用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 smc出offer未?
樓主: loklok_mom
go

smc出offer未? [複製鏈接]

twhkleung 發表於 23-3-27 15:03
係呀!缘份好重要,勉強無幸福

每年簡介會有slide睇。
見到成績及入三大資訊

twhkleung 發表於 23-3-27 15:03
係呀!缘份好重要,勉強無幸福

我估其中個原因,係呢條link將SMC帶到大家眼前。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873504&highlight=%E7%9B%B4%E8%B3%87

Rpp 發表於 23-3-27 09:30
佢都無惡意嘅,只係得閒得滯手多多復吓人,搵句野傾。

其實係真,我真的並沒有任何惡意誤導任何人,只係可能一開始講錯左定自己真係有睇過人哋係咁講,但大前題只想同等緊嘅人講一日未收到信都仲有機會。
而琴日第一次回覆都有講過自己可能攪錯,但情理上都係想表達大前題嘅信息。
我都唔明點解要處處針著迫使別人拿出證據,網上世界從來都要自行確定,如果有d家長真係攪錯左以為自己已被reject,咁又叫左發放假消息嗎?

Mchacha 發表於 23-3-27 17:56
其實係真,我真的並沒有任何惡意誤導任何人,只係可能一開始講錯左定自己真係有睇過人哋係咁講,但大前題 ...

其實我都係一知半解總覺得官津無電話便無信,直資四月後先有封薄信咋。大家唔駛太介懷啦。

Rpp 發表於 23-3-27 18:07
其實我都係一知半解總覺得官津無電話便無信,直資四月後先有封薄信咋。大家唔駛太介懷啦。
...

多謝你,小事一則,其實沒甚麼在意。

lot888 發表於 23-3-27 15:18
我估其中個原因,係呢條link將SMC帶到大家眼前。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&t ...

其实条link只係講出結果,沒有講出原因,反而响另一貼的分享,較能講出主因

1. 阅讀習慣(比阅讀興趣更进一步), 看故事書多到你唔信
2. 倍養主动性,有问題時只会引導你去找答案,但不会輕易给你答案。但如果你唔想讀,也不会迫你,只要你能pass就除便你
3. 家校互保,見家長時,其实你会覺得只係老師講解學校,其实正在考察家長中,如沒心听,沒發問,或問的問题沒法顯示你和學校理念一致,或你对培養小朋友的睇法等等。見过呀囝同學家長,就算成功入了,但可能理念不同,好快就开始有投數,說學校这樣不好那樣不好,最后家長學生學校都好辛苦又讀得唔开心。
所以,奉勸大家要理解下自己和學校理念是否一致,否则我相信你会很快話这校教得很一般,什致很差

还有不要只睇直資的好果部分的好成績而忽略了成绩差的部份,雖然埋道rate SMC达1b水平,但这1b其实沒法同官津的1b相比,4+,5+可能差不多,但3322差別仍十分大,入得官津1b,差不多是不会担心考不到3322的,但直資,如自己小朋友不在top-ranking,  真的是要小心会唔会連3322都冇,好似SMC,有>15%同學是沒有3322,有些在这里的1b直資,3322只有六十幾%,相當可怕

所以,在追逐名氣之時,了解是否合适很重要,當間間直資,自己小朋友考得好時出來說學校点好点好,又有冇想过,連3322都考不到的那些同學和家長是否仍然無悔

如果不了解所报的直資,或小朋友不是有特別需要,傳統官津其实是較穩陣的

(只是個人‘’自已為是‘’的睇法,如不同意也不用回,thanks)

最後,每當我說小兒入到SMC,全靠前家長门提点,之后都会引致大量PM问我寫左d乜,我都会一一回覆,但坦白講,如果求位信封封差不多,其实未必有大帮助,請自己各自表达,good luck)

Mchacha 發表於 23-3-27 17:56
其實係真,我真的並沒有任何惡意誤導任何人,只係可能一開始講錯左定自己真係有睇過人哋係咁講,但大前題 ...

哈哈,其实唔洗太認真,個group冇人話reject也不代表學校未發过reject. 收左reject的也沒責任向大家会报。

只是冇意議的小事,学校包容(唔好听叫懶得理),咁小事都咁,第時一定比學校激死

我對此學校從不了解,好多時經過都係望吓英華,基崇,德貞,但看到資深前輩介紹才知道這所中小學,外貌不怎超眼,但看到家長熱談,都有興趣多了解,好奇怎樣培養學生,做起間學校。多謝資料。
‹ 上一主題|下一主題