用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙2013-2014 PN揮手區
樓主: jessiechen
go

蘇浙2013-2014 PN揮手區 [複製鏈接]

muimuimao 發表於 13-1-24 15:00
回復 jessiechen 的帖子

我識得兩個朋友,一個兒子讀維記,一個兒子讀蘇浙。先講讀維記那個,由PG讀到K3,  ...

多謝你咁詳細的分享呀..我都知維記校舍設計, 教具都一定靚好多, NET 又多又時間長, 始終一分錢, 一分貨...
我個仔可能自細工人湊, 主要用英文溝通, 中文(廣東話)只聽, 好少講...對中文字興起明顯唔及英文大, 但我知道中文難學過英文好多, 加上係男仔, 語感同語言能力一定唔及女仔好, 所以好想佢打好中文基礎....所以應該會傾向kcs多小小, 不過都要等in完有結果先知, 可能維記根本唔收我個仔, 我唔洗煩

各位媽媽早晨呀
我怕呢個post沉底
所以一早上嚟推一推先

引用:Quote:karman888+發表於+13-1-24+12:07+吖

原帖由 jessiechen 於 13-01-24 發表
咁到時先算啦, 我無報st cat, 因為實在太多人爭, 又遠, 唔想小朋友咁細個要跨區返學...
你有無寫信去KCS要 ...
冇呀!我打去問可以轉上午嗎,佢好肯定話唔得,我懶得寫。維記真係好多野學,但肯定冇吔寫字,而kcs都係,朋友話k1-k3冇吔野做,冇吔字寫,睇書都吾多。所以應該要家長自己加碼。反而st cat 個d, k3 每日已經有10樣功課,我九龍香港兩邊都有屋,所以報埋st cat, 我都反對遠路程返學。

引用:Quote:原帖由+jessiechen+於+13-01-24+發表

原帖由 karman888 於 13-01-25 發表
冇呀!我打去問可以轉上午嗎,佢好肯定話唔得,我懶得寫。維記真係好多野學,但肯定冇吔寫字,而kcs都係, ...
朋友兩個女都響kcs, 一個今年入小一。佢話如果vic 同kcs ,肯定佢個女d 普通話講得好個vic個d,而佢暑假放左個女響美國,見個女講英文都可以同到鬼仔鬼妺溝通.所以普、英都冇問題。但睇書、寫字就認真麻麻,因為呢方面學校真係唔多。而佢朋友個仔st cat,講英譜唔及佢個女,但就忍得同識寫好多字,同學校幫佢地訓練埋面試,所以出去考小一,不會怕。

karman888 發表於 13-1-25 10:34
冇呀!我打去問可以轉上午嗎,佢好肯定話唔得,我懶得寫。維記真係好多野學,但肯定冇吔寫字,而kcs都係, ...

多謝你的意見呀...間間學校教育方針唔同, 有啲重視口語, 認知, 有啲就重視認字讀寫, 真係睇家長取向囉, 我個人都唔太贊成小朋友太早渣筆寫字, 因為小肌肉未夠成熟, 加上執筆姿勢問題, 好容易有近視, 所以香港(其實亞洲都係)小朋友戴眼鏡的情況普遍過歐美好多, 年紀又好細就需要戴, 原因之一係太早執筆寫字, 專家話最好4歲後先開始寫字

karman
你有兩頭住家, 真係唔同講法, 真係可以報晒兩區的幼稚園, 比多幾個選擇自己

引用:karman你有兩頭住家,+真係唔同講法,+真係可

原帖由 jessiechen 於 13-01-25 發表
karman
你有兩頭住家, 真係唔同講法, 真係可以報晒兩區的幼稚園, 比多幾個選擇自己 ...
吖!如果kcs 係am, 肯定唔再考其他。我都好鐘意呢間學校架!但個人喜好,好想個女入am . 專家話小朋友早上時間吸收能力最強,依家我返緊下午vic playgp, 見個女成日都好眼訓,我又好仲意帶佢周圍去冷街,所以好想佢返am, 真係冇野十全十美,哈哈!btw, 其實我未生之前係教師,所以睇到好多學生。幼稚園早認字、寫字,有好處,入到小一名校,佢地慣左唔覺辛苦。但有d冇認字、寫字d學校。入到名挍小一,直係感到吃力、晤慣。我知道歐美唔主張幼寫字、忍字,但我覺得響香港既孩子,基因已經接受左,都唔係全部響根德園d小朋友帶眼鏡,佢地隻手仔都冇問題。但個個家長要既野真係唔同!揀適合自己就可以了!我諗小朋友四眼,大部份同佢地䏲I pad or I phone 打機關係多d,響酒樓見唔少。

karman888 發表於 13-1-25 11:32
吖!如果kcs 係am, 肯定唔再考其他。我都好鐘意呢間學校架!但個人喜好,好想個女入am . 專家話小朋友早上 ...

咁你都啱, 我覺得早認字好呀, 不過對早寫字有小小保留囉, 我諗住等個仔3歲後先開始寫字
我都好想個仔轉到am. 不過知道無機會, 唯有希望升上k時可以有機會轉到

引用:Quote:karman888+發表於+13-1-25+11:32+吖

原帖由 jessiechen 於 13-01-25 發表
咁你都啱, 我覺得早認字好呀, 不過對早寫字有小小保留囉, 我諗住等個仔3歲後先開始寫字
我都好想個仔轉到a ...
吖喲!我話st cat 係k3,差唔多5嵗先有十樣功課,唔係k1.小朋友3歲前梗係晤可以寫字,我都唔仲意大过push 个d学校,所以我唔打算報根徳、聖公会、劍呜个d学校,st cat都係开心学校嚟架。

引用:Quote:原帖由+jessiechen+於+13-01-25+發表

原帖由 karman888 於 13-01-25 發表
吖喲!我話st cat 係k3,差唔多5嵗先有十樣功課,唔係k1.小朋友3歲前梗係晤可以寫字,我都唔仲意大过push 个 ...
明白曬呀,你果然做足資料搜集

回覆:蘇浙2013-2014 PN揮手區

Did anyone receive the interview letter from Victoria yet? Thx

引用:Did+anyone+receive+the+interview+letter+

原帖由 keiasahi 於 13-01-25 發表
Did anyone receive the interview letter from Victoria yet? Thx
No yet ar, 不過應該無咁怏,因為佢2月15日先截止報名

今日放工發現有維記面試信,3月2日下午,下康

回覆:jessiechen 的帖子

係咪你個小朋友都返緊佢嘅PG?

回覆:jessiechen 的帖子

個封信係咪有寫部分小朋友會在2個星期後的平日進行2nd In?

我仲未收到噃

引用:個封信係咪有寫部分小朋友會在2個星期後的

原帖由 keiasahi 於 13-01-25 發表
個封信係咪有寫部分小朋友會在2個星期後的平日進行2nd In?
我個仔無返過維記pg, 係呀,封信係咁寫

我仔仔是四月b,下午PN收佐佢.玫瑰崗上午pN都收,你地認為蘇淅好定玫瑰崗好呀?

引用:我仔仔是四月b,下午PN收佐佢.玫瑰崗上午pN

原帖由 debralo 於 13-01-26 發表
我仔仔是四月b,下午PN收佐佢.玫瑰崗上午pN都收,你地認為蘇淅好定玫瑰崗好呀? ...
這個問題之前都有媽媽討論過,你可以去前幾版睇番,不過最重要都係你重視著普通話定英文多啲?仲有,上午班同下午班你有無取捨?

有冇媽媽星期六會去in明我?我個仔會去呀

‹ 上一主題|下一主題