用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思小學 啓思小學
樓主: LA
go

啓思小學 [複製鏈接]

hi  kwokyk ,

嘩, 都好多野學, 咁咪無乜時間玩??

我諗住俾仔仔&我自己適應下先, 但都覺好似無乜時間, 真係c火.

IRON,

星期六、曰 的課程都OK.

平日的就趕D. 其實我都唔想佢學小提琴,但音樂老師推薦佢參加樂器班,加上佢要求學好耐,所以試吓學。我已經同阿囡話要練琴的,如果唔練或唔夠時間,就要放棄啦!幸好佢D功課大部份在CP 堂完成。

佢而家好期待下星期二第一堂上課。

hi  kwokyk ,

哎, 仔仔放學時我問佢想學咩, 佢話要學長號

岩唔岩咁細個學既呢??

原文章由 IRON 於 07-9-10 21:38 硐表
hi  Look-look ,

係咪果張"我是小學生"??, 我仔仔畫左個自己係中間, 又畫校章, 書包, 體溫咭, 食物袋......應該係講每日要拎咩卦, 佢係學校已畫好, 返黎加左少少野就話ok.

係呢, 數學書係咪有2本??, 佢話今日上堂 ...

Hi IRON,

Thanks, yes, I think that's it.

Regarding 數學書, there is a Math exercise book sent back home today, but it 's to be handed in next Monday. There's some homework assigned on a daily basis. One exercise per day. Have you got it ?

IRON,

The Math exercise book (A4 size) has to be handed in EVERY Monday. As look-look mentioned, the homework is assigned on a daily basis

數學書 (textbook) is same size as the Chinese one.

hi  Look-look /LA,

唔該晒.

以前幼稚園會寫明派左咩書, 但而家無, 所以都唔知佢有無拎齊返黎, 不過算吧啦, 等佢自己處理, 我已同佢講如真係無就請老師買過本.

尋日又拎漏筆盒返黎, 唉~~

小一係咁ga la.
同家姐一起等校車&同班的男同學,時時都唔見外套la, 食物盒la.等等
家姐都試過唔見外套(仲要係手織冷衫,俾我同婆婆哦咗一晚), 不過好彩有寫名,所以搵得番

原文章由 IRON 於 07-9-13 10:18 硐表
hi  Look-look /LA,

唔該晒.

以前幼稚園會寫明派左咩書, 但而家無, 所以都唔知佢有無拎齊返黎, 不過算吧啦, 等佢自己處理, 我已同佢講如真係無就請老師買過本.

尋日又拎漏筆盒返黎, 唉~~ ...

IRON,
there is another A4 size 数学 - 活动与练习. I think your kid is talking about this one.

尋日又拎漏筆盒返黎 - never mind lar, ask him to take it back tomorrow lar. I believe we have to live with it.

[ 本文章最後由 LA 於 07-9-13 13:11 編輯 ]

hi ballballmama,

今日派通告......I-CUBE同i-classroom, 妳有無用呀?? ok嗎??

星期一要交.

hi LA,

唔知係咪我緊張, 我見到份通告真係覺好大壓力, 仲有本閱讀紀錄.......如果再有下世, 我一定唔生.

Hi IRON,

You 're not alone. 見到份通告, 仲有本閱讀紀錄 緊張, 都 "farn"啦. At least you see it in the afternoon, I only got to see it late in the evening. (after work)

那些網上練習,我通常看完就算,一來要交費,二來真的沒有時間做。學校本身已参加了"每曰一篇"和 "English-Pal",這些已經應付不來。

今晚阿囝阿囡都有試玩 I-cube 和 English Mama ,但興趣不大,玩了一陣便玩其它game了。

IRON / look-look,

I don't think i have the time to 'play' or 'do' the exercise (I-CUBE同i-classroom). And i don't think it is good for him to access the web without proper adult supervision either.
As kwokyk mentioned, 學校本身已参加了"每曰一篇"和 "English-Pal", i think this is more than enough lar.

'我見到份通告真係覺好大壓力',- sounds much busier than expected

'仲有本閱讀紀錄' - i didn't c it yet

'.......如果再有下世, 我一定唔生' - not to that extent ma.

[ 本文章最後由 LA 於 07-9-13 23:42 編輯 ]

hi kwokyk ,

唔該晒妳既意見, 今日返學聽另一媽咪講對小朋友都算幾深, 其實岩唔岩小一玩呢?? 定係大d玩先好??

tks.

hi Look- look/LA,

我都好疑惑一個咁細既小朋友塞唔塞到咁多野, 查實真係無乜時間玩, 我地簡呢間學校都已話輕鬆, 人地傳統果d真不知點算.

hi LA,

以前我既理想係自由自在, 做自己鍾意既野, 講真我"出道"之後真係做得到, 婚後可能老公係輪更, 所以都一樣有好多私人時間, 不過生仔仔後真係無時停, 對我黎講係責任大過願望, 如果有得再簡我真係唔會生.

Dear all,

I would not join any Web exercises except "My English Pal" and "每日一篇".

"My English Pal" is interesting, especially the songs and stories at weekends.

hi ballballmama,

聽晒妳地既意見, 我都無買到個網上game; 星期六去左圖書館hea左一個下午, 又無左成日, 只有星期日同爹地出去玩左1日, 我都驚第時功課多無咁多時間玩game.

真係好忙~~

Hi IRON & look look,

我終於見到 '傳說中' 嘅閱讀紀錄啦. 唔怪之得你哋叫救命 and 煩啦, 我直情要 (查實個心話諗得重激D, 不過費事喺度俾老師見到啦)
救救救命呀呀!

話時話,我有個friend喺路口轉彎間小學讀, P1冇得網上check家課手冊, 冇交功課扣1分, 扣5分=1小過, 3小過=1大過, 3大過出校. P2以上扣3分=1小過.攞命!

hi LA,

係喎, 又話校長都會黎"及"下, 呵呵呵.

上星期六我同左仔仔去圖書館什麼故事坊hea左4粒鐘(中間有小休), 又借書又睇書, 終於搞左1個下午; 本閱讀計劃簡左銅獎目標, 要70本書

頭都痛埋, 聽日都係去做下按摩, 妳去唔去呀??

IRON.
按摩呢家野我只可2,3星期做1次, 无时间呀.

hi LA,

今日又有時間送返學......又上大6呀??
‹ 上一主題|下一主題