用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS
樓主: Connie12747
go

SPCCPS [複製鏈接]

Avanti 發表於 15-11-23 09:50
Hi retriever,

It is stipulated that admission crieteria are largely based on the applicant's perfo ...

yes, so does it imply there are another 50 marks contributed by unknown factors?!

引用:Quote:Avanti+發表於+15-11-23+09:50+Hi+re

原帖由 retriever 於 15-11-23 發表
yes, so does it imply there are another 50 marks contributed by unknown factors?!
都冇人講過滿分係100

retriever  滿分可能係一千分   發表於 15-11-23 10:25

回覆:Spccps小一入學取錄結果信件已經全部寄出,有冇人收

其實不必過多猜測,要相信學校的評定標準。
我女和同班幾個女仔都有2nd in(都是無關係人士)。其中答到書名,回答晒校長問題的幾個女仔就有offer,而我女兒同另外一位同學,沒有讀到書名(有字唔識),最終未能獲得錄取。
你問我傷心嗎?當然傷心,但我相信學校是公平的,睇的是學生表現,她們面試表現的確好過我的女兒,有offer是理所當然。
失敗唔緊要,但唔應該為自己的失敗找理由,話一定學校內定呀,一定人地有錢有關係等等,無必要。
人生路還好長,從失敗中吸取經驗,更好的培育女兒才最重要。

wing.2bb    發表於 15-11-25 11:37
trachan  講得好啱! 正能量的家長!  發表於 15-11-24 11:26
tianyingmama  非常同意!看到錄取名單後,我都覺得好公平!!  發表於 15-11-23 20:53
prettywong  同意!收拾心情,更好培育子女,好好成長。  發表於 15-11-23 13:42
dwkw333  Good. Positive thinking!  發表於 15-11-23 12:34

oooasis 發表於 15-11-23 10:51
其實不必過多猜測,要相信學校的評定標準。
我女和同班幾個女仔都有2nd in(都是無關係人士)。其中答到書 ...

i think if one was in, he or she has to trust in the assessment process...

however, a nos of ppl who would feel not performing well in parents interview and have worried if they might have ruined the chance, given their kids answered all the q asked by the principal.

引用:[size=16.5px]2016年度小一入學申請取錄編

原帖由 gavin227 於 15-11-23 發表
2016年度小一入學申請取錄編號
交表時是依交表次序給予號碼的。亦是同一份form. 分怖狀況應該只反映考生表現。

回覆:Spccps小一入學取錄結果信件已經全部寄出,有冇人收

好明白「這麼近,那麼遠」的心情,有人話寧願一早冇2nd in冇咁傷心。我係N無,亦識得一些有關係人士,其實大家報時都知道有兩條隊,我朋友都同我講,N無要入,係難過有關係人士好多。其實小朋友係近3700爭入到最後300強,已經好叻。我不太同意話入2nd in但冇offer的,係校長覺得佢哋冇學校要的素質。講真,佢嗰九大素質,又唔係咩驚天地泣鬼神嘅嘢,其實好多小朋友都有,我亦相信入到2nd in嘅唔會差得去邊。但學位有限,扣埋幼稚園推薦免學費的位,推算無關係人士男女都係各收不夠二十個,收唔倒都冇辦法。其實N無人士再去推敲學校點計分都冇乜意義,因為你都唔會知,就算知亦改變唔倒,你成日諗住佢學校都唔會收你。相信小朋友的能力,真係好鍾意學校的,六年後再戰,到時睇成績比實力,遠較現在客觀公平。叻的小朋友,去到邊度都叻。

superko  正確,平常心,盡力即可  發表於 15-11-26 11:03
superko  正確,平常心,盡力即可  發表於 15-11-26 11:02
trachan    發表於 15-11-24 11:28
dwkw333  Good. Positive thinking!  發表於 15-11-23 12:35
December_baby    發表於 15-11-23 12:07

引用:好明白「這麼近,那麼遠」的心情,有人話寧

原帖由 PhilC 於 15-11-23 發表
好明白「這麼近,那麼遠」的心情,有人話寧願一早冇2nd in冇咁傷心。我係N無,亦識得一些有關係人士,其實 ...
正解!

回覆 PhilC 的帖子

Well Said!!!!! Highly agreed

引用:Quote:原帖由+gavin227+於+15-11-23+發表20

原帖由 superying 於 15-11-23 發表
交表時是依交表次序給予號碼的。亦是同一份form. 分怖狀況應該只反映考生表現。

...
號碼前的都係第一日交表,同係簡介會當日交的。當中應該好多係舊生同有仔女讀緊的家長,我都係簡介會前交,但已經好後。 N無都想早些交,有關係嘅更加唔會遲啦!號碼前的收得多,絕對正常。

回覆 tianyingmama 的帖子

非常同意!

回覆 oooasis 的帖子

原來是這樣評分,謝謝!

引用:Quote:原帖由+superying+於+15-11-23+發表

有冇人分享副校長2nd in, 三揀一的問題

回覆:oooasis 的帖子

有教養的父母,兒女必定有教養。

引用:Quote:原帖由+birdsky+於+15-11-22+發表rej

原帖由 catdonut 於 15-11-22 發表
Waiting 是嗎?應該沒有reject的
但我封信冇寫waiting

引用:有冇人分享副校長2nd+in,+三揀一的問題

原帖由 Connie12747 於 15-11-24 發表
有冇人分享副校長2nd in, 三揀一的問題
could you pls elaborate a bit so that we can learn more ? thank u very much in advanced?

引用:Quote:原帖由+catdonut+於+15-11-22+發表Wa

原帖由 birdsky 於 15-11-24 發表
但我封信冇寫waiting
你有第二輪面試嗎?

有參加第二輪面試的, 收信是否只有 offer 或 waiting, 冇 reject 的?

PhilC 發表於 15-11-23 12:08
號碼前的都係第一日交表,同係簡介會當日交的。當中應該好多係舊生同有仔女讀緊的家長,我都係簡介會前交, ...

錯,我最尾果兩日交,no. 5百内,N無......今日註冊

家長諗得太多了......不如計理號碼單雙,父親定母親交表會大機會d......

‹ 上一主題|下一主題