用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正2008-2009 小二家長請進
樓主: 小蕎媽媽
go

培正2008-2009 小二家長請進 [複製鏈接]

我會搵架喇.不過都唔知搵邊D好.你地又係搵上門教定其他.可唔可以介紹比我呢?麻煩哂.
原帖由 小蕎媽媽 於 09-5-23 19:13 發表
你都係快d幫你仔溫返個補習,小二有筆試,要自己寫併音同埋睇併音寫返個字出來,都幾難。
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

小蕎媽媽
你真係心水清,我女參加了兩項自游式及親子接力.

原帖由 小蕎媽媽 於 09-5-23 21:27 發表
Susanna:

我有冇記錯,係咪每人只可報二項,第三項應是親子接力?

Susanna:

我女都有叫我參加,不過我都唔識游,參加唔到。

原帖由 SUSANNA 於 09-5-24 11:59 發表
小蕎媽媽
你真係心水清,我女參加了兩項自游式及親子接力.
小蕎媽媽

heilai :

昨晚的音樂會見唔到你的。

不過見到heilai你個女在台上。
小蕎媽媽

蕎媽
    我無去呀!得爸爸睇咋。因原先諗住陪哥哥,後來哥哥個晚都要去樂團幫手拉!所以得返我一個响屋企!

heilai:

咁慘,哥哥係咪中學呀?

原帖由 heilai 於 09-5-29 09:53 發表
蕎媽
    我無去呀!得爸爸睇咋。因原先諗住陪哥哥,後來哥哥個晚都要去樂團幫手拉!所以得返我一個响屋企!
小蕎媽媽

蕎媽
    Yes! Brother 中一啦!

heilai:

佢地d水準真係好高,真係聽出耳油。協恩同男抜都非常出色,真係好值得去的。

提外話,呢個音樂會下年可唔可以做音樂科的功課架?咁我唔駛左搵右搵。

原帖由 heilai 於 09-5-29 11:44 發表
蕎媽
    Yes! Brother 中一啦!
小蕎媽媽

蕎媽:
    daddy 都話三個樂团都好出色。尤其協恩年年攞獎。
如果交報告日子無 late 係可以用黎交功課 ga!

醒目開學勳章

大家作戰成點呀??

淨返中英數常..........四科之中, 常識就好似聖經,無乜難度(不過大家見到有咩時事題, 就請報料 :p), 中&數就日日都做緊, 所以都無咩可以谷, 反而英文就真係........一見到成幾廿張worksheets 就頭都痛哂!

我真係寧靜佢用返書來教, 起碼無咁散吖嘛!

醒目開學勳章

家長日講左可以用來交功課架!

te]原帖由 小蕎媽媽 於 09-5-29 15:29 發表
heilai:

提外話,呢個音樂會下年可唔可以做音樂科的功課架?咁我唔駛左搵右搵。

heilai & pizzahut:

多謝你地的意見,我意思係話出去三年班的音樂功課。

我而家執緊野搬屋,希望星期六之前攪掂,可以同佢溫吓書。

原帖由 pizzahut 於 09-6-4 10:27 發表
家長日講左可以用來交功課架!

te]原帖由 小蕎媽媽 於 09-5-29 15:29 發表
heilai:

提外話,呢個音樂會下年可唔可以做音樂科的功課架?咁我唔駛左搵右搵。 ...
小蕎媽媽

醒目開學勳章

咁好呀, 係咪搬去何文田呀?

(咁諗係因為好多個家長都係為左方便1x年嘅返學生活,好多都搬左去何文田)

原帖由 小蕎媽媽 於 09-6-4 10:38 發表
heilai & pizzahut:

多謝你地的意見,我意思係話出去三年班的音樂功課。

我而家執緊野搬屋,希望星期六之前攪掂,可以同佢溫吓書。

講起溫書, 我真係辛苦到C, 常識都唔算淺呀, 好多野要記.

pizzahut:

我地升小一時已經搬左出來,而家租約就來期滿,所以又要搬。講真,搬左出來就真係返學方便左好多,不過我同老公都適應左好耐,因為成個社區唔同晒。我地之前都係租樓住,所以搬出來呢個決定相對地容易好多,如果係買左樓就好難決擇。

原帖由 pizzahut 於 09-6-4 10:45 發表
咁好呀, 係咪搬去何文田呀?

(咁諗係因為好多個家長都係為左方便1x年嘅返學生活,好多都搬左去何文田)
小蕎媽媽

想請教..

1. 城門郊野公園
2. 金山郊野公園

點解係九龍, 唔係新界既? 你地班老師係咪比呢個答案呢?

大家溫書點呀? 我已變左.. 顛媽一個, 好辛苦呀 .

我地老師都係比呢個答案.

今次準備考試比預期輕鬆,一來我地好早已開始溫. 而最重要係我唔想俾太大壓力佢,費事攪到佢夜晚訓唔著喊晒黎搵我. 所以今次無論溫書或做補充一個多小時,例必俾個15-20分鐘break佢,睇卡通又好,做無聊手工又好,盡量輕鬆下,愉快學習仲比較易入腦.

大家努力埋呢個星期,下學年齊齊升三年班啦,睇下有無機會同班做同學仔先. 加油!

原帖由 Ellensu 於 09-6-7 21:54 發表
想請教..

1. 城門郊野公園
2. 金山郊野公園

點解係九龍, 唔係新界既? 你地班老師係咪比呢個答案呢?

大家溫書點呀? 我已變左.. 顛媽一個, 好辛苦呀 . ...

.....我囡係溫15-20分鐘,玩個幾鐘....

原帖由 J'smama 於 09-6-8 09:00 發表

今次準備考試比預期輕鬆,一來我地好早已開始溫. 而最重要係我唔想俾太大壓力佢,費事攪到佢夜晚訓唔著喊晒黎搵我. 所以今次無論溫書或做補充一個多小時,例必俾個15-20分鐘break佢,睇卡通又 ...

Thanks, J'smama.

你女好乖呀! 佢有冇夜晚真係喊晒黎搵你呀?

叻既小朋友, 有時壓力都幾大下架!

原帖由 J'smama 於 09-6-8 09:00 發表

今次準備考試比預期輕鬆,一來我地好早已開始溫. 而最重要係我唔想俾太大壓力佢,費事攪到佢夜晚訓唔著喊晒黎搵我. 所以今次無論溫書或做補充一個多小時,例必俾個15-20分鐘break佢,睇卡通又 ...

咪尋晩囉, 我地出街食完晩飯係回程時個女係車小睡左十分鐘左右之嘛, 咁就大鑊啦。十點入房,十點半眼有涙光咁出黎話訓唔着。咁唯有搬d野黎同我訓,我地仲要拖住手個隻,而daddy就訓地下囉。

今朝daddy話預左今個星期可能要訓地下喎。其實我乜壓力都無俾佢,只要盡左力就得,我真係好鬼怕佢訓唔着。

原帖由 Ellensu 於 09-6-8 11:57 發表
Thanks, J'smama.

你女好乖呀! 佢有冇夜晚真係喊晒黎搵你呀?

叻既小朋友, 有時壓力都幾大下架!
‹ 上一主題|下一主題