用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思interview
樓主: 木子兔媽媽
go

啟思interview   [複製鏈接]

回覆:garfield_small 的帖子

係啊,我個雖然係大b,但係都未會講野,仲係太空話…唔知會唔會要group interview?主要問家長?

回覆:啟思interview

My son 2011-06 Bb , 但係顏色, 形狀嘜都未識點in ?0? ...會唔會有家長in過可以share 比大家...many many thx ...

我係1106 bb, 報左藍田啟思, 仲未收到通知呀

Yes, it is my gal first interview. Not sure what they will ask. Just let the fate takes its course.

引用:My+son+2011-06+Bb+,+但係顏色,+形狀嘜都未

原帖由 Barbarla 於 12-09-24 發表
My son 2011-06 Bb , 但係顏色, 形狀嘜都未識點in ?0? ...會唔會有家長in過可以share 比 ...
我仔8月的雖能講到十幾個疊字但顏色形狀等佢都未有意識去學!考呢啲對他來講未必太深了吧

kyowong 發表於 12-9-21 19:52
收到藍田通知10月6日in
你是不是報了藍田K班?
我報了n班好似未有消息......
我仔係11年3月大b

kyowong  Sorry ar ,係報左k班先岩  發表於 12-9-24 19:25

我19/9網上交左form, 仔仔係2011年1月bb, 但都未有消息, 請問大家係收到信通知, 抑或收到email呢? 謝謝!

我個女係10年bb, 舊年in左 律倫街啟思n 班, 收左阿女讀pm 班 (雖然我地冇take到佢offer), 不過都可以share下interview 過程:
家長o係樓下拎左sticker 後上班房, 間房度有6-8 pairs 家長加bb,
老師會逐個o黎問, 等候o既時候家長要control下小朋友, 玩又唔可以玩得太癲, 有d小朋友會吵吵鬧鬧, 家長都要自己執生唔好比人影響到, 環境會有d 嘈
老師埋到黎會問小朋友名, 講唔出點下頭都ok
之後係玩下d blocks 叫小朋友疊高高,
同埋將d顏色做歸納,
之後老師拎本布書出黎, 我記得係關於"紅色" o既書, 老師就問書中o既內容係乜咁,
我個女好似答到apple 同 flower (total有6樣), (人地用中文問佢佢用英文答)
最後問下家長關於小朋友o既問題, 同埋如am full 會唔會 consider pm咁囉

Thanks for sharing....but seems difficult!!

have applied but no news yet too

thanks for sharing! how to do 同埋將d顏色做歸納???

my gal can only say a few words...not to color yet!!!

So, at the end, which school did you take? if not creative?

回復 shevachevy 的帖子

咁難 gar, 咁你囡囡 in 果陣幾大? 佢好叻叻~~

回復 mamaokasan 的帖子

exactly係點真係唔記得左, 但有d印象係譬如比幾隻顏色o既野, 將佢地分返一堆堆咁上下
但疊高d blocks 就一定有~
問書都係, 但個個老師本書都唔同~

回復 mingling1980 的帖子

我女係4月bb, 果陣都係歲半咁上下~

回復 mamaokasan 的帖子

冇呀, 到最後我冇比佢返n 班, 一來creative比pm offer我, 我就唔係好prefer (因為來回都要坐校車), 2來有點遠, 咁細個坐校車我會擔心, 3來我個女比較弱小心靈同埋運動能力冇咁好 (佢仲未識自己行樓梯, 但creative有好長樓梯), 我驚佢唔識危險同埋保護自己, 我覺得等佢大d 先返學對佢會好d, 所以而家都剩係返playgp, (不過都係佢自己一個人返果隻, 我覺得都幾好, 佢返到黎都識講返比我聽仲成日唱歌)~
學術上我亦覺得同返n 班冇大分別, 係自理能力可能要自己教多d~

我都收到通知了,好緊張,我怕女女到時四圍走坐唔定

shevachevy 發表於 12-9-24 13:42
我個女係10年bb, 舊年in左 律倫街啟思n 班, 收左阿女讀pm 班 (雖然我地冇take到佢offer), 不過都可以share ...

對歲半未夠既bb有d難度喎

回覆:shevachevy 的帖子

想問係in pn 定 n ? 如果係pn,真係……

‹ 上一主題|下一主題