用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 统計下,直至今天,大家報了多少間直資和私立小學? ...
樓主: Connie12747
go

统計下,直至今天,大家報了多少間直資和私立小學? [複製鏈接]

B.BB 發表於 15-10-7 08:43
九月後出世選擇做超大b 的只是極少數,絕大多數人唔會咁做。
冇錯, 我個都係12月細仔, 同班有幾個12月細仔都冇再留多年班, 直考小一

回覆 pc629 的帖子

無話其他人易玩D....

放心, 孩子總有書讀.

回覆:積奇百事 的帖子

十分認同,我都見好多9-12月小朋友吾做超大B,8月小朋友,我覺得係中B囉

引用:十分認同,我都見好多9-12月小朋友吾做超大

原帖由 chopin999 於 15-10-07 發表
十分認同,我都見好多9-12月小朋友吾做超大B,8月小朋友,我覺得係中B囉

...
12月B你同年頭出世比較在N班同K1比才很大分別,但其實同番中B比不太大,到K3已同年頭B也分別不大,到小二三已沒分別。
當然人人進度有點不同,我只說普遍情況。
P.s. 我囝12月細B讀緊谷幼稚園

引用:Quote:captainmammy+發表於+15-10-5+00:21+

原帖由 ok3 於 15-10-05 發表
成7千人報嗰間? 嗰hit rate真係好低
係呀,當去玩咋,我見個個in完出來都幾開心

積奇百事 發表於 15-10-7 01:30
唔好當所有9月打後出世概都留級先得架,我果個係12月細仔,對住班超大女,咪仲慘過你多多聲

...
但係你有選擇嘛, 你可以選擇重讀/考一年,但8月B連這個選擇也沒有,他們只有勇往直前,沒有退路。所以8月B一定係最sit 底,但我始終覺得這個情況只有在這個畸型的香港才發生。我的孩子都是7、8月出由,真的好難搞,唯一慶幸早幾年冇咁癫,最終他們也入到心儀學校,但可以肯定過程殊不簡單。

引用:Quote:積奇百事+發表於+15-10-7+01:30+唔好

原帖由 ajfamily 於 15-10-08 發表
但係你有選擇嘛, 你可以選擇重讀/考一年,但8月B連這個選擇也沒有,他們只有勇往直前,沒有退路。所以8月B ...
同意,8月B無得揀,由N,K1,兩次都好慘痛,然後再搞插班,K2剛開始settle down 又已經要考小一,直到而家呢幾年沒有休息過。幼稚園生涯好快就完了。

‹ 上一主題|下一主題