用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解咁多POST關於YORK..係米真係咁好?
樓主: lamkwan
go

點解咁多POST關於YORK..係米真係咁好? [複製鏈接]

引用:跟本就係一間學店,完全吾入流,只係一味請

原帖由 Bbpig2014 於 14-04-04 發表
跟本就係一間學店,完全吾入流,只係一味請埋成班打手,不斷開post唱好,但又吾知明眼人聽到  遇 ...
其實佢有咩新聞?可以講嚟聽下嘛?剛剛同朋友食飯,原來佢廿年前響york做教師,學校收生過多,所以每次教署嚟check, 佢哋要帶住小朋友'走鬼'。。。

求奇上 google search, 成幾十條link 彈出來,記憶尤新有慕道班
http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=3445647

上年新鮮熱辣有僭建成層響學校頂樓,仲有湯校,不過吾好再講啦,一講就比成班5毛打手圍攻,話呢啲係舊聞wor,跟住又乘機話間學校點好點好

如果上要用家真意見,上google search 吓,一目了然,總知劣評如潮

引用:+本帖最後由+halflower+於+14-4-4+15:15+編

原帖由 halflower 於 14-04-04 發表

外判老師?
因為啲老師俾我哋感覺好唔專業,想堂好似交功課咁。但我又冇理由問學校係唔係外判架。我自己都諗咗好耐,個校長會咁冒險用自己個品牌咁做?做衰個名wor.... 另外,我比較傳統,我心目中嘅老師係好有禮貌,樸實,而唔係戴曬名牌,gel曬甲,化濃妝... 大家做咗咁多年人,應該都識分點嘅笑容係牽強,點嘅笑容係發自內心

至於電腦,係冇動畫,放圖片,歌詞。小朋友伸到變長頸鹿去睇,太辛苦。所以最後係跑嚟跑去,冇心機睇。我都有同朋友講我用後感,佢話冇所謂,都係俾錢買個名,pn, k都預咗學唔到嘢。我唔知點解佢咁諗,但我就冇佢咁富貴。

引用:求奇上+google+search,+成幾十條link+彈出

原帖由 Bbpig2014 於 14-04-05 發表
求奇上 google search, 成幾十條link 彈出來,記憶尤新有慕道班
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mo ...
你提一提,我都有返啲印象。我都係用家,只係冇其他用家咁好彩,遇唔到佢哋所遇嘅

引用:求奇上+google+search,+成幾十條link+彈出

原帖由 Bbpig2014 於 14-04-05 發表
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mo ...
Oh, 條link冇咗

回覆:siuangel1 的帖子

Me too.

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 91727&extra=&page=1

真係乜人都有, 唔知有乜深仇大恨?!係要追住人地間學校來打, 讀邊間學校都無用啦, 身教最重要

有 "confidence" 但無品呢...

回覆:siu-miu 的帖子

agree, 間學校唔適合佢唔代表唔適合其他人,自己唔揀亦唔需要好偏激咁去批評人地間學校,客觀咁講出覺得有乜唔好就夠,呢啲家長比佢地口中既die hard fans恐怖得多,最差都仲係自己又唔係讀過或者讀緊嗰啲,利申,我自己都冇揀york

身為york既家長, 只係將自己作為用家既感覺同大家分享, 亦好佩服其他用家經常非常有耐心咁解答大家問題, 唔知點解好似只要係對間學校滿意就俾人話係打手, 大家只係理性討論, 不出惡言, 但見某些家長真的頗為過份, 什麼黑社會, 邪教, 癌症, 魚翅當粉絲, 唔該積番d口德, 以身作則啦!

回覆:點解咁多POST關於YORK..係米真係咁好

不如我分享下另一堂playgroup係點。先係播字幕唱歌,冇玩具,物件作互動。跟住講解首歌內容。放三個色出嚟俾小朋友去指,例如問邊隻係紅色,點名叫個小朋友出嚟,唔夠一秒個老師即刻拉個小朋友去紅色,即刻叫good job,個小朋友係諗都無時間諗,好趕收工。跟住玩勞作。無可否認,有家長係好enjoy, 但唔係我。

引用:不如我分享下另一堂playgroup係點。先係播

原帖由 siuangel1 於 14-04-05 發表
不如我分享下另一堂playgroup係點。先係播字幕唱歌,冇玩具,物件作互動。跟住講解首歌內容。放三個色出嚟 ...
我係pn班家長,無join過playgroup,可能佢playgroup搞得好差啦!不過平時返學我就覺得老師好好。

引用:Quote:原帖由+siuangel1+於+14-04-05+發表

原帖由 ky201105 於 14-04-05 發表
我係pn班家長,無join過playgroup,可能佢playgroup搞得好差啦!不過平時返學我就覺得老師好好。

...
我明你意思。我上playgroup唔係為pn, 為k, 而家想感受下間學校。但我同 leun07一様,上完堂有好多疑問。我下期唔會上喇,留返個為俾其他家長。

引用:身為york既家長,+只係將自己作為用家既感覺

原帖由 strawberrymame 於 14-04-05 發表
身為york既家長, 只係將自己作為用家既感覺同大家分享, 亦好佩服其他用家經常非常有耐心咁解答大家問題, 唔 ...
既然理性討論,既然只係稍為滿意就比人當打手,咁其他對york有唔滿意咪一樣比人當抹黑

唔洗話一定要係用家或讀過先有權發表意見吧?
好多我諗唔會毫無認識就話york唔好,我自己就喺報讀階段,親身了解認識後對呢間學校反感,從而再大家討論姐,唔通咁就冇資格講,或者唔可信?

siu-miu 發表於 14-4-5 10:17
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 91727&extra=&page=1

真係乜人都有, 唔知有乜深仇大恨?!係要追住人 ...
真金不怕洪爐火,人哋說出的批評,如果不是真的,又怕乜人追?人地講事實批評就話人無品?不如你比d confidence自己, york係真金啦,不要只想封人咀!

gingerbearbb 發表於 14-4-5 14:55
既然理性討論,既然只係稍為滿意就比人當打手,咁其他對york有唔滿意咪一樣比人當抹黑

唔洗話一 ...
無錯,就係要用圍攻同埋激怒你的方法,去嚇走所有負評者,環顧其他學校,只有york有此情況,打手論不言而諭(但我覺得當中也有真正家長,在此就冒犯之言抱歉)但我實在是太不恥其自稱辦學,幼稚園?但其實以賺到盡為宗旨,果d收錢慕道班間直不知所謂!

引用:Quote:原帖由+strawberrymame+於+14-04-05+

原帖由 gingerbearbb 於 14-04-05 發表

唔洗話一 ...
你講得有道理。唔理係唔係用家都有權發言(香港仲有言論自由的) 。每間學校都有好有唔好,但我真係見到好少唔like學校嘅post. 要記住冇嘢係完美嘅!我問人,最多只係話commercial.... 唉,點commercial就講唔出。咁好明顯唔係用家啦。又如何?我咪take it as a comment to observe. 咁有家長鐘意學校,我又會聽,話老師好有愛心,咪有啲又一様唔係用家。我又唔識間學校,唔理讚定彈,啲comments都好重要。咁個個話係用家都讚,我都算係用家啦,雖然只係playgroup。老實講,我係彈架,但我會俾多啲料去講。其實如果唔係咁一面倒去讚,都唔會有個咁嘅topic去討論。

引用:Quote:gingerbearbb+發表於+14-4-5+14:55+

原帖由 confidence 於 14-04-05 發表
無錯,就係要用圍攻同埋激怒你的方法,去嚇走所有負評者,環顧其他學校,只有york有此情況,打手論不言而諭(但我 ...
慕導班都要收錢?york係屬邊個宗教?定冇宗教?

引用:Quote:原帖由+confidence+於+14-04-05+發表

原帖由 siuangel1 於 14-04-05 發表
慕導班都要收錢?york係屬邊個宗教?定冇宗教?
http://www.babynet.com.hk/content/%E8%A9%90%E9%A8%99%E7%B4%84%E5%85%8B%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92-%E5%B1%88%E5%AE%B6%E9%95%B7%E9%96%8B%E6%85%95%E9%81%93%E7%8F%AD%E3%80%80%E6%A0%A1%E9%95%B7%E8%80%81%E5%85%AC%E6%94%B6%E9%8C%A2

http://www.babynet.com.hk/conten ... C%E6%94%B6%E9%8C%A2

引用:Quote:原帖由+siuangel1+於+14-04-05+發表

原帖由 confidence 於 14-04-05 發表
http://www.babynet.com.hk/content/%E8%A9%90%E9%A8%99%E7%B4%84%E5%85%8B%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92-%E ...
睇咗段片,我第一次聽到慕導班要俾錢。成為教徒要俾錢買,俾錢都算,但係俾校長夫婦而唔係教區。如果唔係發現呢件事,啲錢真係袋裝平安。其實家長自己都要搜集資料,牛唔飲水唔禁得牛頭低。擋買個教訓

‹ 上一主題|下一主題