位表現,根本無乜參考價值

Jane1983 發表於 18-3-26 14:53

咁又係,尤其是對學校有份熱情又進取又要面子既家長.....

mimi222shi 發表於 18-3-26 14:15
SFA大户都係KV及SC最多,之前也不覺得LH學生特别勁(根據初小觀察)
所以最准确的是小学升小一的whatsapp群组的统计。
如果每间热门学校都有家长愿意提供一些学校统计,例如 KV20%, SC20%, LH5%之类,就更能让入读幼稚园的家长有reference.

回覆 mimi222shi 的帖子

Some LH parents would like CKY's style instead of SFA

果然係數據王,非常心水清講出盲點

咁做有咩意義何在?
‹ 上一主題|下一主題