用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 31區小學考廿幾名自行上智是否浪費了一個機會? ...
樓主: tkinwong
go

31區小學考廿幾名自行上智是否浪費了一個機會? [複製鏈接]

0030 發表於 21-11-26 10:32
回覆 medicine 的帖子

甘自一放膽博一間band1a的學校試試
自二都不應該是前述的男女校.因必中.留到最後叩門先去未遲!!!X3(重要的事情講三次)

有咩好介紹

0030 發表於 21-11-26 10:44

有咩好介紹
自行全報1A校.為求得是等阿女將來知道人外有人天外有天.(即希望遇強愈強).

即使唔中,無需擔心,大抽獎填銘乙一(不在乎結果,因志不在銘).再去叩門.其中之一要有黃(扣到機會99.99%)

即將黃放到最後,先博高

thanks

0030 發表於 21-11-26 09:39
1B自行油真和上智基本浪費了自行的名額,1a的都不一定會收~

我都明白,所以一向無諗過報上智。

小學辦升中講座,上智校長來演講,我太太和小朋友聽完校長介紹之後,就話想報上智。我都同佢哋講過要band 1A, 本身未夠程度。

回覆 tkinwong 的帖子

如果心儀可以博的,不博可能又不甘心~我自一也打算博

tkinwong 發表於 21-11-26 11:13
我都明白,所以一向無諗過報上智。

小學辦升中講座,上智校長來演講,我太太和小朋友聽完校長介紹之後, ...

大抽獎仲有機會

medicine 發表於 21-11-26 11:25
大抽獎仲有機會

唔會返深水埗抽獎了,會跟返油尖校網。

tkinwong 發表於 21-11-26 11:53
唔會返深水埗抽獎了,會跟返油尖校網。
路程算近.尼個係正路選擇

回覆 tkinwong 的帖子

油尖旺校網好過我們深水埗吧,女校可以油真,男女可以伊中~

tkinwong 發表於 21-11-25 19:51
其實我又諗過另一個自行組合。

自行一:上智或油真

提提你新聞已講了循道中學下年要落車。

你會考慮轉去深水埗大抽獎嗎?

https://std.stheadline.com/daily/article/2426293/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E6%95%99%E8%82%B2-%E6%95%99%E8%82%B2%E8%A6%81%E8%81%9E-%E5%85%A8%E9%96%8B%E8%8B%B1%E6%96%87%E7%8F%AD%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%B8%9B%E5%B0%91-%E4%B8%8B%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E5%86%8D%E5%A4%9A%E4%B8%89%E6%A0%A1-%E8%90%BD%E8%BB%8A

tpmon 發表於 21-12-16 00:06
提提你新聞已講了循道中學下年要落車。

你會考慮轉去深水埗大抽獎嗎?

謝謝通知,新聞報出來前已收到風。雖然未擺成績表,但獲知學校評估係Band 1B。如果唔轉網,就係搏大抽獎油真,以循道為安全線,之後填Band 2.  如果轉網,就上智、聖母玫瑰、德雅咁排。德雅是否都不是全英?

我覺得抽油真機會大過抽上智,但目前未有決定。

tkinwong 發表於 21-12-16 08:56
謝謝通知,新聞報出來前已收到風。雖然未擺成績表,但獲知學校評估係Band 1B。如果唔轉網,就係搏大抽獎油 ...

你若唔轉去深水埗網大抽獎,乙二冇乜好選擇了!

教育局未公佈晒,最遲1月頭才知哂,未知銘基保不保到英中?

tpmon 發表於 21-12-16 08:58

你若唔轉去深水埗網大抽獎,乙二冇乜好選擇了!

可能就銘基了。

如果銘基都落車,咁就要轉網了。

tkinwong 發表於 21-12-16 08:56
謝謝通知,新聞報出來前已收到風。雖然未擺成績表,但獲知學校評估係Band 1B。如果唔轉網,就係搏大抽獎油 ...
以過往DSE成績睇,循道好過銘基.至少講明尖子係唔錯.至於B2出在哪裏,大家都係估直屬位啦.翻看循小畢業生去向,似乎走了前列.即係講,實乃"巧婦難爲無米之炊",即與生源關係大少少導致落車而非市場轉向決定.如果依然保持到過往的自行生,相信循道脫直屬后DSE成績會有長進,即下次就會上車(但亦需多年).

tkinwong 發表於 21-12-16 09:05
可能就銘基了。
銘基若不保全英中的話,那麽KL1的B1位,以前真係多到嘔.

PS:可能性唔大

medicine 發表於 21-12-16 09:07
以過往DSE成績睇,循道好過銘基.至少講明尖子係唔錯.至於B2出在哪裏,大家都係估直屬位啦.翻看循小畢業生去向 ...

而家脱咗龍又落埋車, 將來DSE成績只會…我唔多睇好!

自行頂盡收到b1尾生, 大抽獎b1生放佢做大後備保險線, b2生放佢做乙一, 生源問題成績好難上到!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-12-16 09:29
而家脱咗龍又落埋車, 將來DSE成績只會…我唔多睇好!

自行頂盡收到b1尾生, 大抽獎b1生放佢做大後備保險線, ...
是的.所以自行生取向成關鍵.大抽獎難少少啦.

medicine 發表於 21-12-16 09:31
是的.所以自行生取向成關鍵.大抽獎難少少啦.

師兄見你好熟油尖網,想請教下如果我小朋友二線級8,英數好但中弱,我打算自行一銘賢 有冇機會呢?,自二因循道轉中影響,如自二何明華銀禧你點睇呢?

ps: 本身油尖旺網,可轉深水埗網

叮噹噹 發表於 21-12-16 10:07

師兄見你好熟油尖網,想請教下如果我小朋友二線級8,英數好 ...

如果是男生,轉去深水埗網也不太好。女生轉去深水埗網才值得。
‹ 上一主題|下一主題