用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教 - KTS vs St. Joseph (Wanchai)
樓主: bopui0607
go

真心請教 - KTS vs St. Joseph (Wanchai) [複製鏈接]

引用:我今日下午已註冊SJPS,同時fax左去KTS+decl

原帖由 bopui0607 於 15-06-09 發表
我今日下午已註冊SJPS,同時fax左去KTS decline offer.

Anyway,多謝各位,無論善意或諷刺既意見,都明白的 ...
朋友仔仔讀 KTS 同 SFA , 她們說學校幾個好 top 的學生好叻考到 SJC。在 KTS 同 SFA, top 那批会考 SJC, SPCC, DBS, LS, YW 等。所以數主根本唔使問,一定揀 st Joe , 尤其住港島的!
親戚當年抽到 St Joe 然後收到 St Paul Boys offer 都完全唔使考慮揀 St Joe 啦!

回覆:真心請教 - KTS vs St. Joseph (Wanchai)

希望樓主快決定,不要上埋KTS小一適應班先放棄,令後補入讀KTS的小朋友失去參加適應班的機會。

miutang 發表於 15-6-10 19:26
希望樓主快決定,不要上埋KTS小一適應班先放棄,令後補入讀KTS的小朋友失去參加適應班的機會。

...
一早決定左啦~~仲已send 左fax去学校話放位

回覆:Yanamami 的帖子

昨日已註冊及放位。

見到有家長s寫KTS及其餘兩間私小学術成績一定好過SJPS?何以見得?

其中學SJC DSE results 已經係全港最top (主要四科比九龍那兩所頂尖男校更佳,其校長說2014 DSE 英文有差不多四成學生攞5* 以上...)而SJC 有八成學生係由SJPS 升上。如你所言屬實,難道KTS 有直中,其DSE成績可媲美LS DBS?????
‹ 上一主題|下一主題