用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 煩惱選將軍澳區內小學
樓主: bckwong
go

煩惱選將軍澳區內小學   [複製鏈接]

回復 wing2003 的帖子

我認為可以繼續報讀王余家潔.因為失了5分,報任何一間大熱的學校也會不着數.報讀少班學校(除非你不介意),幾間也未收足學生.你何時報名均可入讀.甚至派了小學再轉讀任何一間較出色的少班學校也可.

所以,先報心頭好為上策.若失敗,也不壞.因為你本來已失了5分,你本認為自己早已失敗了.除非你仍有其他不是大熱的心頭好.

"睇校務報告/週年報告"
謝謝提點!

持15分有咩較好選擇?

引用:聽過將軍澳循道衞理小學校長既講座,感覺e

原帖由 kellychan77 於 13-09-09 發表
聽過將軍澳循道衞理小學校長既講座,感覺e間學校唔會太關注sens既小朋友,反而去過黃藻森小學聽講座,校長 ...
因爲依間學校無打手。

回覆:kellychan77 的帖子

我有兩個小朋友都係讀黃澡森,大女已經上了中學,另一個就讀小六,其實學校的老師真係好有愛心,亦會因應小朋友的學習能力分班教學,可能因為是佛教學校,而區內亦沒有佛教幼稚園支援,所以亦都是其中一個少人選擇的原因!學校黎緊9月18日(星期三)會有個開放日,到時有時間可親身來學校了解一下!

謝謝你意見! 因有少訐抗拒佛教學校, 所以一直未參觀過呢間, 昨天我樓下黃澡森搞攤位, 報名左星期三早上, 我先生話如只有景天同黃澡森選擇, 佢寧願黃澡森! 因校舍較新同地方大, 我也去了解先才打算~

醒目開學勳章 王國長老

引用:"睇校務報告/週年報告"+謝謝提點!+

原帖由 bckwong 於 13-09-09 發表
"睇校務報告/週年報告"
謝謝提點!
就算吾係sen,份校務報告都好多野睇,睇下多吾多人轉校,老師turnover,中英數點教,校外比賽成績,其他其他。選校不要太懶,識上親子王國聽人意見,吾爭在行多步,自己了解下。怕咩打手吾打手?靠自己感覺總無錯

Sandy11  AGREE!  發表於 13-9-17 11:19

兩間學校都好,不過因小朋友在學校時間相對比屋企長,所以可以揾讀得開心D小學比小朋友,幼稚園都教從快樂中學習
一般人覺得佛教學校唔好,但是唔理宗教背景,最緊要老師用心教授就得,
如果兩間王余家潔及黄藻森的話,我會入黃藻森

引用:+本帖最後由+嫣爸爸+於+13-9-8+22:47+編輯+

原帖由 嫣爸爸 於 13-09-08 發表

回復 wing2003 的帖子
謝謝分享

((5/6~3.03kg,9/7~4.16kg,8/8~5.06kg,
7/9~5.8kg,12/10~6.68kg,20/10~7.14kg,
10/12~8.23kg,3/1~8.6kg,3/3~9.4kg,
17/3~9.57kg))

回復 Charlotte_mom 的帖子

"校務報告" 睇到很多資料! 我心中有數了~ 謝謝提議!

引用:Quote:原帖由+bckwong+於+13-09-09+發表"睇

原帖由 Charlotte_mom 於 13-09-09 發表
就算吾係sen,份校務報告都好多野睇,睇下多吾多人轉校,老師turnover,中英數點教,校外比賽成績,其他其 ...

醒目開學勳章 王國長老

唔好客氣, 襯仲有時間, 可以O係學校返學前/放學後, 自己去心儀學校了解下, 學生係點, 家長係點, 學生返到學校開唔開心, 會唔會一早老師已經開咪鬧人, 高年班學生自己放學, 行為檢唔檢點
更加可以小息時間去學校出面打聽下, D細路玩咩, 見到老師開心嗎? 定老師惡惡死死咁呢樣唔得果樣唔得? 定D老師唔見晒?

夠膽的話, 可以問下家長意見, 一般問兩句人地都樂意答的

了解多D, 自己選校都放心啦

Charlotte_mom 發表於 13-9-10 10:53
唔好客氣, 襯仲有時間, 可以O係學校返學前/放學後, 自己去心儀學校了解下, 學生係點, 家長係點, 學生返到學 ...

之前睇過ek有家長話朝早好多時經過王余早會時都聽到老師罵學生, 另寶林補習社老師話梁潔華程度深過王余, 前幾年梁潔華還有一條龍上中學, 14年開始斷龍了, 呢兩間沒有宗教分如手持15分可博, 比大熱有宗教的將天宣基循道, 以及雖沒宗教的黃永樹馮晴但超熱的會容易入一些, 同埋次熱明道坑口信義聖安得肋都有宗教分, 所以梁潔華及王余比較容易大機會自行入到

sammiyy 發表於 13-9-10 11:57
之前睇過ek有家長話朝早好多時經過王余早會時都聽到老師罵學生, 另寶林補習社老師話梁潔華程度深過王余, 前 ...

14年開始斷龍 是否真的?

eh2045 發表於 13-9-10 12:21
14年開始斷龍 是否真的?
2014-15年度梁潔華開始跟鄭裕彤中學脫龍, 即下年升小一的學生沒有一條龍上中學, 雖這中學不是band 1學校, 但給band 2學生可有直升的機會, 今個月有很多學校有開放日, 可去學校問問老師大家快趁今個月到心儀學校參觀及了解喇, 上年去過幾間學校眼見很多老師都很樂意解答家長問題的

對於鄭裕彤中學學生印象較一般!  但我想梁潔華應不錯!

回覆:煩惱選將軍澳區內小學

梁潔華深不深過王余不知,不過可答你小兒剛開學情況,只有2日半日適應,會安排音樂體育藝術評估以助發輝所長,第三日就返全日,而全日頭兩日都是班主任課以助適應和互相了解。
返全日的第三日就正式上堂及有功課,每日一定有中、英、數功課。
課外活動很多,星期一至日都有。
還有此校有社制活動,所以除了校服、運動服,還有社服。

希望這些幫到大家了解吧!

回復 Charlotte_mom 的帖子

很好的體驗, 剛去完兩間小學睇放學:

1. 黃藻X, 問左婆孫意見, 原來佢幾個孫係呢間讀, 孫女話讀得開心, 有功課輔導班, 巧合見到校長落車回校, 佢有笑容叫我參觀, 我回覆下星期三! 感覺不錯!

2. 景天, 問左兩位家長, 原來剛轉校, 巧合見到我小學時同學既仔剛升讀小一, 佢地話觀察中, 但見到高班學生不太開心! 台上老師講話不太友善, 感覺痳痳地!

正如版主既提議, 親身去觀察係最真實!   
‹ 上一主題|下一主題