用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問各位東華三院黃笏南中學如何, 屬band1A, B or C學校 ...
樓主: Teresatam
go

請問各位東華三院黃笏南中學如何, 屬band1A, B or C學校?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 17-12-7 11:21
我兩個方向睇"黃笏南",(1)黃笏南係東華歷史以來辦學最好的一所英中,校舍五星級重建,所投放的資源可謂 ...
大家可看看前車新校舍中學 沙田崇真 和 港島民生 近年係公開試都有不錯進步性表現

YmOra    發表於 17-12-7 11:33

我兩個方向睇"黃笏南",(1)黃笏南係東華歷史以來辦學最好的一所英中,校舍五星級重建,所投放的資源可謂 ...

感謝YmOra詳細的解答, 其實我們是由深水埗區跨區報自行, 所以有d擔心機會會否比較微, 因為實在太多人爭, 但囝囝又實在很喜歡這所學校!~

elbar 發表於 17-12-7 11:28
大家可看看前車新校舍中學 沙田崇真 和 港島民生 近年係公開試都有不錯進步性表現  
...
感謝elbar的意見, 聽完有番d沖勁同信心!~

Teresatam 發表於 17-12-7 11:29
感謝YmOra詳細的解答, 其實我們是由深水埗區跨區報自行, 所以有d擔心機會會否比較微, 因為實在太多人爭,  ...

"出生率"上升實在需要加入考慮之內,不過,孩子""喜歡""就是"""無敵"""了,你咪自行給他選擇一間囉!尊重他之餘,入到嘅話孩子必定讀得用心呢!

YmOra 發表於 17-12-7 11:36
"出生率"上升實在需要加入考慮之內,不過,孩子""喜歡""就是"""無敵"""了,你咪自行給他選擇一間囉!尊重他之 ...
一句"無敵"說得很到位!!!~

YmOra    發表於 17-12-7 11:52

Teresatam 發表於 17-12-7 11:29
感謝YmOra詳細的解答, 其實我們是由深水埗區跨區報自行, 所以有d擔心機會會否比較微, 因為實在太多人爭,  ...

"自行階段"唔存在跨唔跨區之優與劣形勢,只睇該校比較受Band幾學生歡迎,比較多咩Banding學生遞表申請,比較睇重競爭對手的Banding組別,如果你的孩子""實力""屬""全港B1b""程度,以自行而言,响邊個區都係這個位置,沒有特別的好處,亦沒有特別的壞處呢!

YmOra 發表於 17-12-7 11:50
"自行階段"唔存在跨唔跨區之優與劣形勢,只睇該校比較受Band幾學生歡迎,比較多咩Banding學生遞表申請,比較 ...
我的意思少了乙部選擇, 而自行位亦不見多, 競爭也頗大, 所以有D擔心, 不過也會放手一博, 希望他能盡量在面試中好好發揮及表現自己 (雖然現在學校會否接納我囝囝面試與否也不知道), 而始終囝囝的意願才是王道~

Teresatam 發表於 17-12-7 12:00
我的意思少了乙部選擇, 而自行位亦不見多, 競爭也頗大, 所以有D擔心, 不過也會放手一博, 希望他能盡量在面 ...

明你嘅憂慮,仲有樣嘢提提你,"黃笏南"全級有5班,自行""學額""亦多過好多中學,有48個位呢!一般只有38個而已!

YmOra 發表於 17-12-7 12:07
明你嘅憂慮,仲有樣嘢提提你,"黃笏南"全級有5班,自行""學額""亦多過好多中學,有48個位呢!一般只有38個而已 ...
謝謝提醒, 亦希望囝囝如有幸面試就好好發揮自己, 也希望好運能降臨在他身上, 因為始終面試都好主觀, 某情況除左面試表現外, 都好睇面試嘅老師喜唔喜歡佢~

Teresatam 發表於 17-12-7 12:12
謝謝提醒, 亦希望囝囝如有幸面試就好好發揮自己, 也希望好運能降臨在他身上, 因為始終面試都好主觀, 某情況 ...

努力加油呀!

YmOra 發表於 17-12-7 12:07
明你嘅憂慮,仲有樣嘢提提你,"黃笏南"全級有5班,自行""學額""亦多過好多中學,有48個位呢!一般只有38個而已 ...

請問黃笏南中學中一生可以外出吃午飯嗎?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-12-7 12:21

不是絕對肯定,我記得係可以的,只是怕新校舍後的飯堂多咗好多好味嘅飯供選擇,不知學校有否改規定呢?!我見過她們的飯堂,又大又乾淨,我估學生都未必會想外出找吃呢!因為要到最近嘅九龍城都好費時呢!

YmOra 發表於 17-12-7 12:38
不是絕對肯定,我記得係可以的,只是怕新校舍後的飯堂多咗好多好味嘅飯供選擇,不知學校有否改規定呢?!我見過 ...

吖!我記得好似有得"訂飯"的.

雖然學校要追成績, 不過學校都幾好, 自行只要求學生中英數有最少1A2B就可以報, 要求都唔係好嚴格, 有D學校90分至係A, 好難攞的。

little_yolky 發表於 17-12-7 13:06
雖然學校要追成績, 不過學校都幾好, 自行只要求學生中英數有最少1A2B就可以報, 要求都唔係好嚴格, 有D學校9 ...

係,門檻雖然低,但衰在有限人數可以接受自行面見,變相好似入大學要求咁!3322有機會咁!不過,都係一份機會,只要有機會面見就需要出盡全力不要留力呢!

YmOra 發表於 17-12-7 13:12
係,門檻雖然低,但衰在有限人數可以接受自行面見,變相好似入大學要求咁!3322有機會咁!不過,都係一份機會,只 ...
咦? 係選人見的嗎? 聽校長講好似話達最低標準就見喎。可能係聽太多講座, mix up咗。

little_yolky 發表於 17-12-7 13:18
咦? 係選人見的嗎? 聽校長講好似話達最低標準就見喎。可能係聽太多講座, mix up咗。 ...

最新情報係點,我不是絕對肯定,一切以你今次有去聽"簡介會"為準呢!我記得以往曾經聽過只有大約三百人接受面試,唔知我有無記錯呢???!!!

gracelam 發表於 17-12-7 12:21
中一中二都要留校食飯.

yaya_c 發表於 17-12-7 13:24
中一中二都要留校食飯.

我記錯了。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 17-12-7 13:23
最新情報係點,我不是絕對肯定,一切以你今次有去聽"簡介會"為準呢!我記得以往曾經聽過只有大約三百人接受面 ...

冇記錯上年衹選200人first in
‹ 上一主題|下一主題