用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 程分試快到了,各位點幫小朋友溫習功課? ...
樓主: kin818kin
go

程分試快到了,各位點幫小朋友溫習功課? [複製鏈接]

引用:Quote:austism+發表於+14-11-21+18:31+你小

原帖由 kin818kin 於 14-11-28 發表
係呀﹗

我仔係非常粗心大意類型,D 字打風咁,好多時都錯係錯別字 / 漏字上,真係好頭痛。怕到時改卷個老 ...
我個女都係粗枝大葉型!

引用:Quote:austism+發表於+14-11-23+23:12+天份

原帖由 kin818kin 於 14-11-28 發表
咁嚴重?

我仲同我仔cut 左添﹗
有!尤其好多補習社有學校測驗卷,比小朋友熟悉模式,有信心好多

austism 發表於 14-11-24 16:07
我自己覺得art and music 都計呈分,好似對升中唔係好適合,我試過n年前,個仔在商場話比我知佢考試畫乜, ...

YuYuMother 發表於 14-11-24 19:26
平時溫習主科已經好忙,估唔到連視藝都要補習,認真誇張...........覺得呢一代小朋友好慘好大壓力。 ...
其實做平時d 功課溫書都已經排到滿曬,邊仲有時間學多兩課呀?

黃巴士 發表於 14-11-24 21:26
當年我叫囝囝搜集資料起稿, 跟著"草稿"試畫一次, 再教他一些上色技巧, 預早諗定畫的顏色, 可免卻到時諗而費 ...

你自己教?又真係幾好喎﹗1對1,媽咪又一定細心過其他老師。我art 都唔錯,可以學下你教佢。不過,始終我都未有正統學過,怕教得唔夠全面。mouth:" />

austism 發表於 14-11-28 11:01
有!尤其好多補習社有學校測驗卷,比小朋友熟悉模式,有信心好多
咁又係唔係越深越好?

因為我仔女間功課輔導班都有試卷做,正考慮好唔好比大仔出去其他補習社專做試題囉﹗

kin818kin 發表於 14-11-28 11:08
你自己教?又真係幾好喎﹗1對1,媽咪又一定細心過其他老師。我art 都唔錯,可以學下你教佢。不過,始終我 ...

我當年係咁自己操刀教吓佢.  平時陪吓佢做份剪貼功課, 燈籠功課,  上吓畫色.
其實, 我都無學過ART, 可上網自學吓, 但起碼用心畫,都唔會太差的.  最緊要小朋友手定, 心定. 始終P.6年間較繁忙,  學校呈分谷主科, 孩子很多課本知識要記, 自己教的可節省出外的來回上堂時間.
可惜, 應付了小學後, 囝囝的VA已擱置在一旁, 全軍覆沒了.

黃巴士 發表於 14-11-28 11:32
我當年係咁自己操刀教吓佢.  平時陪吓佢做份剪貼功課, 燈籠功課,  上吓畫色.
其實, 我都無學過ART, 可上 ...
升上中學適應成點?有朋友個小朋友跟得好辛苦﹗

k,n818kin 發表於 14-1夠-28 16:03
升上中學適應成點?有朋友個小朋友跟得好辛苦﹗

我囝s3,升中s1適應全沒問題,不知幾咁happy.我嫌他仍不夠勤力。va成績太差,学科勉強ok!

黃巴士 發表於 14-11-28 17:11
我囝s3,升中s1適應全沒問題,不知幾咁happy.我嫌他仍不夠勤力。va成績太差,学科勉強ok!  ...
咁你地小五學科點同小朋友溫書好?有無hints可以比我?

於 14-11-28 1/:15分
咁你地小五學科點同小朋友溫書好?有無hints可以比我?

主要針對其学習弱點去温!  呈分時,温習本身自己小学的考試範圍。主要看老師改回來的功課練習,看他/她錯咩去了解! 如數学,是不小心運算錯,抑或step錯,做吓“志堅”練習,紥實個底。中文 - 了解課文信息,做补充練習,多做重組句子,標點符號,貶褒字,關聯詞…加閱讀理解,主要看小学小測咩方向內容去揀|類型練習題。英文一,,listening and speaking靠做練習。paper 操grammar及多作文,又要做吓坊間閱讀理解,這不礙是些poem, 捐款,還書守則,校長memo, 參加活動,餐單,煮食材料等文章,答案要填上几多錢,参加日期,費用,押韻生字等。l從中可吸收多些英文生字。常識-背完內容寫完生字,再睇圖片。知道sysubllus可預早温,因此科可自学!
各科留意題目keyword!
個人要求不高,一往不喜操卷,小学時,只要孩子明白用心做每次練習便可。主科其實都是“平時”扎根,衡常做的温習。當然上堂要留心,很多会考試的要點,老師都会多次講解的。

引用:當年我叫囝囝搜集資料起稿,+跟著"草稿"試畫

原帖由 黃巴士 於 14-11-24 發表
當年我叫囝囝搜集資料起稿, 跟著"草稿"試畫一次, 再教他一些上色技巧, 預早諗定畫的顏色, 可免卻到時諗而費 ...
你地考試會考VA?我問我女冇特別要考,係用平時上堂的習作比分。

黃巴士  老師會講明該題目作品是呈分的。   發表於 14-11-28 20:29
黃巴士  係呀  發表於 14-11-28 20:25

引用:Quote:原帖由+NGC9+於+14-11-23+發表但係VA

原帖由 austism 於 14-11-23 發表
天份嚟家嘢,我個大仔就係VA一科,比班主任打電話叫我同佢補補佢,話佢全部考得好好,VA ...
咁真係唔抵

回覆:程分試快到了,各位點幫小朋友溫習功課?

其實VA除咗靠天份外,也可以利用一些簡單技巧教導小朋友,已經可以畫出一副眼前一亮的作品。有媽咪比過一幅圖畫我看,真的不信她小朋友只學了兩堂,就可以畫得到眼前的圖畫(媽媽說他兒子是沒有VA天份的)但2分鐘左右就可以起了稿,然後用一些簡單而又有技巧的方法去完成幅畫。到小兒上次呈分,由於老師講了考試主題,分6堂完成,所以我請了表妹到我家教小兒為考試主題教劃(表妹過往暑假是在社區中心教劃畫),以我所見,表妹先和小兒傾下計,了解咗小朋友的內心世界,又用IPad分享一些相近的圖晝⋯教畫時,會用一些既有技巧又簡單的方法,小兒可以在4、5分鐘內,已經可以起咗個畫稿出來(在旁的我真的看呆了,我仔也沒VA天份),剩下的油色時間,原來都是用一些好簡單的方法,就令圖畫眼前一亮。

黃巴士 發表於 14-11-28 18:22
主要針對其学習弱點去温!  呈分時,温習本身自己小学的考試範圍。主要看老師改回來的功課練習,看他/她錯 ...
多謝你的資料,好有用呀﹗但小孩唔係好合作,所以都好頭痛﹗

十年 發表於 14-11-29 20:29
其實VA除咗靠天份外,也可以利用一些簡單技巧教導小朋友,已經可以畫出一副眼前一亮的作品。有媽咪比過一幅 ...
你就講得好簡單但知唔知這些技巧係邊度可以搵到?

黃巴士 發表於 14-11-28 17:11
我囝s3,升中s1適應全沒問題,不知幾咁happy.我嫌他仍不夠勤力。va成績太差,学科勉強ok!  ...
志堅係出版社定書名?

多謝大家分享,好有用嘅資料!我都要著手為阿女計劃下,下學期就呈分!
‹ 上一主題|下一主題