用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 懷疑自閉譜系男孩如何管教?
樓主: Lingyau1221
go

懷疑自閉譜系男孩如何管教? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Lingyau1221+於+15-11-09+發

原帖由 奀珠 於 15-11-10 發表
我仔之前都係咁,現在好啲,不過都有間中吵鬧,以下係我喺bk睇睇埋埋+therapist教,不過要有耐性,唔好心急 ...
好多情況好難唔講唔可以喎,例如佢成日禁電制開關,玩D唔係玩具的車輪例如BB車車輪,禁電器D制,⋯請指教如何只不說⋯?

引用:Quote:原帖由+奀珠+於+15-11-10+發表我仔之

原帖由 Lingyau1221 於 15-11-12 發表
好多情況好難唔講唔可以喎,例如佢成日禁電制開關,玩D唔係玩具的車輪例如BB車車輪,禁電器D制,⋯請指教如 ...
可唔可以收埋d 唔俾佢玩
另外擺一d多元化玩具分散佢注意力

回覆:懷疑自閉譜系男孩如何管教?

可以試下俾佢用紙盒同飲管玩遊戲
將紙盒拮一些大大小小嘅窿 飲管剪適當嘅長度 示範一次將飲管插落d窿度 呢個遊戲我仔可以玩到5分鐘
紙盒最好可以開嘅 例如:類似鞋盒

引用:Quote:原帖由+Lingyau1221+於+15-11-12+發

原帖由 skytammy 於 15-11-12 發表
可唔可以收埋d 唔俾佢玩
另外擺一d多元化玩具分散佢注意力
電制點收埋?出街點收埋⋯?

引用:可以試下俾佢用紙盒同飲管玩遊戲 將紙盒拮

可以試下俾佢用紙盒同飲管玩遊戲
將紙盒拮一些大大小小嘅窿 飲管剪適當嘅長度 示範一次將飲管插落d窿度 呢 ...
Good idea, thank, he must like, i make some toys learn from pst training too, however, as he play many times feel bore now...

引用:Quote:原帖由+skytammy+於+15-11-12+發表可

電制點收埋?出街點收埋⋯?
換咗冇開/關制嘅
唔用嘅電制用電制蓋插住 可以去宜X
+C買

訓練果度既姑娘都話只要盡量唔好俾佢沉迷都可以, 玩下之後用其他野引佢, 例如玩車就加d元素落去等佢轉移

引用:訓練果度既姑娘都話只要盡量唔好俾佢沉迷都

原帖由 angieying1024 於 15-11-12 發表
訓練果度既姑娘都話只要盡量唔好俾佢沉迷都可以, 玩下之後用其他野引佢, 例如玩車就加d元素落去等佢轉移 ...
就係難諗同佢真的非常浸迷⋯

引用:Quote:原帖由+Lingyau1221+於+15-11-12+發

換咗冇開/關制嘅
唔用嘅電制用電制蓋插住 可以去宜X
+C買
係架,你唔好嬲佢而加咁嘅情況,你就係要見招拆招,佢成日禁你咪買野摭住佢同埋關左電源佢,近電視位仲要放啲野欄住佢等佢唔好輕易過到去,要佢知道果個位你係唔準許佢搞,係會勞氣一段時間,我仔曾經都係咁架………

你要成日諗計仔架…加油呀~

引用:Quote:原帖由+奀珠+於+15-11-10+發表我仔之

好多情況好難唔講唔可以喎,例如佢成日禁電制開關,玩D唔係玩具的車輪例如BB車車輪,禁電器D制,⋯請指教如 ...
咁就redirect佢,例如佢想㩒電制,就佢講「我哋一齊玩xx呀」。

我稔要比小朋友知道你唔開心,當佢按電製,同你要重覆講,電製唔係玩具,係用黎著燈關燈,重覆講唔好怕煩,同你一定要唔開心樣,等小朋友知
spw

引用:我稔要比小朋友知道你唔開心,當佢按電製,

原帖由 spw 於 15-11-14 發表
我稔要比小朋友知道你唔開心,當佢按電製,同你要重覆講,電製唔係玩具,係用黎著燈關燈,重覆講唔好怕煩, ...
He dont conern i am happy or not..

要小朋友望住你唔開心樣,要誇張的
spw

回覆:spw 的帖子

我唔開心又唔係佢,he dont care la...

回覆:懷疑自閉譜系男孩如何管教?

我仔按電制,我用眼"啤"住距,距不停甘開關,仲望住你搖搖手講"唔岩"。我都比距吹漲。根本系燈蛾撲火,明知錯都要做。

回覆 Lingyau1221 的帖子

問題係小朋友要知道,佢一按電製,你就唔開心,多做幾次,或唔採小朋友,要比小朋友知道按電製係唔岩,唔係玩唔係玩具
spw

引用:回覆+Lingyau1221+的帖子 問題係小朋友要

原帖由 spw 於 15-11-19 發表
回覆 Lingyau1221 的帖子

問題係小朋友要知道,佢一按電製,你就唔開心,多做幾次,或唔採小朋友,要比小 ...
佢唔需要我彩佢,只是不阻佢玩便可

‹ 上一主題|下一主題