用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 躍思﹙東輝﹚幼稚園
樓主: pigpig
go

躍思﹙東輝﹚幼稚園 [複製鏈接]

Re: 躍思﹙東輝﹚幼稚園

pigpig,
ho ar...mid of november ho ng ho?? may i bring one more bk mama and bb...2 adults 2 bb ar...we always go to play with bb ga.....thx!!

today i go to visit Wisely,funful and cannan...i think i will let wingwing go Wisely nursery ar....good enviornment and i like the teaching methods~~same as creative kindergarten...

冬日勳章

5354,
我諗12月會好D,因為你知啦!11月好忙呀﹙面試﹚,星期日又要陪老公......
我覺得偉思唯一的缺點係,佢地的課室係地庫,感覺較黑;我唔多鐘意課室係地庫,好似好焗促 :arrow:  

pigpig...i think i will only let wingwing go n1 in wisely...so its on 1st floor...and i also visit the basement...its not so dark now(if they turn on all light...hehhe)...three sides window....have a science corner with big tortoise and fish...ho duck e ar~~

ho ar~~ DEC la~~ thx ar~~ Last mth we go to hiking on Lamma Island(with 4 bb)...its a good place for them~~

PigPig

今日經濟日報有介紹躍思, 份野寫出我欣賞該校既地方, 亦有我擔心既地方...

你買來睇下啦...

Hi Crabma,

To know more about Creativity, you may click the following links for reference.

http://teachernet.ed.gov.hk/chi/stream/d20/d20.htm
http://www.healthno1.com/articles/sudden/s199/cc-a/html/199cc-a01.html

Racquel

冬日勳章

erikalo,
我今日無買呀!下次借俾我睇下呀?
邊方面係你所賞的?邊方面係你擔心的?
小雪今日又無返學,因為病左啦!
呢幾日,一定要佢多D休息,唔係星期六就.....
今日去左寶血交表,修女同主任竟然仲識得我 一返到去就好有親切感,好想俾小雪去讀,而且,小雪亦好鐘意間學校呢~~

Pigpig

我每日好似係度report 學校情況咁....  :

昨天kaka同我講, 佢係學校搭飛機同坐巴士, 佢仲係屋企搬d "台台登登"係度扮駕飛機, 佢又問我搭去邊, 有無ticket, 又有無戴安全帶, 好攪笑, 之後又climb 上鋼琴, 話自己又坐上層, (即係琴頂), 一陣又話bear bear 要下車 (因佢同好多公仔一齊搭), 一陣又話要叮叮, 總之好鬼攪笑, 仲一度唱哂巴士歌tim....

點知, 問工人, 原來學校昨日利用不同既卡通箱, 不同既用品做咗隻大飛機同d 小朋友去搭飛機, 當然係模擬玩下, 不過我女真係好happy...

今朝蔡老師都有report比我聽, 佢地昨天原來係用一條平衡木, 同小朋友一齊玩扮搭飛機, 又同佢地加d 物料, 又扮駕巴士, 從中叫小朋友講下, 搭飛機同巴士既情況, 又問下佢地去邊度, 幾時要停車, 車上有咩野咁, 真係好生動, 又學到野...

另外我都有問蔡老師, 我對佢地既教學理念好有信心, 亦好明白, 不過唯一唔知佢地點教小朋友既acadamic, 特別係學生字同寫字, 佢比咗好好既答案我, 佢話就好似昨天一齊搭巴士咁, 因我地既小朋友細, 當然唔會要佢寫同睇啦.. 不過如果k2-k3, 佢地要做project 既, 佢地就會同小朋友一齊學巴士上同飛機上既生字, 因為小朋友當佢地做project 既時候, 佢地對該事情既一切都好有興趣, 自自然然就唔會抗拒學該類有關既生字, 亦會比平常傳統既學校學多好多生宇, 因為小朋友問起野上來, 真係好多好多...

至於小一時, 小朋友會否坐唔定, 佢話唔會, 因為佢地都好著重小朋友既德育, 佢舉例講我個女, kaka 係一個好心急既小朋友, 佢話有時佢想第一個玩先, 就即刻走出位同佢講, 不過佢都會同佢講, 蔡先生會睇邊個坐得最靚, 就邊個先wow, 咁我個女就會自動返埋位, 佢話教小朋友德育, 唔駛用太大既壓力同規條既, 小朋友都可以從中學到, 又例如, 佢地以身教來教導小朋友, 佢每次做咩, 佢都同小友講, 我好想同係一齊分享wow... 咁做, 小朋友日久之後, 就會學到分享既美事.. 我十分之滿意佢既答案, 因為我的確見到個女有明顯既轉變, 如: 佢有時想爭一件玩具時, 佢都會問對方, 我可唔可以同你交換呀... 又會同我講, 玩完一樣又一樣, 雖然好簡單既事, 我都好開心啦...

冬日勳章

erikalo ,
真係好多謝你的分享!可以令我知道學校的情況。
我諗聽日小雪應該會返學啦!
到時見啦!

PigPig

你今天有無返學呀, 你女病呀??

take care

冬日勳章

erikalo ,
今日有番學,小雪已經無事囉!其實,係我自己比較擔心,因為星期六有甘多面試,所以,希望佢好好休息!
今日我見到你囡囡好開心!佢地一齊聽故事同做手工,小雪無搵我 我仲同你朋友傾左好耐計,大家交流一下意見。

pigpig,
尋日蔡主任打電話比我,話明早可以同埋學勤去參觀校舍,睇吓佢鍾唔鍾意開唔開心,不過學勤尋晚發燒,成晚冇乜點瞓到,今朝同佢去睇醫生,如果明天已退燒,我都好想同佢去........。
我中文名學勤,英文名係Howard,香港山頂嘉諾撒醫院面世。 27/7/2005-weight:12.9kg, height:86cm 17/9/2005 - weight:13.5kg, height:89cm 1/4/2006 - weight:14.3kg, height:93cm

冬日勳章

學勤咪咪 ,
你囝囝無事嗎?點解無端端會發燒呀?小雪呢個星期都有少少流鼻水,天氣又熱又凍,要小心身體呀!
甘你幾時會再去參觀校舍呀?下星期會唔會見到你呀?
erikalo ,
今日小雪同kaka爭BB公仔呀!小雪拎住隻細BB,跟住kaka要拎番,小雪又唔肯,跟住就爭起上黎,原來隻BB公仔係kaka,甘我同小雪解釋之後,跟住就俾番kaka,但kaka就不停喊,最後要蔡主任帶開,先可以平覆情緒!真係唔好意思,小雪攪到kaka喊
好在,後來佢地一齊唱歌、做運動、整食物,就無野,仲好開心呢!
最後,蔡老師仲同佢地每人影左一張相留念,我見kaka笑得好開心呢~~

pigpig

唔緊要, 小朋友一定有爭野架啦……

我個女佢好like 個bb, 所以一有人搶佢, 佢就不得了架啦….

hei, 仲有唔該哂個日, 我個老友去躍思, 你交流咁多資料比佢… 唔該哂….

蔡老師又真係幾多攪作, 同佢地影相, 唔知幾時有得睇呢, kaka 真係好鍾意蔡老師, 又好like 躍思既環境.

kaka mom

冬日勳章

erikalo,
你老友陪我傾計就真!唔使我甘悶
我都唔知幾時有相睇呀!等我問下蔡老師。
另外,我發現到一個問題,唔知你有無留意呢?大堂咪有一個滑梯,我覺得幾高,小朋友企上去玩會有一定的危險!其實,我之前都有同蔡老師提出過,但係佢就話每次玩,都會有人係側邊扶住;但係有時真係睇唔到甘多,就會係上面跌落地!因為我今日去呂郭碧鳳面試時,就見到有住小朋友係鋼架上跌左落黎,所以,我好擔心呀! 因為,我地做阿媽的,一定會留意每一個容易發生危險的地方,你下次去,都留意一呀!

pigpig,
我今日同老公&學勤仔去咗躍思參觀,比我個感覺個校舍好靓好新,d報置看得出老師們用了不少心機去設計,蔡老師真係好有耐性,我好多問題問佢,佢都好有耐性答我,仲有學勤食咗d退燒藥水好攰咁(依家已經退燒),佢都好有愛心咁抱佢同佢玩洗手睇圖書,感覺老師好細心,係呢你囡囡今日係咪去咗interview k1 kinder,去咗邊到in呀,可否分享吓呢!
我中文名學勤,英文名係Howard,香港山頂嘉諾撒醫院面世。 27/7/2005-weight:12.9kg, height:86cm 17/9/2005 - weight:13.5kg, height:89cm 1/4/2006 - weight:14.3kg, height:93cm

冬日勳章

學勤咪咪 ,
覺得你參觀完的感覺,都好似唔錯呀!會唔會考慮黎讀n1呀?
想知道我星期六面試的情況,去呢個題目度睇下,因為唔想再打多次

面試情況

pigpig,

你好, 我正打算替我囝囝報讀躍思(Quarry Bay)明年K1, 知道你囡囡正讀躍思N1, 及你對該校有很高的評價, 但為何你又不報讀該校K1呢?  可否分享一下你對該校K1的看法嗎?  因為其實我亦有疑問, 作為在職媽媽的我, 是否可以配合該校project approach 教法, 及該校能否幫助"connect" 到本地小學. 你有何意見?  謝謝!

unwoo

unwoo

我個小朋友都係躍思(東輝)讀緊N1, 而明年, 多數會留番係躍思讀K1, 其實, 我都曾經同你一樣, 對躍思教學模式滿意, 但就好擔心佢地在學術上程度, 因為佢地始終沒有書本, 又沒有咩品質保證咁.

不過我囡囡在躍思1個多月之後, 我對此校真的起了很大既信心, 因為此校有無盡既愛心同關懷, 這種學習環境, 的確令我女兒學起事情來都提勁好多, 亦明白事理好多。  

我亦曾了解過此校在學術上既程度, 就我個人而言, 我就覺得佢地既中文方面比較好, 因為佢地用主題教學, 這樣既模式,  小朋友學生字時, 會比其他學校還要學得多, 又加上有做報告既習慣, 在組句子方面亦唔錯。  

至於英文, 真心唔好期望好似名校個種, 不過我又有另一睇法, A-Z老師就一定教, 而A for 咩野, 佢地都一定教, 之不過其他學校有本書, 本書可能教A for apple, ant, airplane, alligators 咁, 不過此校就唔會啦… 佢地方法係教A, 之後同小朋友做搜集, 有咩A既生字, 有可能家長會覺得奇怪D, 不過小朋友從搜集中學習, 吸收會快好多, 仲有, 當佢地做主題功課時, 老師亦會從中教下英文生字, 這樣相對地小朋友學既英文生字可能仲多個其他學校。  唯一我認為不足之處係講英語那一part, 因為佢地沒有長註外籍英文老師.

而學校方面都曾對我講過, 我女讀k1會係國際班, 所以會安排有外籍老師, 不過大家都明白, 外籍老師唔等於英文一定係好, 所以我都沒有太大期望, 相反, 我個人認為好既學習環境, 老師既投入, 小朋友可以學到既野會仲多, 至於學術上既不足, 唯有自己做媽媽既幫下手, 係屋企教下…

例如, 我唔肯定躍思有無教phonics, 我就自己教, 到佢大些我就同佢出去學下, 來補下咁, 而國語, 學校都有提供, 不過我都有同個女係出外學, 以補不足之處。

其實, 我都係在職家長, 反之我好喜歡躍思既一大優點, 係老師好明白我地要返工, 佢地會打電話比我地, 報告下個小朋友既情況, 等我地d 返工媽咪, 都知個小朋友係學校做咩學咩, 有時d名校, 你想同老師傾2句都好難, 學校發生咩事又唔知, 我就唔鍾意啦.

相反, 我最煩係我唔係住中上環, 每朝都要同個女搭車返學, 我就覺得又辛苦又倦….

純我個人睇法咋…

KaKa Mom

hi, KaKa Mom,

Thanks for your sharing.  咁會唔會平日晚同週日就淨係忙於與囡囡一起做project 呢?  當然, 我唔抗拒及已有心理準備與他一同做project, 但亦害怕因此而變得頗忙及不能與他出外走走. 以你所知, 是否每星期/每晚都要做project?  與及, 小朋友在這裏會否變得較坐不定, 因為躍思可能較像其他國際幼稚園, 較一般幼稚園接受小朋友四圍走?  Quarry Bay 那間, 因地方頗細, 是沒有分international class or 中英文班的, 只得一種, 就是中英文班.  我亦明日躍思應該讀得較開心及對於訓練思想方法方面較佳, 但比較傳統的幼稚園卻給我較大信心於比較易適應及習慣將來一般傳統小學的模式.  所以到現在, 仍未想出第一心水選擇, 所以目前會報住兩間完全不同風格的幼稚園先(其中一間是躍思), 謝謝 !

unwoo

冬日勳章

unwoo,
其實,erikalo所提出的理由,就是我想選擇躍思的一樣。
只不過,真係自己崇名校的心理~~小朋友係一張白紙,佢地去邊度,只要有得玩都會好開心,選擇學校完全係家長的心態~~
我依家仲諗緊會唔會係躍思讀k1,囡囡都好鐘意!但另一方面,就係小一的問題,相信依家好多家長,都會搵一D有小學的學校去讀,免得第日派小一時,又派唔到心水的學校 所以這都是我唔想係躍思讀k1的理由。
我覺得該校的project approach 教法,可以壙寬小朋友的思維,由小朋友做主導,而再唔係,只係由老師編排課堂上的活動,小朋友只係參與甘簡單!我希望學校可依小朋友的諗法去教學~令小朋友覺得受重視!
由於囡囡第一次返學,所以,我絕對希望可以係囡囡心目中留一個好印象,有耐心及愛心的老師,是非常重要的!學校環境亦係一個重要因素~~

如果你是在職媽媽的話,project approach 教法可能要花你放工的時間,去幫小朋友手,收集一D資料;但應該唔會太難去配合,就算的做不到,相信學校亦會體諒~~
至於能否幫助"connect" 到本地小學?呢一點都是我疑問之一

以上只係我個人意見,希望可以幫到你
‹ 上一主題|下一主題