用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 滿江紅,灰爆,可以點?
樓主: Giant
go

滿江紅,灰爆,可以點? [複製鏈接]

回覆:滿江紅,灰爆,可以點?

小學時無可能只講道理, 唔聽就要 (SORRY, 我是絕對的怪獸家長)

好友從不打仔, 只苦口婆心勸說, 但也很自豪自己講道理. 小學時朝朝唔肯起身返學成日遲到, 到要記過時阿媽仲幫講大話請病假.......而家中二了一樣如是, 阿媽要飛車趕返學mouth:" />mouth:" />

我只能同佢講, 黃金機會已過了

YDLFATHER    發表於 15-2-15 13:22

回覆 IRON 的帖子

我唔讚成, 我也是說道理的家長(當然也會鬧), 但一定唔會協助佢講大話, 要佢為自己的行為錯誤作付負責和要有誠信。 所以從少便和他約法三章, 不可反口, 當然自己一樣要做到好榜樣, 否則他們一定唔會聽你話!!

從小要養成讀書的好習慣

引用:sorry+,+我覺得多口,+懶散,+記掛電玩係父母

原帖由 IRON 於 15-02-10 發表
sorry , 我覺得多口, 懶散, 記掛電玩係父母有責任, 尤其小學可控制時候不着力, 中學就冇可能控制到。。。 ...
同意,所以小學培養小朋友良好學習態度係相當重要。

学障,学业成績好难有咩大進步!!
就如一個可盛250ml的水瓶,
你硬要盛1000ml,
行嗎?
徒添煩惱!又令小朋友只有挫折感!
当然,也要設法改善学习态度!
与老師商量下……
学校有調适嗎?起码免下抄寫,佢做功課冇甘辛苦!
騰出多點時間温习!中学D功課都5少!
我儿中文有讀寫问题,学校也有提供一个约12堂的
中文課程……学字形結构、如何找段意等!
另外,試下揾佢的強項,令佢有自信!

我也降了要求,只望他年年升班!

回覆 PMAN0917 的帖子

你唔認同因你有幸, 你的道理可講得聽, 感恩! 但, 更多朋友們的例子是hea hea hea, 小學時都教不聽, 中學青春期還想他如何?!

Giant 發表於 15-2-8 09:37
小學時一星期響補習社補足六日,滿江紅,協議升中俾佢多d活動時間所以冇搵補習,但依然滿江紅,眼見其他同 ...
會唔會係係補習社果時只係hea,冇做過嘢,到依家就已經追唔上啦?
‹ 上一主題|下一主題