用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何提高津校小朋友英文水平
樓主: CCCM
go

如何提高津校小朋友英文水平   [複製鏈接]

回覆 CCCM 的帖子

我有時候見到徵老師帖寫到明話要「教大學生」/「讀教育系」,我都有少少詫異,因為班成績好嘅學生從來都唔會讀教大或者教育(一睇教大 DSE 收生平均分數就略知一二)。我果屆基本上冇人讀教大同教育,有料嘅都一定讀神科。一講教書就一臉嫌棄話「教書雖然係鐵飯碗,但係一日到晚對住班學生好攰,如果有學生唔合格又要照肺。」我同阿媽講話我想讀語言系,佢仲話我浪費生命時間金錢,讀 Econ 或者 Business Management 仲好。
其實係香港如果唔讀國際學校的話,真係好難堅持 Happy School Theory,當人人裝備自己仔女嘅時候,少數變成多數,呢股歪風就會變得自然正常,一直蔓延,就睇你幾時屈服。教育制度改左又如何,人心先係要改嘅地方。

回覆樓主:

。。。今個月有三個學生再不能。。。好可惜!是期望相差太多?

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我AL有1個同學揀語言系,仲係成績好唔錯既,之後聽其他同學講佢做左口語翻譯,收入好高,唔比醫生差!

你加油!

我有時候見到徵老師帖寫到明話要「教大學生」/「讀教育系」,我都有少少詫異,因為班成績好嘅學生從來都唔會讀教大或者教育(一睇教大 DSE 收生平均分數就略知一二)。我果屆基本上冇人讀教大同教育,有料嘅都一定讀神科。一講教書就一臉嫌棄話「教書雖然係鐵飯碗,但係一日到晚對住班學生好攰,如果有學生唔合格又要照肺。」我同阿媽講話我想讀語言系,佢仲話我浪費生命時間金錢,讀 Econ 或者 Business Management 仲好。

我讀中學時,教師全是大學生,當時的大學生,大約top5%之内吧,比起現在那些讀神科的成績仲好。就算今時今日,本港中學教師的水準也唔講得笑。香港中小學教育在世界上亨有盛名,前段時間有報告分析本港成功原因,其中一個就本港教師人工高,吸引優秀人才。現時入職28000,40歲上下的教師不用升職,也有65000左右。加上穩定多假,教師一職一啲都唔失禮。

教師一職吸引不到青少年的原因很多,教師一般都較樸素、喜歡訴苦、没有月暈效應。教院的設立,又令成績較次的一批名正言順成為教師,教協又一徹頭徹尾的工會組織,搞到教師cheap晒。現在是劣弊逐良弊,這是香港之不幸。

CCCM  教協唔只係工會組織, 重係政黨基地  發表於 17-3-10 17:41
CCCM  只可以講今時唔同往日, 而家老師壓力都好大, 家長學生可以係Boss, 放工重要改卷備課, 帶課外活動, 訓練學生   發表於 17-3-10 17:33
greentea000  只係,上一代,我呢代,新一代,top既做教育真心比例好低。  發表於 17-3-10 17:11
greentea000  無錯,做老師受人敬重,人工又好,咁大量老師一定有人係有志投身教育。  發表於 17-3-10 17:08

無錯,做老師受人敬重,人工又好,咁大量老師一定有人係有志投身教育。  

不是有志投身教育就是好教師,如果以此定義,以前的中學教師相信極少是志投身教育的;現在的小學教師相信全係"有志投身教育"的了。

要增加教師的吸引力,不是加人工、不是停考TSA,不是增加資源。而是要提高要求,例如大學專科畢業,再加上一年教育文憑。總之,要令教師變得專業,而不是象現在一樣"有志投身教育"的就可以。

October.  我覺得係要提高老師地位,受到尊重及信任,唔係旭下就投訴老師,呢種壓力我高分有更好選擇,我做咩做老師?   發表於 17-3-19 12:23
CCCM  入左職佢地學歷越高, 人工越高, 所以有誘因比佢地更專業, 但如果入職前又要專科, 又要讀文憑, 恐怕報讀嘅人   發表於 17-3-10 17:54
CCCM  老師讀教育文憑絕對係需要, 不過我覺得減"辛"(辛苦個辛)緊要d, 有一排好多老師跳樓   發表於 17-3-10 17:50
greentea000  我一D都唔認為老師人工低,但係講到職業係好現實既問題。要求唔高時已經唔夠吸引,提高要求會更吸引?   發表於 17-3-10 17:40

brother4 發表於 17-3-10 13:38
身教好重要,不是在圖書俾小孩子自己來,家長多看英文書,咁小孩子感同身受,多看英文。。
...
110% agree.  有次朋友介紹《what money cant buy》,小朋友見到本書就問有什麼是$買不到,每事都是只要有恆心⋯⋯

CCCM  你地都講得啱, 不過我放工返黎跟完功課都鬼咁攰, 自己英文又唔係叻, 有時間都係睇新聞咋~   發表於 17-3-13 11:46

只可以講今時唔同往日, 而家老師壓力都好大, 家長學生可以係Boss, 放工重要改卷備課, 帶課外活動, 訓練學生

我唔係太信(或太明白)依家壓力大過以前呢啲嘢。

只可以說以前人人是超人。

CCCM  我都好佩服以前d人架, 其實個個年代都有壓力, 不過而家有怪獸父母, 直昇機家長, 學童抗逆能力較低, 資訊發   發表於 17-3-13 11:54

AL時有幾堂職業輔導,有sell護士、教院,教院仲拎埋表,但主動要表既得幾個。

拎表既係成績普通,教院算係好出路,或者成績稍好,教院係後備。

唔拎既除左成績更好+有其他確實目標,仲有成績唔錯又連後備都唔考慮教院既:
1.育人道德壓力大大
2.假期多只係假象,做過學生都知假期幾多補課
3.管太多,學生拍拖、家庭問題、自殺都要理

以前無咁多自殺係真既,hea做自然咩工都無壓力。

judy 發表於 17-3-10 16:56
我讀中學時,教師全是大學生,當時的大學生,大約top5%之内吧,比起現在那些讀神科的成績仲好。就算今時 ...

老師工作時間長,早7晚5。其實我認識的人做教師的也是成績好。AL四條A.IB over 38份等...教師責任大,反而教post graduate 自資課程可能軽鬆d.

言歸正傳,在津校英文要做到聽講讀寫起,父母在起步要扶持,盡快找出小孩喜愛的主題,看書加audio book. 大d加埋畫面。
喜愛閲讀,其實之後真的可以溫少科,什至兩科。

CCCM  多謝意見, 似乎盡快找出小孩喜愛的主題係關鍵  發表於 17-3-13 11:56

我仔雖然讀英幼,表面有優勢,小一讀英小,學校教得深小一用小二書,結果小二追唔上,小三自然流失轉校。佢能用流利英文與外國人溝通,但閱讀理解唔掂,英文唔係我們母語,迫唔黎,睇多d英文書,先識多d生字有幫助。

lui 發表於 17-3-10 23:21
老師工作時間長,早7晚5。其實我認識的人做教師的也是成績好。AL四條A.IB over 38份等...教師責任大,反而 ...
直頭係荀工拉

回覆 greentea000 的帖子

我見到自己學校班老師都好慘,我學校老師流失率一年嚴重過一年,試過一年入 8 個新老師,三年內走剩 1 個。我學校有 3 大炒魷原因:1. 學生投訴,2. 任教班別成績最差,3. 同學生行得太埋/關係太好。我中三遇過一個好好嘅數學老師,不過佢因為對我好好,肯留低學校到 7 點幾教我做數學作業,畀同學發現佢改卷對我鬆手過其他人,所以畀人投訴走左。
以前就算老師教得唔好,家長學生比較少投訴,依家老師教得唔好/改卷慢少少都畀人投訴,我中二數學老師換過兩次,都係因為有一個同學個阿媽日日夜夜投訴教得唔好,我見到校長捉左老師去照肺,結果一個月後走人。仲有老師以前可以好惡咁鬧學生,但係依家家長對教育重視左好多,投訴率都高左。以前學生讀書成績差、行為唔好,老師可以喪鬧(我小學老師當住所有人面鬧過我冇資格讀 band 1,應該讀 band 3,換轉好多依家嘅父母,一定投訴),讀書唔好就叫佢地出去搵工考牌等等。

而且工作量都越來越大,甚至暑假都要返學校同學生補課溫書,我老師因為冇家庭冇負擔毒男一個,所以可以陪班學生玩,換轉好多年輕老師,邊肯暑假日日返?

當然,有一部分老師真係按部就班得好明顯,不過首先要教書滿 7 年、自己教果班本身係叻同埋著緊成績。

只能夠話,教育制度同方式改變太快,老師思維同教書模式未必跟得上。

不過其實好多老師教書第一年都好有心機,不過歲月洗禮同埋見證殘酷現實之後,就好容易變。我曾經有一個好好心機教我中文嘅老師,佢第一年入來做我班主任,佢知我中文弱同埋中英夾雜問題好嚴重,所以佢特登要我留低學校練口語(講一隻英文就罰抄果個中文應對詞語 10 次)、作文、閱讀,所以果年中文成績最好,佢都對學生好有耐性同善良,所以我好罕有咁對一個中文老師咁順服。不過幾年後聽班初中講,佢變左好多。

Sorry 樓主,本來講英文講講下離題去左講老師。

CCCM  唔緊要, 大家分享下啫, 你都好好彩, 遇到兩位好老師  發表於 17-3-13 12:00

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-3-12 08:01

我見到自己學校班老師都好慘,我學校老師流失率一年嚴重過一年,試過一年入 8 個 ...

Sorry,你提到位好老師對你改卷鬆手D,我唔認同佢係好老師!

1998Ruby1998 發表於 17-3-12 08:01

我見到自己學校班老師都好慘,我學校老師流失率一年嚴重過一年,試過一年入 8 個 ...

我讀中四嗰年,我哋一班同學以班名義寫信比校長去投訴一位老師教得差,影響我哋成績,校長將封信交返比個老師,佢當然唔高興亦無改善,但至少我哋學識嘗試表達意見。而家學生有父母出頭,唔洗自己去爭取。

Iloveoldseafood 發表於 17-3-11 11:48
我仔雖然讀英幼,表面有優勢,小一讀英小,學校教得深小一用小二書,結果小二追唔上,小三自然流失轉校。佢 ...

追不上不是英文科,而是其他用英文教的術科嗎? 他的母語是廣東話嗎?

回覆 CALVEN 的帖子

因為如果我數學唔夠分,我一定選唔到對我有利嘅選修科 combination,所以有一兩個 careless 位冇扣到我分(每個 careless 扣 3-5 分,好多架),淨係圈起,要我改正。
睇你點睇「好」呢個定義,我對「好」呢個定義係佢會明白我處境,幫我一把。有 d 人會覺得如果呢個老師要幫就應該要揸正嚟做,但係我覺得呢個反而係害咗我。數學唔夠分,我一定會畀人編去讀中史、西史班,我中三中史、西史係咁多科裡面最低分,低過物理(然而我物理都係得 56 分),我讀呢兩科選修科,絕對係一種折磨。可能你會覺得既然我考到咁嘅成績,讀返中史、西史係我應該承受嘅後果,但係我就覺得佢當時肯放過我,我好感激佢咁做。冇佢,我唔會讀到今日呢個大學學位。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-3-12 15:25

因為如果我數學唔夠分,我一定選唔到對我有利嘅選修科 combination,所以有一兩個 car ...
你是既得利益者咪話佢好囉我覺得佢連基本職業操守都無,抵俾其他人投訴。

咁我又冇話佢唔抵畀人投訴,只不過係覺得老師呢份工難做

1998Ruby1998 發表於 17-3-12 16:15

咁我又冇話佢唔抵畀人投訴,只不過係覺得老師呢份工難做 ...
你如果有心,可以自己做好先。
‹ 上一主題|下一主題