用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田呂明才和九宣小,選擇困難症?
樓主: waymon
go

沙田呂明才和九宣小,選擇困難症?   [複製鏈接]

Arabellahk 發表於 18-5-16 14:39
沙呂五成學生升B1不一定比宣小80%差,按香港入小學的招生方式,津校同一屆平均擁有1/3全港資質排名在前1/3 ...
如果你想用呢個籠統嘅數字,帶出沙呂嘅增值能力比宣小高,我覺得唔夠說服力。首先入b1中學唔等於係b1學生,反之亦然。再講,我唔相信宣小收嘅小一生全部都係b1料。老師都有睇錯,入錯貨嘅時候。

HK-MAN    發表於 18-5-16 16:33
IYY    發表於 18-5-16 15:36

沙呂五成學生升B1不一定比宣小80%差,按香港入小學的招生方式,津校同一屆平均擁有1/3全港資質排名在前1/3 ...

以小學面試來說, 港同, 英華同TSL 的面試模式都比較完善, 但經過幾輪篩選, 這些出色的小學都無法肯定所收的小朋友全屬 band 1。請問何以你覺得

宣小的學生應該100%都是資質在前1/3的學生 ??

6 年變化太大, 間間學校都想收好學生, 但現實生活裡並無 X-ray 或水晶球可幫老師們盡挑好學生。

曾有幸參加 TSL 的面試, 覺得他們很有系統, 很有心尋找適合讀 TSL 的學生, 學校師長真的很盡心盡力。

IYY 發表於 18-5-16 15:33
以小學面試來說, 港同, 英華同TSL 的面試模式都比較完善, 但經過幾輪篩選, 這些出色的小學都無法肯定所收 ...

加了家長面試環節來評分就代表完善嗎?
相反,純考學生學術(有卷)及個別考生面談就代表評分唔完善?

回覆樓主:

學生每個階段也有唔同發展,即使再聰明嘅小朋友,唔讀書唔溫習亦可以考包尾。選學校應該選一間適合小朋友嘅學校,唔係要選一間十全十美嘅完美學校。只要學生讀得開心、校風好、學習氣氛濃厚嘅學校已足夠。

BERNICEJUNE 發表於 18-5-16 16:13
加了家長面試環節來評分就代表完善嗎?
相反,純考學生學術(有卷)及個別考生面談就代表評分唔完善?
...

請不要誤會, 我不是說純考學生學術 / 個別考生面談會不完善。SFA 是其中一間非常有效率面試的學校。
我只想說明, 任何面試或考核模式都很難做到挑選出100% band 1 小朋友。

請不要敏感。

另外你說有家長面試環節來評分, 可否分享多一點資料??

謝謝你。

ar_mak 發表於 18-5-16 14:40
世界上只有3類問題係會令人輕生,其中一個就係財務問題。所以,理財係每一個人都需要去做既工作。 ...
大師,講得好!
咁,另外兩類係感情,惡疾,厭世還是其他呢???點處理呢?

IYY 發表於 18-5-16 16:30
請不要誤會, 我不是說純考學生學術 / 個別考生面談會不完善。SFA 是其中一間非常有效率面試的學校。
我只 ...

DELETE

5,6歲小朋友,點知已經係資質前1/3 ?好難喎

醒目開學勳章 王國長老

我對於有聯繫位既小學 B1% 有所保留, 到底有幾多 B2 生有幸地碌左入去, 我地唔會知囉, 但學校就可以煲靚條數咁囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

聯繫位.............聯繫小學既 B1 & B2 都可以抽啵~~~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

ar_mak 發表於 18-5-16 16:45
喂,咁簡單既問題都仲要問?
死唔去點算?? 出家得唔得呢? 開間直私出家學校都好喎!

HK-MAN 發表於 18-5-16 16:53
死唔去點算?? 出家得唔得呢? 開間直私出家學校都好喎!
點都好,唔好做D累街坊既行為就得。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你嘅意思係?
宣小:學生有得揀,成積6年後理應所有學生都在全港前三份之一。做唔到嗰部份,就係學校失敗嗰部份。
沙呂:學生冇得揀,成積6年後理應只有三份之一學生在全港前三份之一,做突嗰部份,就係學校成功嗰部份。
講真,我一路寫,都唔知點樣可以説服自己認同你...不過都多謝你提供了一個解說

猴子爸 發表於 18-5-16 19:22
你嘅意思係?
宣小:學生有得揀,成積6年後理應所有學生都在全港前三份之一。做唔到嗰部份,就係學校失敗 ...

如果不計SPCC附小和女拔附小,九宣應是全港升中最好的學校,也是最成功的學校,這是不容置疑的。現在討論,只是想進一步了解它成功的原因,比如到底是學校教的好還是生源好,或還是其他原因,以便家長為小朋友做出最佳的選擇。既然九宣有面試,而且是從幾千人選拔,九宣一定對自己的面試水平有信心,相信能選到資質高的學生,即使看走了眼,應該也不多,否則,也不會用面試的方式招生,再加上小二至小五招插班生,同時可能留級和勸退一些成績不好的學生,到小六,不知還有多少資質低的學生?其他學校與九宣比較,只能找近似相同參數比,否則根本無得比。

醒目開學勳章 貢獻勳章

miriam 發表於 18-5-16 16:53
聯繫位.............聯繫小學既 B1 & B2 都可以抽啵~~~~~
一齊抽?乜唔係抽完Band 1 有位剩,先到band 2?
直屬位多,但聯繫位少,理論上,應該band 1 都唔夠分,好少機會去得到band 2 ,除非間中學本身係屬band 2 (or 唔係全開英文班)

但如果係咁,就唔會計落 入英中率度
恐龍家

gracelam 發表於 18-5-14 10:14
一定唔洗錢的沙呂!!

將D九宣學費用來栽培其他興趣!!

其實我唔認沙呂。不過免費學校,又昇中咁好,當然係沙呂。

不過慳返D 唔係補絕技,而係用來投資幫補退休。
‹ 上一主題|下一主題