用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中乙部,填十間會太少嗎
樓主: laguna88
go

升中乙部,填十間會太少嗎 [複製鏈接]

引用:Quote:lindajacky+發表於+14-4-26+09:57+我

原帖由 EMMA88 於 14-04-26 發表
如是B1生, 填B2之後再擺B1是否填海.???
梗係,絕對哂手力,同唔填一模一樣。

引用:Quote:lindajacky+發表於+14-4-26+09:57+我

原帖由 EMMA88 於 14-04-26 發表
如是B1生, 填B2之後再擺B1是否填海.???
Band 1生應該填哂band 1學校才填band 2學校。但你填band 1學校的次序又唔好頭3志願都係頂頭大熱band 1a 順序咁填法喎………(你睇咗khmama 的「升中秘笈」未?)

回覆:fion6406 的帖子

咁如果排: 1b, 1b, 1b, 1c, 1c, 頭5. 再放番餘下所有1a-1b 填滿中間位置,跟手放 2a,b,c, 3a,b,c 包底到 30. 係咪咁樣?

fion6406 發表於 14-4-26 10:55
Band 1生應該填哂band 1學校才填band 2學校。但你填band 1學校的次序又唔好頭3志願都係頂頭大熱band 1a 順 ...
話就話沙田區B1位多, 實際上13間英中亦只可填4-5間度,基本上其他已棄車...

校長話最小填18間

回覆:升中乙部,填十間會太少嗎

最好將三十個填滿,而且如Band3的學校都要分先後及接受程度去排名!如果派了一間不知名,又減班的學校就煩了

Band2生不宜只填十間, 如果填10間已把B2學校填晒的話, 從十一間起填B3頭中學, 其次是校風較好的B3中學, 一路填到冇晒B3中學為止

回覆:fion6406 的帖子

睇完升中秘笈啦,! Band 1 排完1A-1C, 可以執雞放番餘下所有Band 1, 不要太早放Band 2, 咁只會太早完結。最後把所有Band 2A 排到最後包底至 30位. 最差只會碌入Band 2A. 因為band 1 生一定抽先過Band 2 生。咁諗對嗎?

引用:Quote:原帖由+cheukmanlai+於+14-04-25+發

原帖由 laguna88 於 14-04-25 發表
填band2到band3学校到十间,在11choice 开始填band1...ok 吗?  可能band1 还有位呢... 這样也可以 ...
真有幽默感,太妙想天開喇!到11間時,你估仲有冇B1位呢?!B1位早就派晒啦!!

lindajacky 發表於 14-4-26 13:13
睇完升中秘笈啦,! Band 1 排完1A-1C, 可以執雞放番餘下所有Band 1, 不要太早放Band 2, 咁只會太早完結。最 ...
我仔深水埗網band 1,要填滿三十間都要放很多band 2c才夠,有些老師還評為band 3a!

睇完升中秘笈啦,! Band 1 排完1A-1C, 可以執雞放番餘下所有Band 1, 不要太早放Band 2, 咁只會太早完結。最 ...
   如果個個band1都係排櫈仔咁填就只係睇下number細唔細,問題係各區band1學位唔同,荃灣係一個好例子.

但老師都係噤叫我地填11,12 間度喎 ! 我仔係 BAND 2 生.

我一個親戚朋友, 佢話佢女是B1生,但派到10志願既B2B.(沙田區)...
其實有無可能

引用:Quote:lindajacky+發表於+14-4-26+13:13+睇

原帖由 EMMA88 於 14-05-02 發表
我一個親戚朋友, 佢話佢女是B1生,但派到10志願既B2B.(沙田區)...
其實有無可能
咁要睇佢1-9填咗乜。

‹ 上一主題|下一主題