用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔知有無家長都係咁呢?
樓主: bon_bonny
go

唔知有無家長都係咁呢? [複製鏈接]

引用:只要你知道自己既決定係為孩子唔係為面子咁

原帖由 MASAYA 於 14-06-18 發表
只要你知道自己既決定係為孩子唔係為面子咁就冇咩好後悔,愉快學習唔係咩都唔做由佢自生自滅,家長用既時間 ...
我非常同意你所說既"為面子"。真係有父母覺得仔女入到一線小學好有面,周圍同人講好難入,但自己小朋友只係派位派到

爬BK文K1到現在,反問了自己以下問題
1.自己有無錢供私校/直資
2.小朋友有没有閲讀習慣(佢無心機睇書,考到咩校都無用)
3.禮貌(德行品行,人見人愛)
4.父母承受讀書壓力(臨近默書測驗考試,陪太子温習,惨過自己讀)
5.愉快學習,活動教學,傳統死谷難谷求分數
唉…這局怎行好

nillnill 發表於 14-6-18 19:01
操練多未必得
不操練一定唔掂
叩門實力行先

睇今年形勢,識人好過識字.大把有實力,叩門IN都無得IN.mouth:" />

回覆:唔知有無家長都係咁呢?

其實學多D野都無話遲同壞㗎, 還有,到時需要到叩門時,你就知道嗰重要性喇!

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-06-18+發表比

原帖由 bon_bonny 於 14-06-18 發表
Sissysze
我有睇到你其他post呀!你話機會係留比有準備嘅人。我真係當頭棒喝。
所以唔好為咗考學校破壞親子關係

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-06-18+發表比

原帖由 bon_bonny 於 14-06-18 發表
Sissysze
我有睇到你其他post呀!你話機會係留比有準備嘅人。我真係當頭棒喝。
你不如趁而家開始陪佢睇多啲書,中,英都睇,對小朋友好好架

睇書真係有好大幫助,我女今年叩兩間,兩間其中一樣都係要考小朋友讀中,英文書。

引用:Quote:原帖由+bon_bonny+於+14-06-18+發表S

原帖由 sissysze 於 14-06-19 發表
你不如趁而家開始陪佢睇多啲書,中,英都睇,對小朋友好好架
係係係!多謝提點!其實一星期都有同佢睇一本中文一本英文嘅圖書架。不過睇黎要再睇多d先得

除左操個小朋友, 仲要儲錢呀, 栽培費真係好容.

你而家先開始操練已經太遲了,有部份學校,例如優才,真道或聖瑪加利已經準備面試,而其他學校一般係九月至十一月面試,得呢幾個月,可以操得啲乜出來?

回覆 bon_bonny 的帖子

我小朋友都係升K3!我都只係打算大抽獎時,填2線學校,會帶小朋友去in 1-2間既直資/私小,但無打算操小朋友亦無打算要佢去學返十樣,八樣既學術野,唔想小朋友咁細個就咁辛苦咁過!

我同你一樣,"諗住間間學校都會有好學生壞學生,就算名校都未必全部係好。同時我從來都無話想小朋友出類拔萃望子成龍嗰隻,只係想佢可以愉快學習,做一個有品格嘅人"!而且我覺得,就算真係咁好彩入到名校,我小朋友都未必會適合,既然係咁,不如幫佢搵一d愉快學習既學校啦!

回覆:bon_bonny 的帖子

我都係跟樓主一樣,沒操什麼,我見身邊朋友有連k1都未讀都已好緊張,我自己暫時仲好冷靜,我深信總有出路嘅
為咗唔好俾自己將來後悔,我都打算考10間8間直資/私小,最多都係考唔到,等派位,最緊要唔好俾到小朋友有太大壓力,見有朋友啲子女會在面試前肚痛、嘔,我心都痛埋

sissysze 發表於 14-6-18 21:34
比你而家操,操得啲乜,9,10月,私校直資已開始見,算吧啦

No. 係己經有幾間學校開始左

知道自已要咩最重要.

正如大家話齋, 看post找多幾間心水唔係大熱品德好的學校.
最重要是了解填表的玩法, 免得碌左去好後.

引用:回覆+bon_bonny+的帖子 知道自已要咩最重

原帖由 麥兜MaMa 於 14-06-19 發表

知道自已要咩最重要.
填表有乜玩法架?請賜教

其實我同你一樣, 係k2家長. 亦係無狂谷阿仔...因此係度努力做資料搜集.

有無看過用明星做比喻果個填法, 生動易明.
之後要做功課了解自己果區d學校.
我以前唔係住呢區, 問朋友, 上網看.
大熱會多d post, 其他會少d.
再看邊d岩自己小朋友-合佢性格和你們祈望

其實唔補英數普等,都可以學得好,都可以考到直資、私小。我女冇獎、冇證書、冇補習,但愛閱讀,愛玩數學遊戲,學業成績很好,亦考入一間學術水平高的私小。只要教得其法,孩子是可以愉快學習的。不要把子女學術好的家長標籤為“谷”。有家長唔陪子女閱讀,任佢玩,k3咩字都唔識,考唔到就不可怪人了。

Jane1983  教吾等於谷 ,全對!  發表於 14-6-19 18:25

茄子 發表於 14-6-19 18:12
其實唔補英數普等,都可以學得好,都可以考到直資、私小。我女冇獎、冇證書、冇補習,但愛閱讀,愛玩數學遊 ...
我沒把學術水準高的小朋友當係"谷". 只是我沒有"催谷"小兒的學術者.
小朋友性格因人而異. 我有朋友女兒小時喜歡做習作, 但我仔比較活躍, 好易話悶.
要慢慢引導...., 做至令佢開心, 有興趣先學到入腦.

‹ 上一主題|下一主題