用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 英皇小學同學會vs 中西區聖安多利學校 ...
樓主: bbcar23
go

SFA vs 英皇小學同學會vs 中西區聖安多利學校 [複製鏈接]

小曳人 發表於 20-6-19 12:44
沙田網係好d架,我住沙田,所以揀學校時無考慮所在校網,因為大不了咪用沙田網抽囉
點解住沙田,又考慮對 ...

其實我依家都諗緊 , 出年會唔會同佢考插班, 試吓插沙田津小,好迷惘,又怕佢唔適應,又唔知沙田津小有咩好嘅小學。

swytca 發表於 20-6-19 15:16
雙呂麼

雙呂?

bbcar23 發表於 20-6-19 15:17
雙呂?

一呂 沙呂

一呂同沙呂有什麼分別?因為不太清楚沙田區的小學,謝謝

難考嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbcar23 發表於 20-6-19 15:22
難考嗎?
難考
不過响沙田搵間 英中率>40%嘅小學唔難
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbcar23 發表於 20-6-19 13:55
其實我依家都諗緊 , 出年會唔會同佢考插班, 試吓插沙田津小,好迷惘,又怕佢唔適應,又唔知沙田津小有咩好 ...
返SFA,起碼唔駛過海,亦ok近地鐵站
如果成績好 (中上),可考慮試插沙田區小學,以前有同學仔考級50左右,插到大圍聖心

恐龍家

小曳人 發表於 20-6-19 15:24
難考
不過响沙田搵間 英中率>40%嘅小學唔難

如果英中率得40%,咁不如留返響
SFA, 我仔又唔使重新適應, 求指教

bbcar23 發表於 20-6-19 15:28

兩呂升中可參考以下分享

《一呂,沙呂》
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3822282

回覆樓主:

留sfa

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbcar23 發表於 20-6-19 15:28
其實係架,但當然你成績好的話,可以試最熱門嗰幾間 (升英中率高於60%)如果唔想轉嚟轉去,留响SFA都唔錯呀
恐龍家

我哋唔係名幼上去,當初追得比較辛苦,但現在已慢慢適應,剛剛在網上考試中平均分也有95,有少少奧數獎,怕轉校會適得其反,我只是想穩穩陣陣去一間不太差的中學,求指教

hkpapa852 發表於 20-6-17 18:45
今年自行好似得~20人有offer,所謂多數考入既幻想,又俾雄仔篤爆咗。
呀!我知我知,今年情況特別所以唔算 ...

請問有冇多啲資料?我都想知多啲個情況,始終今年自行先行派彩,學校真係可見真章。

回覆 hkpapa852 的帖子

This only counts the students with first round offers. In fact, many students got the offers from both of their first and seconds choice schools at this stage but those students on waiting list won't be informed until the SSPA results announced on 7 Jul.
Besides, some students will take the offers from DSS schools and vacate the places for those students on waiting list.

Hence, the final numbers of offers at the Discretionary Stage should be much more.

KikiDaddy 發表於 20-6-21 05:44

This only counts the students with first round offers. In fact, many students ...

I think this year the 1st round DP result is close to final result because very few people will give up the offer from elite aided school.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

KikiDaddy 發表於 20-6-21 05:44

This only counts the students with first round offers. In fact, many students ...

Agree, 今年可在自行階段叩超過兩間,我知有一位高材學生一個人揸住8個offer (包括喇沙及皇仁)

Chf1983 發表於 20-6-22 08:52

Agree, 今年可在自行階段叩超過兩間,我知有一位高材學生 ...

我諗你需要先去瞭解一下升中派位既玩法

升中自行,所有學生只能報不多於兩間官津中學,所以自行結果,好彩既係有兩個offer(但最後只有一間係可以入讀),但可以一個都無

至於你話有人有8個offer,明顯係大包圍,得到6間直資取錄。

同小學一樣,直資同官津係兩條隊,直資可以無限考,官津只可兩間。今年唯一分別係,提早公佈自行結果,即使係自行結果公佈前註冊咗直資,仲有機會俾佢放棄唔去直資。

過往某校有近6成學生入讀B1官津中學,家長都話"大部份"都係自行入唔係靠抽獎,但如果真係咁,應該唔會得20人咁少,起碼有40/50人先叫合理。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-22 13:09
我諗你需要先去瞭解一下升中派位既玩法

升中自行,所有學生只能報不多於兩間官津中學,所以自行結果,好 ...
請教一下, 點解會咁?
SFA一向標榜成績, 今年失手, 係唔係對上計算果2次PRE-S1成績考得唔好?
唔少音樂運動比賽停哂, 我以為本來比賽唔係強處既SFA學生應該仲著數

另,因為2020PRE-S1唔考,今年小四既學生, 可以話要睇住今年小六派位黎食粥食飯?(因為學校PRE-S1計算一樣)

SFA每年走好多人,今年小六差不多得120人
下年小五得100多啲, 小四就好啲, 有返120幾人.
每年跳船對SFA既損失係唔細

‹ 上一主題|下一主題