用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 三歲未識講嘢!點訓練?
樓主: newsky
go

三歲未識講嘢!點訓練? [複製鏈接]

我的孩子有語言遲緩嗎?

可參考以下的 兒童語言發展里程碑 初步甄別,並找言語治療師詳細評估:

2歲  仍未說出任何單字
3歲  仍不會說句子
4歲  句式結構仍有明顯錯誤,
5歲  難以回答開放式問題 (例: 點解你會睇醫生?)
6歲  說故事時,時序混亂,省略很多重要內容

http://morethanspeech.org/2015/1 ... %e4%bb%8b/#more-146

回覆 DENNIS201 的帖子

識扔垃圾同著鞋 其他指令叫十次只做一次 叫他個名無反應 好似聽唔到你講嘢甘!唔識指嘢 認知幾乎係零!

我個仔都未夠兩歲現在23mths!但係咩單字都唔講,早上淨係講BB野,已經成日同佢講嘢架,又唔模仿我哋講嘢!咁係唔係要打返去健康院同姑娘講,安排上語言治療班?

父母要加緊家居訓練了
我仔歲半乜都唔識,接近兩歲左右認知多左有單字,詞語
日日出街,去公園,去超市乜都教一餐,橙橙,香蕉,花生,粟米,總知估個仔可能學到就教
宜家兩歲四個月,拎碟雞翼出黎都識講雞翼
但對答唔得,句字極少,只識講佢自己喜歡做既野,例如「爸爸車車渣」即係想去街

引用:我個仔都未夠兩歲現在23mths!但係咩單字都

原帖由 leocherry2013 於 15-11-15 發表
我個仔都未夠兩歲現在23mths!但係咩單字都唔講,早上淨係講BB野,已經成日同佢講嘢架,又唔模仿我哋講嘢! ...
你可以打返去健康院講, 但同時請盡快安排私人評估和訓練俾小朋友, 唔好錯過黃金期。等健康院refer 你去CAC評估最快都要半年, 評估後排服務又等一年半載。

琪寶你好,請問可以邊度搵私人評估同訓練俾小朋友呀?因為初次報道咩都唔識。我小朋友眼神弱,唔鍾意聽指令,又唔講嘢!仲成日沉迷風扇、洗衣機、抽氣扇,轉轉轉遊戲!已經阻止佢架啦⋯⋯但是佢連書就攞嚟轉,真係唔識點教

Dennis201 你好!請問男仔係咪真係遲啲講嘢架⋯⋯我已經每日捉佢係屋企咩都講eg 故事,事物,動作!但是每次都冇心裝在!哭極都唔肯講!冇晒佢辦法!

回覆:leocherry2013 的帖子

我地呢類小朋友已經唔關男仔講野慢呢回事,之前有人教落,無論任何時間任何地方,都要不停input,即時係唔會有反應,但其實佢地吸收緊,將來會突然表現番出來

回覆:三歲未識講嘢!點訓練?

1,先睇下個小朋友肯吾肯專注,0專注,講一百次,入耳沒有2次。呢類小朋友教距鐘意先。我仔先數字->ABC->波一>媽媽。吾好由自己做主導,講故事沒有用。追求距講。距中竟望風扇,"風扇轉"關風扇"停"。句子要短,兩三個字,要重複多次。另扮動物叫,小朋友都好鐘意。

回覆 DENNIS201 的帖子

我都有不停同仔仔講嘢!但佢好似聽唔到甘 當我唔存在甘!佢好鐘意自言自語 有時好似對住空氣講嘢!呢幾個月會望住我地雙手遮住塊面放開 然後講“wu ar“  同我地甘嗰陣眼神接觸最好可能我真係要加倍努力!我應該從何入手?

引用:琪寶你好,請問可以邊度搵私人評估同訓練俾

原帖由 leocherry2013 於 15-11-15 發表
琪寶你好,請問可以邊度搵私人評估同訓練俾小朋友呀?因為初次報道咩都唔識。我小朋友眼神弱,唔鍾意聽指令 ...
私人評估可以試下協康會、steps、耀能等機構, 評估完他們會建議你應為小朋友安排什麼訓練。照顧有特殊需要的小朋友真的令父母很費心, 但當見到他們不斷進步時, 會感到很鼓舞!加油啊!

回覆 leocherry2013 的帖子

如果淨係未識講嘢!識聽指令 肯望人  有眼神接觸 會模仿! 甘都唔使太擔心!但如果無 我建議你快啲揾私家估評估!我其實一歲半就發現仔仔有問題!但等政府轉介 前後就等左成年 到兩歲半先知係自閉 白白錯過了一年的時間!

引用:回覆+Linchu+的帖子 你仔仔幾大?識聽指令

原帖由 newsky 於 15-11-15 發表
回覆 Linchu 的帖子

你仔仔幾大?識聽指令嗎?
我仔33個月喇~ 指令都做到7成既... 評估左認知 delay 3個月,語言就2年

而家做緊 OT + PST ... ST 會停一停先

我囝2歳都係bb語,上咗言語治療又喺作用唔大。跟住上特殊幼兒導師訓練好好,又肯聽指令,幾個月後就有叫我,幾開心。

回覆 anna52 的帖子

特殊幼兒導師係咪即係S位?可以另外去上嗎?

引用:我囝2歳都係bb語,上咗言語治療又喺作用唔

原帖由 anna52 於 15-11-16 發表
我囝2歳都係bb語,上咗言語治療又喺作用唔大。跟住上特殊幼兒導師訓練好好,又肯聽指令,幾個月後就有叫我 ...
我仔都係協康上緊幼兒訓練導師,一年前本身都有上緊,但真係太貴,負擔唔到,唯有停左 .... 剛申請到資助,上左兩堂 ... 希望會有進步啦 !

回覆 newsky 的帖子

唔係S位係特殊導師,佢會單對單同囝囝上,我都一齊上,跟住會俾D訓練你返去溫習。

你申請咗資助幾錢堂﹖

引用:回覆+Linchu+的帖子 你申請咗資助幾錢堂﹖

原帖由 anna52 於 15-11-17 發表

你申請咗資助幾錢堂﹖
$170 jai

我仔四歲半, 淨係識講幾句野.... 如果唔係有要求係唔會講半粒字...我都好無奈
‹ 上一主題|下一主題