用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 會計,科大/中大/港大好?
樓主: crystalli2009
go

會計,科大/中大/港大好?   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 24-2-1 08:25
你啱,Big4 係好少位,跟audit 比較係十比一。

有請fresh graduate,不過要做過intern來取得return offer ...

阿仔有加拿大藉,所以如果可以轉去加拿大牌都唔錯,不過到時他自己決定啦

crystalli2009 發表於 24-2-1 07:45
我都有同他講過,都介紹過其他工作類型,但他都唔係太喜歡,他中意數字,所以會計工作唔太抗拒,金融他反 ...

喜歡數字係鍾意計數定其他?會計日常工作識+-x÷就可以, 反而係理解會計準則的運用, 稅務就了解稅務條例

crystalli2009 發表於 24-2-1 08:42
阿仔有加拿大藉,所以如果可以轉去加拿大牌都唔錯,不過到時他自己決定啦
...

如果目標不是做執業會計師, 要簽audited accounts那種, 未必一定考香港會計師公會嘅試, 我部門係taxation, 我不少年輕同事直接報或轉跑道去澳洲會計師公會試

crystalli2009 發表於 24-1-31 13:52
至少可以選唔去audit都ok

會計師樓,一定係重視審計多於稅務,咁前途呢?自己諗下~

mcl233 發表於 24-2-1 10:19

會計師樓,一定係重視審計多於稅務,咁前途呢?自己諗下~

如果香港中小型會計師樓一定係

poonseelai 發表於 24-2-1 09:04
喜歡數字係鍾意計數定其他?會計日常工作識+-x÷就可以, 反而係理解會計準則的運用, 稅務就了解稅務條例
...

暫時他business fundamental呢科讀得幾好,數學都唔差。他中意一板一眼的野,有框架有答案,有條formula跟住做就ok, 唔好太抽象概念。與其話他中意會計,其實係比起其他科目,會計比較唔抗拒而已。

理科他只有chemistry同biology可以,physics他讀唔掂,theory明白但應用唔到去題目上面,唔讀physics, 工程科系不用想了。

其次Biology雖然成績可以,但他每次考試都讀到生無可戀咁樣,叫曬救命話一定唔選biology,唔讀biology,醫療系不用想了,就算中學唔讀biology, 醫療系大學都要讀番。

電腦無興趣,社工心理呢d都無興趣,咁剩番的得番商科,商科入面係會計同金融比較好,所以先選會計。

poonseelai 發表於 24-2-1 09:08

如果目標不是做執業會計師, 要簽audited accounts那種,  ...

阿仔表姐係big 4做taxation果邊,考曬試(應該係會計師工會的試),要係公司做3年先拿到牌,唔知到時算唔算執業會計師

poonseelai 發表於 24-2-1 09:08

如果目標不是做執業會計師, 要簽audited accounts那種,  ...

不過見表姐都唔係好忙,7點左右放工,一星期一日wfh,一年去幾次旅行,今年年尾拿牌,人工3萬幾

可能阿仔見表姐咁樣都唔錯 ,先想做埋一份

poonseelai 發表於 24-2-1 10:57
如果香港中小型會計師樓一定係

大都係啦~

以前有位你同行,4大既,佢自稱管理層,前途美好,但工作悠閒,大家成日網吹~

mcl233 發表於 24-2-1 11:12
大都係啦~

以前有位你同行,4大既,佢自稱管理層,前途美好,但工作悠閒,大家成日網吹~ :w ...

咁佢叻囉

poonseelai 發表於 24-2-1 11:14
咁佢叻囉

費事咁詳細啦,就係~

所以年輕人,要為自己將來多諗一下~

crystalli2009 發表於 24-2-1 11:03
阿仔表姐係big 4做taxation果邊,考曬試(應該係會計師工會的試),要係公司做3年先拿到牌,唔知到時算唔 ...

有兩種牌, 一種係practising, 可以簽audited accounts, 另一種無註明practising, 不可簽accounts, taxation應該唔係practising

mcl233 發表於 24-2-1 11:23
費事咁詳細啦,就係~

所以年輕人,要為自己將來多諗一下~

如果唔怕捱, 我贊成由audit入手, 我自己由audit 轉tax, 以往從audit 所學好有用, 以前audit嘅辛苦同而家比差好遠, 以前夜極也可半夜回家訓覺, 而家通頂好普遍, 藉唔藉得咁捱就自己考慮, 現今一代追求work life balance.
Share a recent article:

https://www.businessinsider.com/gen-z-working-to-live-rather-than-living-to-work-2024-1

poonseelai 發表於 24-2-1 11:31
有兩種牌, 一種係practising, 可以簽audited accounts, 另一種無註明practising, 不可簽accounts, taxatio ...

如果唔係practising, 代表以後只可以做taxation?  前途會無咁好?

crystalli2009 發表於 24-2-1 12:05
如果唔係practising, 代表以後只可以做taxation?  前途會無咁好?

當然唔係, 只係唔會做到audit firm partner, 做tax, consulting, commercial 一樣可以, 做官都得, 就好似茂叔, 楊潤雄咁, 如果好似霍建寧(澳洲會計師)遇到個貴人李先生就更好

poonseelai 發表於 24-2-1 12:16

當然唔係, 只係唔會做到audit firm partner, 做tax, cons ...

多謝你的解答,等阿仔自己決定將來的路

poonseelai    發表於 24-2-1 12:20

回覆 ANChan59 的帖子

其實讀會計一般都比較鍾意循規蹈矩,有框架跟

但做advisory 就要比較有Business sense同埋creative,讀Q F或者做幾年野develop咗d business sense比較適合。

當然做valuation or modelling比較易,但去到咁上下就要真係做advisory。好玩唔死板多嘢學,但入行唔易,升上去唔易,要識吹水湊客。

回覆 crystalli2009 的帖子

咁聽落會計都應該啱佢,讀完出嚟做4-5年四大,之後可以轉Commercial,搵個finance Manager做,40k左右
會計每年都好多供應,出路分布各階層各領域,都真係唔會餓死,但睇人先決定到會唔會發達

Joe8889 發表於 24-2-1 12:58
回覆 ANChan59 的帖子

V&M 嘅 advisory 不是指會計那些DCF。客就點都要揍,大定細?煩定唔煩?

Monte Carlo, Stochastic techniques 那些modelling,或者Quan 那些才有前途。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Joe8889 發表於 24-2-1 13:10
回覆 crystalli2009 的帖子

咁聽落會計都應該啱佢,讀完出嚟做4-5年四大,之後可以轉Commercial,搵個fina ...

留big 4繼續做會唔會人工高d
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊