用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考YLE取得15個盾對扣門是否有所幫助?
樓主: sy119
go

考YLE取得15個盾對扣門是否有所幫助? [複製鏈接]

引用:Quote:Argyle+發表於+14-5-21+11:55+Phonic

原帖由 S-Kwok 於 14-05-21 發表
其實15  shields 真係唔易, 要每部份唔錯多過1-2條, 我覺得確實難.
最難係要佢地好小心好小心。供詞填充抄字唔小心,一樣衰一條!

我心想報 phonics 架, 不過又覺得 flyers 可能對扣門幫助 ...

rabbit.melody 發表於 14-5-21 14:50
我心想報 phonics 架, 不過又覺得 flyers 可能對扣門幫助 ...
flyers ? 好小K3 考到架

引用:Quote:rabbit.melody+發表於+14-5-21+14:50

想問K3考flyers,普遍考幾多盾?其實應該小幾考flyers好呢?

Gerard 發表於 14-5-21 15:00
因為flyers考past practicable,對於k3小朋友比較難掌握

而且時間上亦唔可行,
YLE最小要5歳, 算你一月出世, 叩門時都係得6歳半.
考試又要排期, 又要等證書, 除非Skip Starters/Movers  又或者唔使點讀, 否則趕唔切攞flyers

小朋友語文勁,好值得欣賞,不過如果只為搵學校,其實中英數平均好,有笑容、有反應、有禮貌,機會仲高。

甘恩 發表於 14-5-21 15:07
想問K3考flyers,普遍考幾多盾?其實應該小幾考flyers好呢?
GT係小四考flyers, 之前係小五考

引用:我心想報+phonics+架,+不過又覺得+flyers

原帖由 rabbit.melody 於 14-05-21 發表
嘩!你有冇睇過flyer sample paper ? Flyer 對5/6歳小朋友係超級難。

回覆 AgapePa 的帖子

sorry... 打錯, 係 starters 

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-05-21+發表fly

原帖由 Gerard 於 14-05-21 發表
因為flyers考past practicable,對於k3小朋友比較難掌握
都係嗰句,睇得書多,佢地會識得分
, 不過佢地唔會知嗰個係叫咩tense

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+14-05-21+發表其實

原帖由 bubuG 於 14-05-21 發表
最難係要佢地好小心好小心。供詞填充抄字唔小心,一樣衰一條!
你講得好啱,我仔係手同眼會分開用

引用:想問K3考flyers,普遍考幾多盾?其實應該小

原帖由 甘恩 於 14-05-21 發表
我囝考了13盾,跟Movers一齊考的。

linlai 發表於 14-5-21 15:50
我囝考了13盾,跟Movers一齊考的。
K3小朋友考flyers有13盾真係好叻呀!

回覆:考YLE取得15個盾對扣門是否有所幫助?

我囡係書蟲,加上學校有教phonics同埋pn開始已每日3小時對住外國老師,所以聽講讀都冇問題,係寫果part要串下字同教下grammar.  同意有閱讀習慣的小朋友應該唔太難。我覺得底子好重要過去讀雞精班。我囡只做幾份past paper,冇其他操煉同上堂,佢去考試亦只係當玩,開心入去開心出黎,零壓力佢又有滿足感。如果又操卷又上雞精班就變態啦!我囡上次考movers有個大過佢嘅姐姐喊,唔肯入試場,佢阿媽死都要佢入,我囡話入去之後有去安慰佢,真係好陰公

引用:我囡係書蟲,加上學校有教phonics同埋pn開

原帖由 Jupiter 於 14-05-21 發表
我囡係書蟲,加上學校有教phonics同埋pn開始已每日3小時對住外國老師,所以聽講讀都冇問題,係寫果part要串 ...
我仔去考movers時又係見到有個女仔喊

引用:Quote:原帖由+Jupiter+於+14-05-21+發表我

我仔去考movers時又係見到有個女仔喊
所以我咪話十五盾对好多孩子一啲都唔易。其實大人望吓啲mock,已大概知道自己孩子有冇能力應付。不過平心論,考到十四、十五,对報好多直、私一定有幫助。坊間Cam 課程是考試為本,目的不是學英文。直正想學英文,大把更好選擇……

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+14-05-21+發表我仔

原帖由 Argyle 於 14-05-21 發表
所以我咪話十五盾对好多孩子一啲都唔易。其實大人望吓啲mock,已大概知道自己孩子有冇能力應付。不過平心論 ...
我覺得睇家長心態,如果以考小學為目標同只係想睇吓小朋友嘅英語程度,相信家長喺為小朋友預備考試嘅過程已經會好唔同。
呢度有好多小朋友喜愛閱讀,同時又考咗movers或flyers嘅小朋友,都應該會比較輕鬆可以考到好成績。
而我只係每星期比小朋友做past paper, 慢慢預備,我唔介意小朋友要用半年或更多時間去預備,我只等小朋友程度ready先去考,而小朋友都係考得好開心咁出嚟。
每次會同小朋友講點度唔啱,而小朋友都識得做返啱嗰答案。

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-21+發表所以

我覺得睇家長心態,如果以考小學為目標同只係想睇吓小朋友嘅英語程度,相信家長喺為小朋友預備考試嘅過程已 ...
如果小朋友係被迫日操夜操,或家長過於迫切,小朋友當然唔會開開心心咁去考,甚至會驚。
所以我覺得家長心態同預備過程係好緊要

Argyle 發表於 14-5-21 19:32
所以我咪話十五盾对好多孩子一啲都唔易。其實大人望吓啲mock,已大概知道自己孩子有冇能力應付。不過平心論 ...
我囝囝K3時,我都俾咗Movers嘅Mock卷佢用做,佢都做到。
但我知佢一定攞唔到15盾,因為佢寫字慢,一定答唔晒。

我都無train過佢,係佢細個好鐘意睇書啫。

我又儍儍哋覺得攞唔到Full mark,不如唔好考,咁就無考嘞!
‹ 上一主題|下一主題