用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女兒不練琴丶求意見
樓主: missshasha
go

女兒不練琴丶求意見 [複製鏈接]

nintendo 發表於 17-6-1 09:40
學琴唔練,如同燒銀紙。
係唔係要教小朋友有點責任感?
唔練就停。

我已經燒左好多年廢紙啦!thx for yr advice

retriever 發表於 17-6-1 10:00
又係呢類問題。

點解要父母緊過細路?

我都係咁唸丶好煩!

missshasha 發表於 17-6-1 10:14
唉!之前已講過,佢話死都要學,thx
你同佢講, 唔好下下話生話死。學到5級, 一堂都唔平, 你同佢講, 阿爸阿媽D錢都係血汗錢, 唔係天跌落嚟, 佢唔想做好, 只係想悠閒咁彈下琴, 咁叫佢自己彈好了, 反正有5級, 識睇譜好多歌都識彈, 一個月千幾蚊, 一年萬幾蚊, 攞去宣明會助養小朋友, 小朋友一家都會好感激你。反正學琴唔係必須品, 鋼琴又對考中學無乜幫助, 如只為興趣, 可以自己彈, 唔一定要學。

MrBeast 發表於 17-6-1 10:13
若平時太緊迫,也可假期先學和練多d,大家work out 雙方接受方案,小5會有自己想法,聽下佢意見,不要一刀 ...

我又想問下丶如停學數月,會否退步很多?

missshasha 發表於 17-6-1 00:37
女現在五級丶但老師投訴唔練琴,我同佢講如她不想學就停,但她説仍想學,但我覺得真係浪費金錢與時間,我應 ...

我女之前3級時都係吾想練琴, 咁我停左無比佢學, 佢轉吹單簧管, 不過呢排成日自己彈(砌chord自己作歌仔), 又問我幾時再學番, 我話你而家好忙 (升小五)我又吾想你有考琴壓力, 到你大過真係想學至學啦, 其實見佢自彈自唱自得其樂, 至係我心目中music既藝術, 如果為左追考琴試一年練3首歌同scale, 在我來講已經令人厭倦了~

另外, 現實D睇如果升中學琴無咩用, 反而投資係管樂更有好

little_yolky 發表於 17-6-1 10:23
你同佢講, 唔好下下話生話死。學到5級, 一堂都唔平, 你同佢講, 阿爸阿媽D錢都係血汗錢, 唔係天跌落嚟, 佢唔 ...

係嘅丶係時候要放手丶睇佢都係初初不想放棄丶跟住咪習慣放棄囉!但我又想係咪要灌輸比佢不要放棄呢!唸不通,tHx for yr advice

littlelamlam 發表於 17-6-1 10:27
我女之前3級時都係吾想練琴, 咁我停左無比佢學, 佢轉吹單簧管, 不過呢排成日自己彈(砌chord自己作歌仔),  ...

係,我都有唸過丶或是留錢學第樣,唔該曬

回覆 missshasha 的帖子

練琴係枯燥,暑假流流長,要練,大把時間練。
學琴在香港已經普遍到無任何功利價值,如果唔鍾意,倒不如將時間和金錢學其他嘢,更有得着。你地心平氣和傾吓。

missshasha 發表於 17-6-1 10:31
係嘅丶係時候要放手丶睇佢都係初初不想放棄丶跟住咪習慣放棄囉!但我又想係咪要灌輸比佢不要放棄呢!唸不 ...
可能係小五課業壓力太大, 停學休息一下, 有興趣自己彈彈減壓都係好事。升咗中學, 真係想學再學。

Jane1983 發表於 17-6-1 10:36

佢兩個近期彈D歌仔好好聽, 我成日叫佢哋彈俾我聽, 我聽得陶醉, 佢哋又彈得積極, 真係雙嬴。

missshasha 發表於 17-6-1 10:19
咁你女仲有冇繼續學?

有,停了幾個月再學過,講究明至少要考完八級才可以停。

missshasha 發表於 17-6-1 10:14
唉!之前已講過,佢話死都要學,thx
你心軟~我唔信你唔交学費老師会照上堂~

回覆 little_yolky 的帖子

係呀,呢d係雙赢。
培養小朋友,使咁多錢,簁咁多氣,日後亦唔望養兒防老,樂趣有時就係呢d。

missshasha 發表於 17-6-1 10:32
係,我都有唸過丶或是留錢學第樣,唔該曬
唔定時練琴...正常吖...幾大比例既小朋友都係咁 ~~~

little_yolky    發表於 17-6-1 11:26

Jane1983 發表於 17-6-1 10:36

其實練琴都唔叫枯燥同悶了, 起碼有歌仔聽下。我阿細練非洲鼓, 我只係聽到打鼓聲, 真係嘈到呢。

missshasha 發表於 17-6-1 10:25
我又想問下丶如停學數月,會否退步很多?
完全停晒退步一定la,但唔上堂都可以繼續練,每日keep住10-15分鐘都好ar

拉小提琴初期都好攞命。

Jane1983 發表於 17-6-1 12:55

拉小提琴初期都好攞命。
我仔學左小提琴兩年, 仍然好攞命, 隻耳好難受
打鼓起碼無走音既問題.

Jane1983    發表於 17-6-1 13:55

求神拜佛阿細唔好夜晚/你心情唔好果陣黎練習

四隻貓 發表於 17-6-1 13:49
我仔學左小提琴兩年, 仍然好攞命, 隻耳好難受