用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思interview
樓主: 木子兔媽媽
go

啟思interview   [複製鏈接]

回復 ning8988 的帖子

我女兩歲半咋, 不過佢而家返果d pg之中(東山) 有一個都係要自己一個人返, 佢又ok喎, 我都幾surprise佢第一堂都冇扭要我地陪~ 可能返開又見慣d老師~ 另一間我比佢返o既係日文pg, 可能唔係個個家長有興趣

回覆:啟思interview

今早面試完了,好簡單只係睇佢玩玩具,叫囡囡比架車仔老師,拎隻蕉出來問係咩野,執玩具,仲有要握手give me five之類,約十分鐘完成,呀囡做到80%,希望收佢上午班啦

回復 mamatn 的帖子

我個女今日interview完!老師問下識唔識車車,生果,分顔色,又比本書睇問鞋係邊之類
睇下個女識唔識分享自己d嘢!
全程同老師單對單!
不過見到其他老師問既嘢又唔同

回覆:Annalokyinmama 的帖子

仲未收到通知去interview 呀!  點算?  

回覆:shevachevy 的帖子

嘩!返2個Pg仲有興趣班,學費都唔少$呢!

sarubuta 發表於 12-10-6 03:06
對, 最好不要不斷repeat 老師的問題.  當時可能我衰, 不斷repeat 老師的指令, 其實女是完全能聽懂不用我重 ...

咁佢無收你小朋友咩??死火, 我今日都有重覆老師的提問

今日面試內容分享:
1.) 有無叫老師,誰帶來和自己名;
2.) 有無跟指令,例如握手,拖住老師,收玩具;
3.) 有無反應(答知道,吾該,好,有)
4.) 問書本(例如誰是醫生,點解看醫生,那裡受傷)
5.) 枱面物件(車,大象)
6.) 完畢,有bye bye, good bye kiss
7.) 無問過家長問題
流程: 門口排隊等入學校15分鐘,登記交錢上課室10分鐘,上課室等了30分鐘,面試20分鐘, 面試完playground 任玩。

回覆:mammyleung 的帖子

我哋無考咁多嘢,我见同一考試房個個老師考的都唔同。。唔知準則係點

我都見隔離枱問的不同。有的問食物,有的問顔色,形狀。唉!我心諗未夠兩歲似考天才多d! 最重要過程小朋友開心,不要強迫答對,最重要有反應!

阿囡interview時喊,但老師問啲嘢全對!唔知仲有冇機呢?

回復 ekhc 的帖子

打電話去問下!以我知interview好似in埋下星期六13號,20號又開始親子班

回復 mammyleung 的帖子

我地面試係N班,無考咁多嘢!可能你指係考K1

回復 Annalokyinmama 的帖子

吓?  弊傢伙!  
等我星期一打去問吓先!  唔該晒!  

引用:回復+xoshan1025+的帖子 係呀,+而家返2個p

原帖由 shevachevy 於 12-10-05 發表
回復 xoshan1025 的帖子

係呀, 而家返2個pg 加d 興趣班咁囉~ 一個wk 返2-3日其實都好夠, 如果返n 班我驚佢 ...
係呀,我都唔想bb咁辛苦!雖然我bb係大b,佢聽得明哂我講乜,但唔肯出聲,好煩!好羨慕d bb對答如流,吱吱喳喳!好過得我一個不停重覆!可能你係屋企人湊,講嘢同自理能力會好d!我係比印印湊的,但我唔會比bb變港童!我唸住報多個英文pg比佢已經夠了,我還想佢有個愉快嘅童年!

今日考N ar

回復 ekhc 的帖子

我interview個間係深灣軒!其他學校應該都係今個月interview!

回復 mammyleung 的帖子

下!問咁多嘢!我個女都冇問叫咩名,邊個同佢去!

我隻b今日interview完,可能n班,冇考到bb說話能力,亦無考顏色及形狀。只係一些簡單指令如 "用二隻手叠高積本"、"推架車仔俾老師"、"俾個雪糕媽媽"。

天助自助者,  別再怨天尤人

其實我覺得內容不重要,而每個老師問又不同,老師似看反應多,我個仔都是答乳名。

回覆:wing214 的帖子

今午考完,say hello,問同邊個去,仔只望住我,冇叫mummy,之後老師俾張申請表阿仔睇,仔指住自己笑,之後砌大lego,仔砌咗3舊,跟住入積木,仔入咗圓形、梯形、入唔到長方形,之後睇布書,仔指住布書入面青蛙隻眼,又同老師推車車,老師推俾仔,叫仔推番俾佢,仔自己玩唔推俾老師,問眼耳口鼻,仔只答到口,say bye bye,仔表現還可以啦,15個月大算係咁啦,老師只話11月5日前有通知,冇問過我嘢,見其他老師有問媽咪嘢,我諗衰咗喇

‹ 上一主題|下一主題