用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五快第一次呈分試了
樓主: chesswin
go

小五快第一次呈分試了   [複製鏈接]

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-6-1+13:44+你

原帖由 goodmama2003 於 15-06-01 發表
係呀, 阿女小6了.

我用的方法就是買D練習俾佢做.

多謝先
仲有一個月小六就放榜,我都祝你囡囡派倒心儀中學

醒目開學勳章

回覆:chesswin 的帖子

大仔啱啱呈完,而家輪到細仔第一次呈分。但細仔一d都唔緊張,完全冇溫過,成日掛住玩,迫佢溫就發脾氣,我而家都冇氣理佢,順其自然佢要承擔懶惰的後果。

醒目開學勳章

引用:完全無加溫,+亦未有溫 我口中只有呈分試..

原帖由 mrs.so 於 15-05-30 發表
完全無加溫, 亦未有溫

我口中只有呈分試...三個字, 因為迫唔到, 順其自然
同病相憐,佢唔肯溫真迫都迫唔到,我都有成日提細仔呈分試的重要性,屋企唔見佢溫,希望係學校老師有幫佢溫啦。

王國會長

引用:大家現家點操仔女?有冇分享下

原帖由 chesswin 於 15-05-28 發表
大家現家點操仔女?有冇分享下
我仔小五,今年嘗試外判俾補習社,因為高小有些作答技巧,我已經out左。暫時見數學些微改進。我仔三科主科最弱數,學校拉curve,所以死得快。

不過,而家都平常心了,佢係band2頭,就算拉到band1,入到band1中學都晤知係咪好事。所以,同老公已有共識,如果甘樣攪完,亞仔成績都係band2,都算啦!

回覆 kittylam 的帖子

Even worse is, my kid is hardworking but he keeps making careless mistakes...all those he should know and should not make mistakes...

little_yolky  same same here  發表於 15-6-5 17:38

我個囝都是第一次呈分,我緊張過他。
我都是照以往一樣,買補充給他做。一向沒有補習,成績ok‧
希望保持,盡了力就得,所有結果都不是我們可控制。
大家加油!
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

醒目開學勳章

回覆:foster_ma 的帖子

我覺得呢本練習幾好,係試卷形式,可惜我個仔懶到死,買咗都唔肯做,冇佢符!

回覆:小五快第一次呈分試了

我個仔下星期開始考, 我覺得自己緊張得有㸃情緒失控, 又唔想影響佢令佢有壓力, 所以儘量抑制, 好辛苦

rabbitmonkey 發表於 15-6-2 23:36
我個仔下星期開始考, 我覺得自己緊張得有㸃情緒失控, 又唔想影響佢令佢有壓力, 所以儘量抑制, 好辛苦 ...
加油呀! 我女都考緊第2日,父母只有默默支持!好快就辛苦完!

醒目開學勳章

引用:我覺得呢本練習幾好,係試卷形式,可惜我個

原帖由 kittylam 於 15-06-02 發表
我覺得呢本練習幾好,係試卷形式,可惜我個仔懶到死,買咗都唔肯做,冇佢符!

...

引用:Quote:rabbitmonkey+發表於+15-6-2+23:36+

原帖由 zoechan2005 於 15-06-03 發表
加油呀! 我女都考緊第2日,父母只有默默支持!好快就辛苦完!
我仔都考緊,盡量支持佢又要令佢唔好太大壓力,昨日都係溫左兩個鐘就去玩

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

識得輕鬆咪好,溫2個鐘都攰!我女今次好勤力準備,但尋日竟然病咗,今日考4科……😢

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 識得輕鬆咪好,溫

原帖由 zoechan2005 於 15-06-04 發表

識得輕鬆咪好,溫2個鐘都攰!我女今次好勤力準備,但尋日竟然病咗,今日考4科……& ...
保重身體呀~病考試好麻煩,記憶都冇咁好,比女女早d休息啦!祝你女女早日康復。

呈一正式開始啦!

祝大家考試順利.

阿女考完中文了, 話考得不錯,
聽日考埋英文就OK了, 其餘的科阿女頂得住

醒目開學勳章

引用:阿女考完中文了,+話考得不錯,+聽日考埋英文

原帖由 chesswin 於 15-06-04 發表
聽日考埋英文就OK了, 其餘的科阿女頂得住 ...
我仔都係今日考中文,聽日考英文啊!

chesswin  我地讀大圍一間屋邨小學   發表於 15-6-4 17:28
chesswin  咁岩, 莫非同你小朋友同一小學?    發表於 15-6-4 17:27

引用:阿女考完中文了,+話考得不錯,+聽日考埋英文

原帖由 chesswin 於 15-06-04 發表
聽日考埋英文就OK了, 其餘的科阿女頂得住 ...
好囉… 考完先同小朋友食餐好嘅

今日同囝囝溫常識,原來真係好多野要記,好彩呀仔平時做功課都認真,抽問佢都記得,否則背都背到死

回覆:小五快第一次呈分試了

明天最後了!

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 識得輕鬆咪好,溫

原帖由 zoechan2005 於 15-06-04 發表

識得輕鬆咪好,溫2個鐘都攰!我女今次好勤力準備,但尋日竟然病咗,今日考4科……& ...
我囡之前考試多数病,今次無事喎。可能佢唔覺太大压力掛。

‹ 上一主題|下一主題