用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園06 K2家長請進 [Part 2]
樓主: 小B維維
go

根德園06 K2家長請進 [Part 2] [複製鏈接]

Re: 根德園06 K2家長請進 [Part 2]

carriechan

可能班班唔同,我仔嗰班已在上星期帶左返學校lu   
carriechan 寫道:
K2S的媽咪, 聽日係咪要帶廁紙桶返學?

唔該central, 咁有無k2s的媽咪, 有無人知?
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

Jeff琴日已經帶左lor
carriechan 寫道:
K2S的媽咪, 聽日係咪要帶廁紙桶返學?

Oh!   我遲到Tim .  

nicki,
你教得亞女好正面,好好呀,小朋友應該學習正面咁解決問題,如果過份心痛d兒女,又或者將呢d不快推在學校/先生身上,郁下就投訴,eg投訴先生讀得太快,咁小朋友就永遠都學唔到解決問題,永遠都成長唔到。
所以對學生要求高都唔係唔好

gracechung:
Totally agree,有d家長心態偏激左,搞到d細路唔信老師,妨礙左學習同成長。
就算有問題,都應技巧地處理,eg.我有個frd.以前發現阿女幼稚園的老師寫錯字,但佢不告訴阿女而係夾字條在手冊,讓老師自行更正及教番小朋友,佢話:在校靠老師,打沉佢冇意思,盞阿女唔受教、仲煩啦!佢個女now升中啦!

Shelia))))

Pls. check PM.

cyrusma
argus之前都係唔衰得架...佢係k1時...Ms Mi已幫我睇住佢,同佢講,"錯左唔緊要,只要盡左力就得架啦,下次再努力d啦"佢好受老師同佢講既野,我亦同Ms Mi一齊配合,成日同佢講呢個道理,所以佢而家唔會太唔衰得..都接受到.
好似上星期默MENTAL,有一題係劃3個SQUARE,但佢開頭只係劃左一個,知後想擦番再劃,但因要趕住做下一題...已無時間比佢..結果就錯左一題..佢返黎都同我講,自己有一題錯,仲話老師同佢講.:唔緊要,下次再努力啦...
佢而家已明白到只要盡左力...做唔到都唔緊要既道理,亦明白到如果係因為自己懶惰,無盡力已取唔到好成績,先會被人怪責.

Cyrus123 寫道:
阿仔昨天上堂因做唔切mental而哭起來 老師話:咁小事,唔洗喊...要解決喊的問題。對啊!我和hb正在為阿仔EQ�AQ低而頭痛
我可想像到他當時寫完一題,一"岳"高頭看見老師擦黑板,一時情急就喊了。有時,佢跌了手上的cake或一啖飯都會扁咀ga.
希望他在日常的小挫折中堅強起來!有冇mami可賜教呀!

Cyrus123,

PLS CHECK REPLY PM. TKS!!

Hi, ArgusMum and all K2L Mums,

我個女都係k2L o架, 其實我應該係開學果日見過你同argus, 你地坐係我地隔離咋, 我一路都想寫個message同你confirm, 不過, office忙到死, 都唔得閒上來.

我阿女上次做mental都係錯左畫square果條, 我都同佢講左只要盡左力就ok啦.  我個女仲話miss leung都幾惡o架, 佢一傾計就會罰, 不過, 佢話其實佢無份傾, 係左面的小朋友同佢右面的小朋友傾, 佢夾係中間咋. 都唔知真定假.

Argusmum:
上年1B得23人,K1課程又輕鬆,真係train EQ好時機!現在2I miss亦提醒佢不要小小事就成日哭,希望可train到佢堅强d。Cyrus太薄皮了,好易扁咀,之後雖會明白,但係就多數喊左先!

各位媽咪,

知不知幾時可以換冬季校服

12月1日可以換冬季校服
Christy同Daddy講:Daddy你真係好靚仔! 8-)

Hi Angeed
你好呀...我見過你架啦..你係咪同埋婆婆一齊黎架...?我印象中坐我隔離係婆婆同埋一個女孩子及媽咪..係咪你呀??
係呀....我見有幾個小朋友都係錯左3個square呢題...唔知老師係咪用英文問佢地既呢..
argus就話係...但我唔知佢可唔可信..

Angeed 寫道:
Hi, ArgusMum and all K2L Mums,

我個女都係k2L o架, 其實我應該係開學果日見過你同argus, 你地坐係我地隔離咋, 我一路都想寫個message同你confirm, 不過, office忙到死, 都唔得閒上來.

我阿女上次做mental都係錯左畫square果條, 我都同佢講左只要盡左力就ok啦.  我個女仲話miss leung都幾惡o架, 佢一傾計就會罰, 不過, 佢話其實佢無份傾, 係左面的小朋友同佢右面的小朋友傾, 佢夾係中間咋. 都唔知真定假.

Hello Angeed, Argusma & all,

我見Laam都係錯果2題, 不過佢擦過改番正確!
仲話Ms.Chan講錯咗唔緊要, 改番就得喎

佢都係話Ms.Chan會用英文問問題, 不過唔係題題都用, 只係有幾題, 不過問佢邊幾題, 佢就話唔記得囉     [quote]
ArgusMum 寫道:
Hi Angeed
你好呀...我見過你架啦..你係咪同埋婆婆一齊黎架...?我印象中坐我隔離係婆婆同埋一個女孩子及媽咪..係咪你呀??
係呀....我見有幾個小朋友都係錯左3個square呢題...唔知老師係咪用英文問佢地既呢..
argus就話係...但我唔知佢可唔可信..
   [quote]
Angeed 寫道:

A Happy Big Head Girl..wish you luck and God always with us!!

昨晚阿仔突然從sch. bag拿出英文書"On my way home.",朗讀起來!雖然aeroplane音發不準,但見佢一頁一頁認真咁一句一句讀,真係好佩服d幼師,平日reading,只是我讀,佢唔識字架    開始見到kv的魔力lar   
btw,阿仔話每題讀2次,eg.Draw 3 squares. Draw 3 squares.但讀得好快ga.

CYRUSMA
死火..ON MY WAY HOME本書我只係自己睇左一次..無同ARGUS講過..都唔知佢識唔識講比我聽TIM..
今晚要問下佢先得...     
你真係好勤力呀....跟得CYRUS學校既野好足呀..   
昨晚阿仔突然從sch. bag拿出英文書"On my way home.",朗讀起來!雖然有d音發不準,但見佢一頁一頁認真咁一句一句讀,真係好佩服d幼師,平日reading,只是我讀,佢唔識字架    開始見到kv的魔力lar   
btw,阿仔話每題讀2次,eg.Draw 3 squares. Draw 3 squares.但讀得好快ga.

Hi all mummy,

你地仲有冇比你小朋友讀Phonics
有冇平靚正呀, 請介紹.
因為想比呀女試

Cyrus123:

係呀!我囡囡都有讀"On my way home.",讀到"is an aeroplane." 仲教我aeroplane要輕聲d.

所以我都好佩服d幼師o嫁!!   

inhinmama

jennchung,

Thank you!
jennchung 寫道:
12月1日可以換冬季校服

Argusmum:
你真係過獎lar    我昨晚才第1次看見那本英文書咋 若非阿仔扮乖拿出讀,我都唔知佢有英文課本架 乜唔係淨係訂購了英文VCD嗎?
ArgusMum 寫道:
CYRUSMA
死火..ON MY WAY HOME本書我只係自己睇左一次..無同ARGUS講過..都唔知佢識唔識講比我聽TIM..
今晚要問下佢先得...     
你真係好勤力呀....跟得CYRUS學校既野好足呀..    [quote]
昨晚阿仔突然從sch. bag拿出英文書"On my way home.",朗讀起來!雖然有d音發不準,但見佢一頁一頁認真咁一句一句讀,真係好佩服d幼師,平日reading,只是我讀,佢唔識字架    開始見到kv的魔力lar   
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題