用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智簡介會
樓主: Helen媽
go

上智簡介會 [複製鏈接]

不過, 好彩無小組討論, 否則我囡一定輸

醒目開學勳章

引用:仲有我地誇區,+只可以係甲部選上智為第一志

原帖由 HelloKitty 於 12-11-05 發表
仲有我地誇區, 只可以係甲部選上智為第一志願, 但係其實都好眇茫, 而且黎緊都唔會有叩門位添.
真係唔知點算 ...
自行依家好似三成,機會大咗,只係甲一選真係渺茫

MC1128  因為升中人口減少,而家爭論緊能否不殺校或殺少啲,教育局考慮不准競爭大的名校用留班位作叩門位,收少啲學生,放番啲學生俾其他學校  發表於 12-11-5 13:51
smallfoothk  唔會有叩門位,why?  發表於 12-11-5 12:48

醒目開學勳章

回覆:上智簡介會

不過佢係官津要等派位,就算我幾心儀佢,有其他次佢一D嘅直資收咗,真係唔敢博囉,要等咁耐!

我想問下如果直資收左(而你又接受), 但係上智又收左 (當然你唔會甘早知啦), 甘上智是否會取消你個學位, 而佢又會係幾時取消呢?

回復 HelloKitty 的帖子

以我所知,  基本上這樣的情況唔會發生. 因直資收了你, 你會再有機會參加大抽獎

我意思係自行時, 上智會唔會知你已經接受左直接的offer架

smallfoothk  直資給你填放棄自行及派位,交上給政府,所以政府一定知,因上智是資助的  發表於 12-11-5 13:34
smallfoothk  直資收左,如政府知道自行及派位便取消.  發表於 12-11-5 13:29

yiwaimama 發表於 12-11-5 13:03
回復 HelloKitty 的帖子

以我所知,  基本上這樣的情況唔會發生. 因直資收了你, 你會再有機會參加大抽獎 ...

這個資料不對

回復 MC1128 的帖子

因為升中人口減少,而家爭論緊能否不殺校或殺少啲,教育局考慮不准競爭大的名校用留班位作叩門位,收少啲學生,放番啲學生俾其他學校  .........但好像冇學校會理佢,只是一個提議,學校可自由用留班位作叩門位?

fafayu  世事冇絕對.唔嘗試就絕對冇;阿女D游水friend,第八志願去左BPS, 冇唸過得但得左  發表於 3 小時前

第八志願去左BPS ??? Amazing

fafayu  我地初時都唔信, 彼此同team 游水非常相熟是真實個案o 有些新市鎮是有少量allocation 位,當然彩數成分非常高  發表於 12-11-5 15:29
MC1128  我都好疑惑  發表於 12-11-5 15:20

like_travel 發表於 12-11-5 15:18
fafayu  世事冇絕對.唔嘗試就絕對冇;阿女D游水friend,第八志願去左BPS, 冇唸過得但得左  發表於 3 小時前

...
BPS比左2個他區位灣仔,又比左4個他區位南區、油尖旺又有3個,中西區又有2個。南區、中西區和灣仔有聯繫學校,因此這類非保留位有較大機會落入聯繫學校的同學手中。若油尖旺的同學想花一個志願抽這3個位都要付出莫大的勇氣,填第八志願都是為填多一個志願而填。
如果同學有心想入BPS,我相信在自行時都會報,亦在自行時已被取錄。第二個可能性是在甲部抽中。至於第八志願派BPS只是沒提自行時和甲部的選校。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:like_travel 的帖子

吹水多,放band 1 頭在第八,第一至第七放什麼呀?可以說是亂填。

Yanamami  1~7填本區, 8填他區o卦. 反正要盡填, 又唔想禁快填band2, 咪塞呢d他區band1 o羅.  發表於 12-11-5 18:58

請問有去簡介會的家長, 校長有沒有提及文憑試的成績,及入U比率?

Jackieson  英文真係好強wor  發表於 12-11-6 13:15
HelloKitty  佢有show個chart出來, 不過睇唔切, 唔俾我地影相, 只係睇到英文科取得4級的同學有89.8%  發表於 12-11-6 10:52

smallfoothk  自己感複雜便算吧!一街之隔,因眼见買責老鼠貨在鴨x街,附近有一樓一,街上有女性服務等客,公廁在針筒....不喜勿插  發表於 9 小時前

和鴨寮街一街之隔?!

你真的知道上智在哪裡嗎?!

回復 cellon 的帖子

sorry,錯了,宝血近深水埗,上智是石硤尾偉智街3號.

smallfoothk 發表於 12-11-5 19:22
回復 cellon 的帖子

sorry,錯了,宝血近深水埗,上智是石硤尾偉智街3號. ...

善莫大焉。

Yanamami  1~7填本區, 8填他區o卦. 反正要盡填, 又唔想禁快填band2, 咪塞呢d他區band1 o羅>>>>>>

如果那位同學是東區為本區的話,BPS嗰50幾個位,去到第8志願都未派得晒?呢個機會一定好微。

如果本區為油尖旺,又係band 1學生,你數一數油尖旺有幾多band 1中學比你填。當你摷埋他區的band 1中學,唔通BPS又比唔上這幾間他區中學?還要將他放到第八志願!都唔知係BPS唔好彩定這位同學好彩。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 LML 的帖子

這事絕無吹水或任何水份! 這是女兒的泳友現讀BPS中二 ,信與不信悉隨尊便.

It is not in YMT but  new town district.

fafayu 發表於 12-11-5 23:00
It is not in YMT but  new town district.

我信!絕對有可能!真心認為khmama"執雞"理論絕對work,可能油尖旺還會有不少家長擺BPS去前面選擇,但可能新界區的較少人想過BPS有可能入得到,而一早揀咗Band 2學校做所謂保險線,只要你朋友就在那小撮人當中的隨機號較前就有機會"執雞"。
相若例子,也有家長荃灣(葵青?)區以第7志願入沙田培英,這在沙田區家長心中不也是匪夷所思嗎?

Jackieson  agree  發表於 12-11-6 13:18
kelvincheng  始終誇區位太少, 冇人敢博, 通常將他區英中放得比較後, 所以入到是十分好彩.  發表於 12-11-6 09:17
kelvincheng  Agreed, 當年我自己都是第七志願入到聖言, 講都無人信  發表於 12-11-6 09:15

fafayu 發表於 12-11-5 22:54
回復 LML 的帖子

這事絕無吹水或任何水份! 這是女兒的泳友現讀BPS中二 ,信與不信悉隨尊便. ...
fafayu, 煩麻你女下次去操水時,你問吓那家長,當年是否自行及甲部已填BPS ? Thanks !

Jackieson  "要花差不多一小時直駁巴士上學" 都有價值既.  發表於 12-11-6 13:19
fafayu  佢自行和甲部選上智和他校因與家相對較近,選BPS在乙部只是唔想噤快填Band2. 現要花差不多一小時直駁巴士上學.  發表於 12-11-6 10:15
‹ 上一主題|下一主題