用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無愉城方方家長?
樓主: meta
go

有無愉城方方家長? [複製鏈接]

子俊媽咪,

我都想家晞好似子俊咁主動熱情啲, 唔好咁怕醜, 去 playgroup 上堂都可以快啲投入, 話時話, 又好少男仔會咁主動o架 wor, 因為我兩個囝囝細個時喺屋企樓下撞見同學仔 (女仔), 都係啲女仔主動同我囝囝打招呼, 啲女同學仲會主動走埋嚟拖手o架, 所以, 嗰時我仲以為女仔喺說話及社交方面會匈啲 tim, 點知家晞都喺呢方面都係怕羞啲.

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-7 20:12 硐表
應該是家晞, 工人姐姐係好高, 瘦瘦地.

我諗子俊同家晞既性格係完全相反, 子俊一d都唔怕羞, 係街見人就say hi, 搭車又會叫座係佢附近既人, 哥哥姐姐叔叔伯伯婆婆都叫一餐, 又會撩人講野撩人玩. 真係無時停 .

係 ...

家晞媽咪,

原來家晞都返好多課外活動喎, 見得多人, 應該會無咁怕羞架播.
薳然3個月大就開始認人, 跟住一路見到人都怕怕會大喊, 又唔比其他人抱,  但自從2歲開始自己每天返playgroup後, 就改變左啦, 同佢去買野, 仲成日要自己去比錢, 去食飯又會同waitress講話要食飯或食麵麵, 呢排返左幼兒班仲更加唔怕羞.   
可能家晞係真正怕羞, 薳然o個叫怕陌生 & 慢熱 ?

家晞媽咪 & 子俊媽咪,
薳然呢幾日有唱數字歌, 123, 321, 1234567, 234, 432, 456789 10.  不過佢唱到後段(234, 432...)有d甩漏,  唔知係咪學校教緊呢 ?  您地囝囝囡囡有無唱呀 ?

原文章由 lsw0316 於 07-10-5 19:19 硐表
薳然媽媽,

收到妳 pm了, 謝謝.  我記得上次妳寫嗰個時間同家晞返 kindermusik playgroup撞咗, 等我聽日問吓有無等二個時間先.  

家晞都係無返兩日, 星期四先返學, 一來家晞食咗藥會好攰, 到10:30 一定要再瞓一陣,  ...

薳然媽媽 ,

我個仔讀k1, 最近都有唱123,321,1234567.....

唔洗唔好意思!小朋友玩下!絕對無問題既。 晴晴話比我聽既時侯,我都笑,佢話晰駿打佢lee度(指住下身個度 )後尾原來指係佢既大比度 。咁又底打晴晴大比既,因又大又肥。連爸爸都成日咬佢架。
原文章由 yansy 於 07-10-3 01:43 AM 硐表

同一班,囝囝叫晰駿,曾經有打晴晴大腿紀錄 - sorry for this. i hope it's not really true as my son seldom does this to the others, he is  not dare to do it.

薳然媽媽,

自從家晞喺方方 interview 之後, 一句都無答到梁姑娘嘅問題之後, 我都已經立即幫佢報咗 playgroup, 希望佢唔會咁怕生保, 但係 playgroup 係同大人一齊上嘅, 所以, 無薳然自己上咁獨立, 不過, 都進步咗 o架啦, 佢以前去 DWE 啲 playgroup, 差唔多到散場時先 warm up, 而家大約十五分鐘 warm up, 不過都一定要一步都痴實我, 要我同佢一齊跳, 一齊行, 一齊走先得.   

我噚日唱 123 321 俾家晞聽, 問佢有無唱呢隻歌, 佢話有, 不過, 佢一句都無唱, 唔知係唔係唔識唱

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-8 15:46 硐表
家晞媽咪,

原來家晞都返好多課外活動喎, 見得多人, 應該會無咁怕羞架播.
薳然3個月大就開始認人, 跟住一路見到人都怕怕會大喊, 又唔比其他人抱,  但自從2歲開始自己每天返playgroup後, 就改變左啦, 同佢去買野, 仲 ...

嘻嘻 ...可能係你個囝囝好靚仔呢, 異性相吸嘛..... .

原文章由 lsw0316 於 07-10-8 14:52 硐表
子俊媽咪,

我都想家晞好似子俊咁主動熱情啲, 唔好咁怕醜, 去 playgroup 上堂都可以快啲投入, 話時話, 又好少男仔會咁主動o架 wor, 因為我兩個囝囝細個時喺屋企樓下撞見同學仔 (女仔), 都係啲女仔主動同我囝囝打招呼 ...

薳然同子俊好似呀....同佢去買野, 要自己去比錢又同收銀姐,姐傾兩句, 去食飯又會同waitress講話要凍檸茶少甜, 埋單唔該. 搭小巴又會同司機講唔該轉彎有落...真係笑死我 .

我之前都有教過子俊唱數字歌, 不過唱得唔係好順, 直至早幾曰突然唱得有文有路, 之後就日日都唱. 我仲以為佢突然領悟 tim  , 原來係學校教.

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-8 15:46 硐表
家晞媽咪,

薳然3個月大就開始認人, 跟住一路見到人都怕怕會大喊, 又唔比其他人抱,  但自從2歲開始自己每天返playgroup後, 就改變左啦, 同佢去買野, 仲 ...

yansy,

哈哈,大家都真係唱緊呢首歌.
您囝囝讀k1,開始練線未呀?

原文章由 yansy 於 07-10-8 18:19 硐表
薳然媽媽 ,

我個仔讀k1, 最近都有唱123,321,1234567.....

家晞媽咪,

我由薳然6個月開始帶薳然返playgroup時,都同家晞一樣呀,可能係一個星期得一堂,所以無咩進步.之後2歲開始,就每日都返,跟住就好好多啦,所以我諗家晞依家每天返學,好快就唔怕陌生架啦.不過講真,家晞真係好過薳然,因為家晞雖然怕生保,但起碼唔會扭計.

我好多時問薳然邊個坐佢隔離,佢次次都話家晞,唔知係咪真呢? 家晞有無話薳然同佢一齊坐架? 

薳然今日又up多一個同學仔既名啦,叫鐘子民,男仔黎喎.

原文章由 lsw0316 於 07-10-9 14:21 硐表
薳然媽媽,

自從家晞喺方方 interview 之後, 一句都無答到梁姑娘嘅問題之後, 我都已經立即幫佢報咗 playgroup, 希望佢唔會咁怕生保, 但係 playgroup 係同大人一齊上嘅, 所以, 無薳然自己上咁獨立, 不過, 都進步咗 o ...

子俊又幾好笑喎,轉彎有落.
子俊講野好叻呀,佢叻過薳然好多呀,可能我地之前同佢講英文啦,所以廣東話無咁好,佢都係呢排返左學,學識講多好多廣東話咋.

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-9 16:50 硐表
薳然同子俊好似呀....同佢去買野, 要自己去比錢又同收銀姐,姐傾兩句, 去食飯又會同waitress講話要凍檸茶少甜, 埋單唔該. 搭小巴又會同司機講唔該轉彎有落...真係笑死我 .

我之前都有教過子俊唱數字歌, 不過 ...

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-9 23:17 硐表
yansy,

哈哈,大家都真係唱緊呢首歌.
您囝囝讀k1,開始練線未呀?

薳然媽媽,

佢開始畫線, 油顏色.

薳然媽媽,

子俊成日都提住志樂, 我問佢係唔係好鐘意志樂? 佢話係. 跟住我問佢志樂係boy or girl? 佢每次都答我boy girl / girl boy, 擺明玩我 . 你可唔可以幫我問問薳然係男定女仔呀? 我知道答案後, 等我下次可以大番佢... 啍. Thanks!:loveliness:  

之前梁老師同我提過, 佢地係無分座位, 任何一個位都可以座架, 所以我估薳然未必次次都係同家晞一齊座.

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-9 23:24 硐表
家晞媽咪,

我由薳然6個月開始帶薳然返playgroup時,都同家晞一樣呀,可能係一個星期得一堂,所以無咩進步.之後2歲開始,就每日都返,跟住就好好多啦,所以我諗家晞依家每天返學,好快就唔怕陌生架啦.不過講真,家晞真係好過薳然,因為家晞雖然怕生保 ...

hi yansy,

你個小朋友係讀billingual class or 國際班架? 之前bb班係唔係都係方方讀呀?:loveliness:

原文章由 yansy 於 07-10-10 20:52 硐表

薳然媽媽,

佢開始畫線, 油顏色.

子俊媽咪,

志樂係男仔呀, 上次我接薳然放學, 薳然指住志樂話我聽佢叫張志樂, 我跟住走埋去度問佢工人, confirm係呀.

唔知點解, 次次我問親薳然邊個坐佢隔離, 佢都話家晞, 可能佢鐘意同家晞一齊: .

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-10 21:12 硐表
薳然媽媽,

子俊成日都提住志樂, 我問佢係唔係好鐘意志樂? 佢話係. 跟住我問佢志樂係boy or girl? 佢每次都答我boy girl / girl boy, 擺明玩我 . 你可唔可以幫我問問薳然係男定女仔呀? 我知道答案後, 等我下次可以 ...

yansy,

我今日都發現薳然呢班都開始練小小線條啦.  
您囝囝可能好快就要學寫字添啦.

原文章由 yansy 於 07-10-10 20:52 硐表

薳然媽媽,

佢開始畫線, 油顏色.

薳然媽媽,

睇到子俊媽咪話原來班裡面係無編位, 可以俾小朋友自己揀坐邊度, 唔怪得我久不久問家晞係咪同薳然坐, 佢有時話係, 有時話唔係, 我都覺得有啲奇, 我只係以為佢哋有時會分組玩, 先至會有時一齊坐, 有時又唔係.  不過, 好耐之前有一次梁老師話家晞用隻手擋住佢隔離個位好似想留俾人坐, 但係, 當梁先生問家晞"點解唔俾人坐呀?" 佢即刻縮手, 所以最終都唔知佢想留俾邊個坐呢?

講起連線, 我見到家晞喺本英文書度連咗線, 不過就係震震吓, 彎彎曲曲咁, 笑 c 我 , 但又唔敢笑佢, 要忍住

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-10 23:33 硐表
子俊媽咪,

志樂係男仔呀, 上次我接薳然放學, 薳然指住志樂話我聽佢叫張志樂, 我跟住走埋去度問佢工人, confirm係呀.

唔知點解, 次次我問親薳然邊個坐佢隔離, 佢都話家晞, 可能佢鐘意同家晞一齊: .

...

各位媽咪,

你地會唔會比小朋友係學校打流感針呀???

唔該哂 . 等我今日再問下子俊係boy OR girl先, 如果佢再玩我, 等我可以串下佢, 媽咪都知係男仔, 仲叫張志樂, 諗起就開心, 哈哈 :D  .

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-10 23:33 硐表
子俊媽咪,

...

家晞媽咪,

唔知o個次家晞係咪留個位比薳然坐呢 ?
我都係尋日睇阿囡本英文書發現佢地開始連線呀.
點解您想笑家晞o者?  雖然連到歪呢歪邪, 但可以連得啱, 已經好叻架啦.

原文章由 lsw0316 於 07-10-11 00:28 硐表
薳然媽媽,

睇到子俊媽咪話原來班裡面係無編位, 可以俾小朋友自己揀坐邊度, 唔怪得我久不久問家晞係咪同薳然坐, 佢有時話係, 有時話唔係, 我都覺得有啲奇, 我只係以為佢哋有時會分組玩, 先至會有時一齊坐, 有時又唔 ...

子俊媽咪,

我地無諗過比薳然打流感針呀, 因為流感唔同水痘 & 肺炎鍊球菌等等, 會有較高機會併發症, 同埋我覺得每年每季有咁多種流感, 點打得哂咁多隻喎, 我想佢自己身體build up 抗體會好d.  之前都聽醫生講話平常唔係太多病痛既小朋友 係無須要打流感針架, 若果返育嬰園既bb就最好打, 因為佢地長時間係學校, 又比較細個, 容易d病.

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-11 09:20 硐表
各位媽咪,

你地會唔會比小朋友係學校打流感針呀???
‹ 上一主題|下一主題