用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 終於等到根德園的OFFER LETTER~
樓主: mikami
go

終於等到根德園的OFFER LETTER~ [複製鏈接]

hi, 我間間幼稚園都寄過學費, 其實間間都差不多.
最平根德園, sc同york差不多.
sc現在學費hk$3600x10=36000
york 現hk$3000 x 11=33000
出年間間幼稚園都會加價.
sundry charge都差唔多
有時自己帶小食重貴過比小食費.

原帖由 linglingng 於 09-12-5 00:28 發表
waiting list 呀... 個天都幫我揀咗. 依家為有比埋SC 留位費啦 (之前以比咗 YORK 啦). 但老公 LIKE YORK 多 D. 因我地兩公婆聽完 YORK 個簡介會都覺得好正. 但基於學費太貴都要諗吓先. 都唔知去唔去培正同宣道 IN 好 ...

我朋友個仔現讀梗KV am, 佢都比咗意見我,話KV 英文唔係想像中好, 不過佢老婆自己揍,同佢老婆英文好勁. 所以佢唔擔心. 佢話佢老婆都有同佢個仔出去返英文同國語及數學. 咁細個每日都係咁. 其實我心想點解讀 KV 都要出去讀咁多野. 我就冇佢咁富貴啦.

我朋友個仔現讀梗KV am (係 K1), 佢都比咗意見我,話KV 英文唔係想像中好, 不過佢老婆自己揍,同佢老婆英文好勁. 所以佢唔擔心. 佢話佢老婆都有同佢個仔出去返英文同國語及數學. 咁細個每日都係咁. 其實我心想點解讀 KV 都要出去讀咁多野. 我就冇佢咁富貴啦. 可能想個小朋友十項全能.

好緊張好緊張.........到現在還未收到信,個心就黎跳出黎啦!!!
不過in得麻麻,唔知.............

郵差叔叔未來, 我想坐係大堂, 等收信呀 !!!

原帖由 kamtai 於 09-12-5 11:54 發表
好緊張好緊張.........到現在還未收到信,個心就黎跳出黎啦!!!
不過in得麻麻,唔知.............

原帖由 rubyrubylau 於 09-12-5 11:48 發表
hi, 我間間幼稚園都寄過學費, 其實間間都差不多.
最平根德園, sc同york差不多.
sc現在學費hk$3600x10=36000
york 現hk$3000 x 11=33000
出年間間幼稚園都會加價.
sundry charge都差唔多
有時自己帶小食重貴過比小食 ...

KV 出年唔加價, 都係保持 $2,477 x 10
YORK 好似要加到 3,600 x 11
SC 聽講好似要加到 $4000 x 10 唔知真定假
所以 kv 真係平靚正

我返緊工如果咪我都會坐係大堂等,叫老公不停去睇信箱,睇到比佢鬧我,佢話唔會再去睇.........我唯有叫亞媽陣間幫我啦!!
好似癲左咁~~

原帖由 gigi812 於 09-12-5 12:10 發表
郵差叔叔未來, 我想坐係大堂, 等收信呀 !!!

but K2 both are all pm and K3 both are all am!!!
原帖由 NICOLE123 於 09-12-5 08:21 發表

其實....我估我會要KV 因為係AM 同中英數都比較平均.
而我係仔仔入傳統學校...其實我又擔心KV會唔會太呆板,仔仔會無咁開心....
不過....有人叫我比個仔AM KV PM SC...係唔係好癲既想法 ? ...

醒目開學勳章

原帖由 linglingng 於 09-12-5 11:51 發表
我朋友個仔現讀梗KV am, 佢都比咗意見我,話KV 英文唔係想像中好, 不過佢老婆自己揍,同佢老婆英文好勁. 所以佢唔擔心. 佢話佢老婆都有同佢個仔出去返英文同國語及數學. 咁細個每日都係咁. 其實我心想點解讀 KV 都要出 ...

有 個 ?  , 咁佢番學番來做咩呀 ? 所有都要出去再補習.

我估係因為你朋友過份緊張,我只係跟亞囡嘅興趣比佢學嘢。學術方面,只係有喺外邊學下英文,冇額外學國語/數。

原帖由 linglingng 於 09-12-5 11:53 發表
我朋友個仔現讀梗KV am (係 K1), 佢都比咗意見我,話KV 英文唔係想像中好, 不過佢老婆自己揍,同佢老婆英文好勁. 所以佢唔擔心. 佢話佢老婆都有同佢個仔出去返英文同國語及數學. 咁細個每日都係咁. 其實我心想點解讀 K ...

KV英文好注重grammar,好早期教單字時係教, e.g. an orange, an aeroplane, a banana, a bottle of milk, a ball of yarn........,唔係就咁一個一個字教。後來開始教句字時(寫及講), e.g. What do you see?及What can you see?,小朋友已能答及寫出complete sentences, I see......., I can see........。亦會教I go to school, A top goes round and round, A cow gives us milk...。

英文係主科,每日都有,至於上幾耐我冇研究過,K3英文上學期第一份assessment paper已經識做閱讀理解,聽/睇一段簡短story,然後答問題寫上答案。

數學係學英數,e.g. What is the number between 22 and 24?, 9 tens and 3 ones = ?。亦會教"bigger & biggest"嘅分別, e.g. Circle the bigger number, Please tick the biggest number?,亞囡好早已懂2個no.比較就用bigger,2個以上nos.嘅比較要用biggest。

原帖由 Virginia105 於 09-12-5 11:05 發表
請問大家知唔知KV的英文水平怎樣呢? KV收囡囡讀PM CLASS, 睇左好多MAMI的COMMENTS, KV係中數好, 但英文好少提及, 冇NAT Teacher 但有mami話本地老師的英文都好好, 唔知每日上堂有幾多時間係上英文呢?另外數學係用英 ...

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-12-4 16:54 發表
有D人話,自己照顧BB的家長,考到機會大D,同埋當日問用咩語言同小朋友講野,我有講英文,個老師就唔多LIKE,所以我想不是大細B,而是學校喜好.
你地可以統計下
...

同意! 當日亞b in KV時, 所有問題都答啱, 老師叫佢唱歌, 佢唱完一首, 重自己要求唱多一首, 走時又識自己推回張座椅. 後來, 拿糖時只取了一粒, 又識講 thank you. 只是老師問問題時, 亞b全部以英文回答, 負責糖果個老師就問, 亞b識唔識中文? 個樣好似唔係好鐘意咁. 結果waiting list.

幸好, 亞b已有SC的offer, 而家唔需要再考慮了.

原帖由 linglingng 於 09-12-5 00:28 發表
waiting list 呀... 個天都幫我揀咗. 依家為有比埋SC 留位費啦 (之前以比咗 YORK 啦). 但老公 LIKE YORK 多 D. 因我地兩公婆聽完 YORK 個簡介會都覺得好正. 但基於學費太貴都要諗吓先. 都唔知去唔去培正同宣道 IN 好 ...

我又係, SC有offer, 而家都未決定去唔去培正in好?

原帖由 WillBmama 於 09-12-5 15:20 發表

同意! 當日亞b in KV時, 所有問題都答啱, 老師叫佢唱歌, 佢唱完一首, 重自己要求唱多一首, 走時又識自己推回張座椅. 後來, 拿糖時只取了一粒, 又識講 thank you. 只是老師問問題時, 亞b全部以英文回答, 負責糖果個 ...

我個女當時都係用英文,老公重話唔知佢有無答老師,因為好細聲。唱歌要老公同佢一齊唱,唱到最後個仔字就玩嘢唱得好大聲。走時重攞咗兩粒糖,無錯,係兩粒糖再講多謝先走。
最攪笑係老師問老公從向得知KV,我老公竟然如實咁答話係”BK“~

0710 small boy, PM Dorset Road.
唔知KV會否有很多雜費呢?

回覆 136# Brooke 的文章

除開學書薄及校服外,可以講係$0雜費。

原帖由 Karen2009 於 09-12-5 10:50 發表

甘小朋友中間駛唔駛訓?定係直落到放學?

直落不睡午覺。因爲她說她仔仔已經不睡午覺了。但是我阿女仲要,而且我也afford唔到那麽貴的學費(2間學校)。

小女06/07,收左讀根德道am...不過大埔無校車offer
‹ 上一主題|下一主題