用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基東九龍 vs 景嶺 vs 宣基
樓主: kristys
go

匯基東九龍 vs 景嶺 vs 宣基 [複製鏈接]

kristys 發表於 21-3-18 18:33
貪心啲想小朋友讀得開心又大機會升大學
如以上 3 間英中比較, 我相信匯基最符合你的要求, 預祝升中愉快 !

回覆樓主:

滙基中英數4+平均%較宣基景嶺佳

2020年 滙基KE | 宣基 | 景嶺
中文4+ 45.9% | 60.7% | 45.9%
英文4+ 75.2% | 58.1% | 65.5%
數學4+ 73.2% | 62.4% | 57.3%
-------------------------------------------------
CEM4+ 64.8% | 60.4% | 56.2%
通識4+ 43.8% | 50.4% | 50.0%
-------------------------------------------------
主科4+ 59.5% | 57.9% | 54.7%
整體4+ 58.0% | [···] | [···]
3322率 82.6% | 83.2% | 78.0%

滙基KE
https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2020/07/UCCKE_2020_DSE_Results.pdf

宣基
https://www.skss.edu.hk/skss/index.php/hk/hkdse-examination-results.html

景嶺
https://www.kingling.edu.hk/website/singlepage/index?channel_id=6667

當自己孩子只是平凡無奇,學業成績係學霸與學渣中間偏下時,學校課程提供及選科選擇對呢啲平凡學生考大學更為更為更為重要(重要事項講3次),個人認為學生能選讀到佢有能力及唔討厭嘅科目對考大學係好重要的

課程 A) 國際 IGCSE & IAL 課程
S4 (IGCSE subjects)
–Bible
–PE, OLE
–Chinese *
–English *
–Mathematics *
–LS
–Physics *
–Chemistry *
–Biology/ Further Pure Maths *

Self-study of additional subjects generally approved

S5 - S6 (IAL Subjects)
–Bible
–PE
–Chinese (GCE Chinese – optional)
–English (IELTS)
–Physics *
–Chemistry *
–Biology / Maths *

課程 B) 香港 DSE 課程 http://www.hkeaa.edu.hk/en/hkdse/assessment/subject_information/
i) Category A: Senior Secondary Subjects : UCCKE 提供: Phy、Chem、Bio、M1 / M2、Geog、History、VA、ICT、Econ、Tourism  and Hospitality Studies、Literature in English、BAFS A / BAFS B、中國文學、中國歷史、倫理與宗教、體育,湊夠10人選就會開班

ii) Category B: Applied Learning Subjects : UCCKE 都可以俾學生選修 APL 科 e.g.Applied Psychology,有師姐讀其中一科ApL Applied Psychology + 2 科選修科都可以成功考入中大讀 Sociology

iii) Category C: Other Language Subjects : 2018 年開始開日文, 唔夠10個選都俾讀,好似係出面培正上堂。

學生入大學都ok, 因爲學校真係盡力幫學生考大學,學習能力高嘅DSE 高中選修科全部揀Cat A 科目又可以;

學習能力稍遜嘅高中 Cat A揀1科、Cat B ApL揀1科(呢科唔洗考DSE,香港嘅大學有啲承認這科為其中一科選修科,中大好似有額外加分,未FC,自行FC, 但有香港大學 e.g HKU? &海外大學唔承認這科)Cat C 讀日文(呢科過去5年全港超過50%DSE 考生考到A=DSE 5 或以上 = 港大收生DSE 7 / 中大DSE 5 分,海外大學亦承認呢科) 呢啲科目提供絕對能大大幫助平凡什至成績唔好嘅DSE學生考大學的。)

纯理科而中文/通識弱又可以揀IAL。

匯基,係高中選科提供方面真係無得輸。

Category B: ApL Subject (應用學習科目) http://www.hkeaa.edu.hk/en/HKDSE/assessment/subject_information/category_b_subjects/

科目類別

應用學習科目

考試年份

創意學習

展示及首飾設計

時裝形象設計

室內設計

電腦遊戲及動畫設計

數碼漫畫設計與製作

-

流行音樂製作

-

-

舞出新機 - 舞蹈藝術

由戲開始 • 劇藝縱橫

媒體及傳意

數碼媒體及電台製作

-

-

電影及超媒體

創意廣告

-

雜誌編輯與製作

-

公關及傳訊

-

-

公關及多媒體傳訊

-

商業、管理及法律

電子商務會計

商業數據分析

-

-

商業數據應用

-

中小企創業實務

-

市場營銷及網上推廣

香港執法實務

服務

甜品及咖啡店營運

西式食品製作

機場客運大樓運作

-

酒店服務營運

酒店營運

幼兒發展

幼兒教育

美容學基礎

應用科學

食品創新與科學

-

-

動物護理

中醫藥學基礎

健康護理實務

醫務化驗科學

復康護理實務

-

-

應用心理學

實用心理學

運動及體適能教練

-

-

運動及體適能教練

-

運動科學及體適能

工程及生產

建構智慧城市

電機及能源工程

電腦鑑證科技

電競科技

-

-

資訊科技精要

-

物聯網應用

-

-

航空學

鐵路學

應用學習
(職業英語)

英文傳意

-

-

服務業專業英語

-

-

應用學習中文
(非華語學生適用)

商業服務中文

實用情境中文

實務中文

IYY    發表於 21-3-21 13:00

小時了了 發表於 21-3-21 08:16
當自己孩子只是平凡無奇,學業成績係學霸與學渣中間偏下時,學校課程提供及選科選擇對呢啲平凡學生考大學 ...

DSE 5 = 港大收生DSE 7分 ? ~~~

DSE 5 = 5.5 ~~~

mcl203 發表於 21-3-21 10:02
DSE 5 = 港大收生DSE 7分 ? ~~~

DSE 5 = 5.5 ~~~

唔好意思,我舊资料無update
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3737777

呢個帖2年前講,原來最近港大改咗weighting,多謝指正更改

後記: ** 2020年開始,香港各大學更改咗 subject weighting, HKU Category C 仍然計 7 分
https://admissions.hku.hk/apply/jupas#admissions-standard

Category A: Senior Secondary Subjects

Level 1 - 4

Level 5

Level 5*

Level 5**

1 - 4

5.5

8.5

Category C: Other Language Subjects

Grade E

Grade D

Grade C

Grade B

Grade A

2.5

5.5

回覆 catf2 的帖子

匯基東應該三間成績最好又讀得開心嘅中學,另外兩間成績其實差不多,校風好但重學術中學

回覆 小時了了 的帖子

雖然匯基文理唔會谷埋一次過讀,但匯基和宣基哪間功課量較多? 請指教。

polly8888 發表於 21-3-21 21:49
回覆 小時了了 的帖子

雖然匯基文理唔會谷埋一次過讀,但匯基和宣基哪間功課量較多? 請指教。:donutwonder ...
抱歉,我對宣基不認識。
纯我個人要求低及自己孩子成绩平平佢對自己要求亦不高合格就算,我見孩子初中嗰三年功課唔太忙,但今年S4高中就忙好多好多了,學習壓力亦大咗。

回覆 Poyau 的帖子

感謝你提供寶貴的數據分析。請問CEM 是否Chemistry?
請問這3間學校理科的數據是何從哪裡得知?
因click 入它們的link也找不到。
匯基Chemistry 4+ 是47.3%,不是64.8%,是嗎?
真心想了解這3間學校,尤其是數理到底哪間較好?

回覆 小時了了 的帖子

感謝你的回覆! 請問匯基初中時,每天平均要花多少小時在功課上。明白S4每間中學必定很忙。

polly8888 發表於 21-3-21 22:05
回覆 小時了了 的帖子

感謝你的回覆! 請問匯基初中時,每天平均要花多少小時在功課上。明白S4每間中學必定 ...

真係人人唔同。
孩子形容自己接近學渣水平,我見佢初中唔係點温書做功課,但多 group project 做,佢唔會每日做功課(因為功課通常幾日或一、两個禮拜後交)

polly8888 發表於 21-3-21 22:02

感謝你提供寶貴的數據分析。請問CEM 是否Chemistry?

不用客氣
CEM 指 中英數平均
三間之中只有滙基KE有選修科成績

回覆 小時了了 的帖子

明白,衷心感謝你的回覆!

抱歉! 原來是我攪錯了。衷心感謝你的回覆,長智識!

Poyau    發表於 21-3-31 09:45

小時了了 發表於 21-3-21 08:16
當自己孩子只是平凡無奇,學業成績係學霸與學渣中間偏下時,學校課程提供及選科選擇對呢啲平凡學生考大學 ...

請問什麼是鐵路學?大學有依科

cowboybaby 發表於 21-3-21 23:05
請問什麼是鐵路學?大學有依科

香港及英國有Chartered 的 ---- The Chartered Institute of Logistics and Transport https://www.cilt.org.hk/en-US/Default.aspx << -- 政府工嘅物流署及運輸署申請 Officer 職位以上, 呢個 Chartered 有啲啲優勢

以前,以我所知青衣科技學院(依家改咗名)有 Higher Diploma 讀 Transport Studies, 其中一科要讀 Railway Transport。 而之前我見過港鐵車站燈箱廣告,港鐵有辦鐵路學俾人申請讀,讀完有機會港鐵聘請。

英國,有大學開 Transport 之類課程

小時了了 發表於 21-3-21 23:27
香港及英國有Chartered 的 ---- The Chartered Institute of Logistics and Transport https://www.cilt.o ...

Thx

回覆 IYY 的帖子

2016 - 2020 匯基東同景嶺 PHY LEVEL 5 % 成績
                        匯基東         景嶺

2020          20                         36.1

2019        13.7                    16.1

2018          29.3                  42.9

2017         15                          51.4

2016         20                          23.5

christy2011 發表於 21-3-31 09:02
回覆 IYY 的帖子

2016 - 2020 匯基東同景嶺 PHY LEVEL 5 % 成績
滙基理科較弱,一向如是,估不到景嶺 Physics 比滙基強,請問 Chem 同 Bio 成績如何 ??
景嶺選理科容易嗎 ?? 是一班定兩班。

滙基選科彈性不錯,Physics 好似有兩班。不過都係要請教用家問多D 資料。

回覆 kristys 的帖子

請問自行你有冇收到景嶺和宣基取錄?
‹ 上一主題|下一主題