用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET 11 天主教總堂區
樓主: vinng1
go

NET 11 天主教總堂區 [複製鏈接]

引用:Quote:vinng1+發表於+17-6-7+00:11+ 請問你

原帖由 meowymeowy 於 17-06-07 發表
不,都不同區~ 我有朋友對天總很大興趣,視為首選。
我見有expats放CMS甲一抽不到,要去扣門
另一個平行時空

JayJayMum 發表於 17-6-6 18:05
回覆 vinng1 的帖子

如果間學校有南亞學生就算學校想搞好間學校都難啦,甘雜..我個人意見黎,講錯左唔好怪 ...

很多津貼學校的南亞裔都是低下層,父母最少生4個,有些更7,8個,很多拿綜援,父母不管教子女,子女極度頑劣,周圍欺負。我家附近的圖書館,很多市民經常投訴南亞裔滋擾,將圖書館當作遊樂場,大聲玩樂,圖書館館理員叫他們離開,南亞裔面皮超厚,總之就是不走。在遊樂場更是惡霸,經常霸佔秋千幾十分鐘,不排隊鄉里輪流玩,即使大人責罵他們,他們更置若妄聞,有時更以流利粗口反罵。我不是種族歧視,這是事實,也是英國人留下的『禮物』。

vinng1 發表於 17-6-7 00:32
希望你明白,我並不是歧視或有眨低該校既意思,只係網上好難搵到該校既資訊,而搵到既全部都係負面既評語 ...

你不妨走去望下搵下家長老師傾。

vinng1 發表於 17-6-7 00:32
希望你明白,我並不是歧視或有眨低該校既意思,只係網上好難搵到該校既資訊,而搵到既全部都係負面既評語 ...

講真,勉強真係無幸福,你可以打去教育局問下唔註冊會點,佢點都會比間學校你,不過可能更不是你杯茶。不少人叩門叩到9月都有,總有學校有位,你的起心肝叩應該會有,天總亦有人去叩門的,位又唔多,那些家長會多謝你。

我見好多外籍媽媽放天總第一,抽唔到又話去叩門

meowymeowy 發表於 17-6-7 00:06
The school organises a 4-day experience course each year, you can apply before Easter to learn more ...

meowymeowy 發表於 17-6-7 00:21
不,都不同區~ 我有朋友對天總很大興趣,視為首選。
說實話~我計劃緊20分自行呢間

meowymeowy 發表於 17-6-7 00:36
有無睇過中大呢個報道?
http://varsity.com.cuhk.edu.hk/index.php/2014/01/catholic-mission-school/
...
呢個好正呀

回覆樓主:

我有幸去見識他們上堂比講座學校,小朋友都係乖及受教,唔見得講到咁差。校長,老師,校工都係有心人,小朋友眼見讀得好開心及主動發問。
唯一扣分係門外返放學要行好長樓梯有D辛苦(emoji)

版主

建議先了解學校,學校好多活動俾幼稚園學生......別道聽途說話差

滑蛋河 發表於 17-6-6 23:52
唔係全部南亞,我係國際學校group都幾多外國人想入local school的話會揀依間。
...

呢間同kadoori 都係expat 本地學校首選。 我都唔知原來本地人係咁unpopular

FrankieFUNG 發表於 17-6-8 12:44
建議先了解學校,學校好多活動俾幼稚園學生......別道聽途說話差

Agree! 另外天主教的小學點樣校風都會唔錯。

回覆樓主:

如果天總同聖嘉祿比較又有咩分別呢?
我見2間都係天主教男女

vitatio 發表於 17-6-8 19:26
呢間同kadoori 都係expat 本地學校首選。 我都唔知原來本地人係咁unpopular
...
真係平行時空。expat係hk stay幾年就走..外籍學生唔會太多會係hk直本地中學, 亦唔care係band幾生...愉快上學開心回家係非常理想~ 但hk學生呢??如打算係hk升中~ 好現實, 要睇前人派位track record睇banding...
我識幾位入讀既小朋友...其中3個係扣入既~ 有轉自一線私小亦有地區名小, 佢地媽媽今年仲專登同老師講明唔準谷佢d小朋友..學生係因唔想谷先入cms..成績係呢間學校唔係重點~ 扣入既小朋友既同通點..都係冇打算係hk升中..亦唔care唔識中文

杏李子 發表於 17-6-9 11:22
真係平行時空。expat係hk stay幾年就走..外籍學生唔會太多會係hk直本地中學, 亦唔care係band幾生...愉快上 ...

我識過啲expat入CMS同kadoori都係因為有多講英文既小朋友,同聲同氣,就係咁簡單。冇惡意架!

版主

杏李子 發表於 17-6-9 11:22
真係平行時空。expat係hk stay幾年就走..外籍學生唔會太多會係hk直本地中學, 亦唔care係band幾生...愉快上 ...
有一點係認同嘅係學校唔主張催谷
學生係會留係香港升中,而且都會考英中,外籍學生嘅中文可能本身個底唔太好,但佢地都好努力去學中文,因佢地知道依家嘅英中係會睇埋佢地嘅中文能力

既然識得幾位入讀嘅小朋友,或者先了解呢間學校嘅課程,各科程度先再評論

版主

Felix223 發表於 17-6-8 23:11
Agree! 另外天主教的小學點樣校風都會唔錯。
同意,天主教學校校風都唔差,加上可能前油天校長退休後過左天總做校監,講明要攪好間學校,

版主

vitatio 發表於 17-6-8 19:26
...
主要係好多中西區住嘅家長喜歡傳統學校,但其他區就好多家長想爭取入呢間非傳統學校

About school and subjects taught :

- All subjects are taught in English, except Chinese in Mandarin

- Chinese class :  in 2 different streams : local curriculum (following EDB's syllabus) and non-Chinese stream (school base)

- Chinese class : might have some Cantonese elaboration during the class in P1

- English and Maths : regroup students into different classes to fit for different learning needs

- English : weekly journal writing in English started from P1

- 2 exams and 2 assessments during the school year

I hope all Parent should review a school with practical information to be fair and useful to those parent who are looking for school that would fit for their kids.

It is good if parent would release the current offer while they have another offer from school fits better for their kids. And other parents would appreciate this action as they can apply for this school for the alternate placement.

Felix223    發表於 17-6-12 14:47
FrankieFUNG    發表於 17-6-12 13:26

ppatzhu05 發表於 17-6-11 10:47
About school and subjects taught :
- All subjects are taught in English, except Chinese in Mandarin ...

(emoji)
‹ 上一主題|下一主題