用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st paul co Ed call for second in la.
樓主: atirw
go

st paul co Ed call for second in la.   [複製鏈接]

我朋友小孩本身是資優生,自學也能學懂乘數,中文英文難不過這小朋友,鋼琴一學便上手,相信面試題目難不過他。但他們没有關系又没有刻意給學校知道他是資優生,最後没有2nd in offer。我小朋友没有機會也算吧,但明明有這麼高天份的也没有2nd in機會,反而好幾個同校有實力家庭背境的小朋友有2nd in!可想而知學校的preference。

如果小孩的程度夠好,可以適應co-ed的課程固然最好,但如果程度追不上根本未夠班,勉強靠人事入co-ed,那便祝你好運了,我想,小孩和父母要付出更多,比小孩可承受的更多,那是一件好事嗎?父母們還是想想,是co-ed適合你的小孩,還是自己的虛榮心作怪?

學校都講過學位不多過70%俾有關係人仕,即是大部份人係靠關係,這是不爭之事。 上面的媽咪所講10個小朋友入2nd in 都是有關係,其中一些並不突出只是想說明當在一大批同一學校的小朋友中有比較時,靠關係入圍的因素是不能否定。 這並不否定那些從其他幼稚園能入圍的小朋友的能力,並且他們可能更叻。只是在沒有比較下,不能突顯出所謂(有關係) 這個因素。

回覆:daisy17772 的帖子

我相信知情者一直說所為的「關係」,根本並不只是純粹校方對外所介定的「關係」,所以覺得不屑。但到為自己子女報考時大多數都不捨得不去報,又有些做不出那些,希望自己能成為實至名歸的小數,亦確有些知情者索性報都不報。有人孩子未出世已經知道幼稚園會讀聖xx,然後就一條龍聖xx,他們根本不用上甚麼EK,就算真是上亦不會認。如果我告訴你個制度是非常公平,你們都會笑說我當你們是儍吧,更何況他們都一早告訴你他們是有分有和沒有關係。

小小媽咪

回覆:daisy17772 的帖子

我不認同單憑考小學可以評定孩子的優劣。

小小媽咪

swmami 發表於 12-10-30 01:50
我相信知情者一直說所為的「關係」,根本並不只是純粹校方對外所介定的「關係」,所以覺得不屑。但到為自己 ...

不過今時今日SELL關係/捐錢都不易。
以我所知,唔係你捐佢就要,亦都唔係你認為自己夠出名/夠有錢就得。

albert831  sigh...  發表於 12-10-30 11:15

引用:Quote:swmami+發表於+12-10-30+01:50+我相

原帖由 CoffeeCake 於 12-10-30 發表
不過今時今日SELL關係/捐錢都不易。
以我所知,唔係你捐佢就要,亦都唔係你認為自己夠出名/夠有錢就得。 ...
無錯,當中都要排級數再加其他因素,有人識校董都未必一定得,所以無做特別嘢而又被選中真是天時地利人和,其他絕大多數都無謂比較,教自己接受吧。

小小媽咪

每年spcc有2、3仟人考,假設當中有300個係叻仔叻女,學校收得140個,實有些好叻的小朋友失望而回。唔好因為見有好叻小朋友考唔到就認定學校收生是要靠關係,對考入學生很唔公平。spcc學生真係好勁,我認識一個學生默書100分,回家後媽媽當然開心還問他知否全班有多小100分,回答係全班有一個唔係100分囉,媽媽當堂O嘴!

小朋友得5歲,進去面試要在短時間內被老師發現其特質/長處本來就不易,何況那些老師一日要考那麼多小朋友,換了是我,除非有詳細得筆記幫助,否則考到最後個批我已想不起頭個批了,哪怕有些好叻的,可能都在老師15、16的心態下沒被選到呢!我倒相信神都有安排、都有其美意。恭喜那些入圍的小朋友,我並不相信他們是靠甚麼關係(當然不排除可能真有極個別例子),因我有兩個朋友的小孩在裡面讀,而他們都是普通家庭,但孩子都是聰敏有禮的。雖然他們說也有背景勁的同學,但大家相處亦好和諧。我相信,背景好的家庭可能有更多資源/條件投入栽培小朋友,他們的孩子有多d特異功能是不足為奇,學校/老師容易留意到他們也正常, 我覺得他們本身已經裝備得叻,入選不是純靠背景啦,我們未入圍的要想通d,不要一味說學校、自己家境不夠好等啦。平常心啦,我覺得孩子在天天進步那就夠了,其他的實非我們可以控制啊!希望在明天!大家加油啦!

interview  加油,如是9月後出生明年可以再試  發表於 12-10-30 15:35

我都信實有d靠人事既case,其實任何學校,我都信一定會有呢d case,只係有幾多同有幾誇。SPCC 呢種超級名校,要靠關係都唔係有錢就得,小朋友本身都唔可以太差,而且有錢既家長一早已經投放左好多資源去谷個小朋友,起碼就算佢in得唔好,但之前已經拿左N個獎,父母係別人面前講時,唔知情人士都唔會一定斷定佢係靠關係!當然每年當中都一定有好多本身係叻仔叻女的入到,我識既朋友都係無關係,只係一般中產雙職父母。

至於點解有d平時好叻但又入唔到,始終面試都唔係只係叻就夠,老實講都要靠天時地利人和,再加運氣同眼緣,而且的確有唔少聰明仔女係唔叻面試的,例如怕醜、慢熱、太謹慎呢種,那怕你平時幾叻,但面試就好蝕底。加上而家細路咁聰明,叻仔叻女何其多,自己小朋友可能真係好醒,但天外有天,原來出面有更多更叻既人!仲有一樣野大家可能忽略了,就係SPCC 除左要搵叻人之外,仲要搵乖巧同定既人,就算小朋友好叻又答得好好,但只要佢係入面個幾兩個鐘坐得唔好或傾計或表現出唔耐煩無心機睇書,最後都一樣被out,有位朋友上年入到2nd in,校長都話佢小朋好聰明但坐唔定,最後只係waiting list.... 不過佢好彩最後DBS 收左!所以講到尾呢個都係一個matching game,有時家長鍾意唔代表適合小朋友,同樣學校都係揀d適合佢地既學生,佢唔揀你唔代表你唔叻,只係唔適合啫!

The first day entering into this game, one should know this is not a "fair game".  As they already announced mostly 70% goes to affiliated.  Based on this ground, there must be some brilliant students not getting in so to allow those affiliated children get in.  The school must know evaluating a 5 years old' destiny solely by an interview is not a fair ground, but the school likes to take on good background family (e.g Professional) mostly due to usually children would inherit the same background of their parents, and historically this kind of good background are widely found in old girls/boys.  

My friend told me (their daughter is SPCC) in P1, the academic variances were huge, some didn't even read English with just one simple sentence.  But these students could buy time to pick up their pace.....so I wouldn't agree all of their students are brilliant...but the portion of brilliant/smart children are just alot more.

koala_choco  "The first day entering into this game, one should know this is not a "fair game". "  ~~~~至鐘意你呢句   發表於 12-10-30 15:31

我以前同大家一樣唔信咁黑暗, 但現在我信, 只是一個game, 當中學校一定要有幾個是百無家庭的小朋友入圍, 怕比人寫 !! 但其它全都是有關係架, 親身所見所聞, 其中有家人, 未考小學已知自已未學校會收 ??? 你話啦 !! 不只一個家庭咁有信心,  大家唔洗幫學校講好說話了,

cykk 發表於 12-10-30 11:40
每年spcc有2、3仟人考,假設當中有300個係叻仔叻女,學校收得140個,實有些好叻的小朋友失望而回。唔好因為 ...

既然個個都咁叻,咁就證明spcc以"關係"收70%小一學生係多餘的,應該立即取消!
有交稅的家長,當然不甘心,spcc一方面接受政府(即taxpayers)資助,另一方面留70%位給有"關係"人士。
既然咁叻,有"關係"人士,就算冇70%特別quota,應該都會收。
所以,取消以"關係"收生,才是正路。

回覆:4eyesDad 的帖子

你可以這樣講,但想想雞和雞蛋的問題。

小小媽咪

其實佢講明世襲, 比起無講明而又係咁,我覺得已經很好了!

gwengwen  agree with CoffeeCake   發表於 12-11-1 03:27
gigi812  不是sibing and old boy and girl咁簡單呢  發表於 12-10-30 15:49

回復 swmami 的帖子

雞同雞蛋,與正當收生,有乜關係?

回復 CoffeeCake 的帖子

強盜與小偸,一律嚴打!

CoffeeCake  哈~~~~  發表於 12-10-30 15:18

其實呢個topic一路都係家長/準家長話自己沒有關係,背景

vs

非家長話黑暗,唔公平

koala_choco  証明大家唔服氣.  學校沒公開考生的類別.  人地英華小學透明度高好多, 名單上列埋考生類別.  大家一目了然.  無得唔服.  發表於 12-11-2 13:42
KaHeiBaBa  唉,咁多年都係咁,好正常。  發表於 12-11-1 00:40
‹ 上一主題|下一主題