用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中會令小朋友中文差?
樓主: jerry1027
go

普教中會令小朋友中文差? [複製鏈接]

mimi222shi 發表於 17-6-8 11:20
普教中學多一種語言, 好事.

默書佢自己溫, 聽/講都好左, 為何會令中文差?
因為重點是學中文,不是普通話。

回覆樓主

我有個friend,佢中文唔好,佢話係因為普教中,因為聽唔明。但我feel到佢個人其實係對普通話有抵觸,唔想學,咁肯定有影響。

如果小朋友同屋企唔抵觸pth,我係覺得粵普都無影響。

我覺得普教中對寫中文有幫助.

回覆樓主:

學校全面實行普教中,無得揀。校長話做過研究,結果發現最叻個1/3學生無論是普教中還是粵教中,學習成果也相若。反而普教中對吾叻個1/3學生明顯有幫助。

回覆樓主:

簡單來說對於能力足夠小朋友,普教中唔會令中文科變差。

好多學校啲精英班都用普教中,難度佢哋啲小學生只有英數常成績好而中文差?通常各科都有一定水準。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

成效無需爭議,正苦已有研究報告,in short,係唔會令中文好左,至於會不會差左,這個要stretch下父母自己的聯想力

jerry1027 發表於 17-6-7 19:01
剛替小女註冊了小一, 要選擇入唔入普教中既班。
本來一心諗住係好事, 點知今日同朋友食飯, 佢話普教中係唔 ...

我覺得不會,反而普通話進步了。

回覆樓主

我囝讀英粵普幼稚園但囗語能力好明顯英粵比普好,以前去普通話地方旅行多數聽得明但極少講。小一入左英普班到小一下學期普通話能力大進步,我普通話差所以中文課文對住我佢會用廣東話讀和傾,和同學仔之間就自動轉全普。如果再楝過我都會揀普教,因為我希望我佢能夠克服媽媽其中一樣最大的弱點

October. 發表於 17-6-7 21:05
我家兒子小學無得揀全部普教中,佢都幾唔爭氣,普通話學咗六年都非常普通,小一時第一、二次中文測驗唔合格 ...

唔係個個追到架,咁咪有影響

mimi222shi 發表於 17-6-8 14:23
我覺得普教中對寫中文有幫助.

我都認同!

牛奶朱古力 發表於 17-6-20 23:04
唔係個個追到架,咁咪有影響

問題係佢幼稚園好hea, 字都唔多識隻。

所以,我唔肯定唔合格係因為普通話差或是語文底太弱,不過,佢到大考,中文卷已全班第二。

回覆樓主

如果屋企有支援,可以普教中,如果無,便不好了

回覆 jerry1027 的帖子

政府曾經委託大學喺2000至2006做咗個大型學童普教中成果研究,但收到報告後立刻擱置研究,跟住死都唔肯公開,哈哈!會唔會因為普教中成果太太太好了,所以驚家長上街反對廣教中? 自己諗下。

王家爸爸    發表於 17-6-27 00:33
MrBeast    發表於 17-6-22 10:23

粵語/普通話學中文冇話好定壞。

不過如果本身唔係語言天份高的話,普通話讀可能會辛苦。以前班老師都係用粵語讀中文,大學中文系都係用粵語教授。研究都有講過,粵教/普教成效一樣。精英班老師未必好,普通班老師也未必差,呢個好睇運氣。唯一肯定嘅就係,接觸普通話機會高左,普通話能力應該會相對提升。

至於作文,我每次思考都係用粵語。如果要每次都一定要普通話先可以諗到點作,我感覺就係學得唔夠好。

1998Ruby1998 發表於 17-6-22 01:45

不過如果本身唔係語言天份高的話,普通話讀可能會辛苦。以前班老師都係用 ...

現在有些普教中的小學生,以能用普通話思考來作文而自豪,認為是學得好的成果,就是家長也這樣認為。
我也曾經試過有家長提議我用這個方法教我仔中文,當然我也認為無咁嘅需要,認為普教中能減少口語入文,其實是極低層次,小朋友經過一些時間學習,這些錯誤不難改過來。好的作文不單只只是文中沒有口語。

2jkidsfather    發表於 17-6-22 09:59

1998Ruby1998 發表於 17-6-22 01:45

不過如果本身唔係語言天份高的話,普通話讀可能會辛苦。以前班老師都係用 ...

有少少唔同意。
學習一套知識如果能夠以自己的母語,相信會更見速效。
現在不過想以普通話拿到中文控制權,並妖魔化廣東話( 有冇睇教育局 etv?)。

我2個都是英普K/P,  大的已高小(英小), 由細中文弱, 一直追到今年呈一算有8字頭, 但要保持需更多功夫  細的將升另一英小P1 , 因為有大的前例, 我地一直放多左時間在中文, 現看他明顯中文能力同英文相若, 同輩中 (有廣教中有普教中) 可算中上.  

所以普定廣教中文我覺得分別不大, 如果小學會是普教中, 在K時普教中反而令他們早習慣.  

中文差, 從我自己的觀察,  除了少接觸外, 細的人我反而覺得同圖像記憶能力有開關,  在初接觸中文時, 此能力高的小朋友易記得字多, 寫得正確, 中文易明易記才不抗拒, 到大了學習高級些的作文分析用字等技巧會相應易些.

在高小初中時, 中文亦需要較細緻的惰感去理解/ 分辨到一些看似差不多的閱讀內容, 因為中文文章有時是較委婉, 不很直接黑白,    (英文我們一般的小學英文要求只是簡單的文法正確, 未需要近中文對文學的要求)   

首先,不得不承認,學校作文好的同學,大多內自大陸。他們的家人未必是說普通話,但幼稚園都是全普通話的,生活上接觸普通話的機會亦比我們多,所以自幼就有較好的普通話語境。

在香港,要由普通話帶動到中文作文好是不可能的。即使你上普教中班,你還是不夠語境,要有足夠的語境,除非把香港變為大陸一個城市。

所以普教中,只能令小朋友學普通話學得較好。對中文是不會有幫助的,但也不會令中文變差。

如果小朋友有學習障礙,如讀寫障礙戓語言遲緩,就會加重負擔,否則一般都不會對中文構成問題。

mimi222shi 發表於 17-6-8 11:20
普教中學多一種語言, 好事.

默書佢自己溫, 聽/講都好左, 為何會令中文差?

認同。我的小孩升讀小一時,中文課是粵教中,另外有普通話課。升讀小二,選了普教中。

我在暑假期間,幫他把小一中文課本用普遍話全部重溫。小二開學後直至小三,普遍話聽講能力很好,寫作/閱讀也理想。

我個人認為學每種語言,多聽說有幫助,況且學多一種語言,將來職場/社交上有幫助。

語文能力好的小朋友選普教中, 佢地本身學習能力強咩語言教都一樣, 甪普教中可以學到純正流利的國語, 寫作亦比較好
到佢地長大個代跟內地合作(或者返內地工作)在所難免, 學好普通話及中文好重要
但我都聽過唔係間間小學既師資都咁好, 根本唔能夠真正用全普通話上堂, 結果同一時間學既中文夾雜粵語和國語, 完全影響成效
真正既普教中應該老師成堂都用普通話
‹ 上一主題|下一主題