用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道鍾意收特殊才能嘅小朋友?有無在校jm可分享下呢? ...
樓主: 朱古力小b
go

播道鍾意收特殊才能嘅小朋友?有無在校jm可分享下呢? [複製鏈接]

wongtw 發表於 18-8-12 16:19
盧校長表示:「我們會留意小朋友在遊戲活動中,與其他小朋友的相處及溝通能力,例如會否搶玩具、是否跟指示 ...

播道行IB?

朱古力小b 發表於 18-8-12 16:26
播道行IB?
校長當年係咁講,你可以睇番舊資料,課程好似真道咁行,讀到高中至選考DSE或IB,現在係點就不清楚了,當年多人喜歡的原因其中一點是講活動救學。

如有疑問最好向校方問清楚,以免選錯學校。

wongtw 發表於 18-8-12 16:50
如有疑問最好向校方問清楚,以免選錯學校。

Thx

記得在11年左右,當年好似說是初小廣教中,高小行普教中(現在又講12年廣教???)。另外有家長懷疑過學費咁平,將來好難取到IB認證資格,但有人就話真道都成功取得。還有是到底有否呈分試,因起初說沒有,但隔了1-2年又有家長話學校會考慮呈分。總言之當年學校太新加上資料不足,我沒有跟進下去。有疑問就直接去問學校好了。

回覆樓主

見無人答到,搭句嘴。估計有此特別待遇的人吾多。
識人入學經個別甄選
朋友申請播道一早已reject,經特別人士斡旋,有見第二次,一樣吾收。大人細路齊齊努力返教會,有勢力人士再推薦下,見第三次
小朋友有過度活躍但父母無講。第三次面試時校方主動安排社工1:1見小朋友。校長見父母、社工「個別甄選」小朋友。見完後校長同父母講社工認為小朋友都ok,學校可以收佢。
文中所指「個別甄選取錄有特殊才能的學生」,其實是否講呢一樣,自己估了。可能有其他申請人真係有其他特殊才能呢

wongtw 發表於 18-8-12 16:42
校長當年係咁講,你可以睇番舊資料,課程好似真道咁行,讀到高中至選考DSE或IB,現在係點就不清楚了,當年 ...
播道從來沒有推出過IB, 高中一直考DSE.

hotpot_lover 發表於 18-8-12 22:05
見無人答到,搭句嘴。估計有此特別待遇的人吾多。
識人入學經個別甄選
朋友申請播道一早已reject,經特別人 ...

以前播道有3次面試?今年得1次ja

播道唔係IB學校,你呢個小道消息似乎唔係講播道喎!

Doray 發表於 18-8-13 15:24
播道唔係IB學校,你呢個小道消息似乎唔係講播道喎!

係囉 可能嗰位jm講左真道

朱古力小b 發表於 18-8-13 15:21
以前播道有3次面試?今年得1次ja

都話特別待遇囉,邊會人人個別甄選呢

hotpot_lover 發表於 18-8-13 17:28
都話特別待遇囉,邊會人人個別甄選呢

哦哦 特別case

如果播道是講行傳統我當年就唔會有咁多疑問啦,活動教學快樂上課一定有興趣報讀,我還特意上網了解IB課程是甚麼東西,真道就開早播道幾年,真道都是要開學後始可申請認證,但當年佢就剛剛取到IB認證,所以大家將兩間學校比較。

wongtw 發表於 18-8-14 02:16
如果播道是講行傳統我當年就唔會有咁多疑問啦,活動教學快樂上課一定有興趣報讀,我還特意上網了解IB課程是 ...

播道現時是沒有IB的。早兩個月我去小一收生簡介會,答問時間有家長問未來會否有IB 課程,校長回答他們現時初步探討未來會否開辦IB, 在研究階段中。

wongtw 發表於 18-8-14 02:16
如果播道是講行傳統我當年就唔會有咁多疑問啦,活動教學快樂上課一定有興趣報讀,我還特意上網了解IB課程是 ...
唔知你既當年係邊年,播道不嬲唔行傳統嘅意思係唔會死谷爛谷,老師嚴肅嗰種,加上校本課程,係主張初小輕鬆,愉快同小功課喎!

Doray 發表於 18-8-14 19:03
唔知你既當年係邊年,播道不嬲唔行傳統嘅意思係唔會死谷爛谷,老師嚴肅嗰種,加上校本課程,係主張初小輕鬆 ...

在學校中學部還未收生的年代,小學中學同坐一條船家長是要清楚校方的教育方向與便配合。但到現在上靣有家長講,「校長回答他們現時初步探討未來會否開辦IB, 在研究階段中」,咁就不是太好了,用那種學制和教學方法是校方決定,但你都要清楚表明,那年代我是搞不清楚所以放棄。

meowmeowc 發表於 18-8-15 07:00
https://www.hk01.com/01%E5%8D%9A ... 7%E6%89%8B%E4%B8%8B
國際文憑課程(International Baccalaureate ...

所以一般怪獸家長好鐘意IB Diploma, '貪佢要'求高,但行PYP 同MYP就嫌淺,所以好多本地學校只行最後嗰兩年,fit 哂個market.

朱古力小b 發表於 18-8-11 21:52
家長幫
我就係好有興趣 所以想了解多d
家長幫
呢個老翻大本營最鍾意周圍抄D嘢當係自己料。

無既,國營機構係咁運作架啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝解釋,原來是facebook group.
‹ 上一主題|下一主題