用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 老師話太乖都唔好? (少少長)
樓主: queenie1985
go

老師話太乖都唔好? (少少長) [複製鏈接]

引用:Quote:picture+發表於+14-4-16+10:42+咁問

原帖由 queenie1985 於 14-04-16 發表
我知有少少問題, 因為我由個cam睇到工人唔願花時間同佢玩, 一同佢玩就坐係度合眼訓.

講過好多次, 叫工人陪 ...
If that's the case give baby more playgroups

回覆:queenie1985 的帖子

我都想問1下樓主在邊到上playgroup,因為我覺得個老師好好,請pm我,謝謝

回覆:老師話太乖都唔好

老師好好,可以咁快發現你小朋友既問題,我查實幾同意老人家講太乖既小朋友唔會叻得去邊,太乖某程度黎講即好易妥協,冇自主能力,不適宜呢個年代喇。小朋友既自信,自主,自我都要由細培養,請好好重視下呢方面啦。

回覆:queenie1985 的帖子

恕我直言,同孩子玩是父母責任。因為玩的過程之中,是培養感情、觀察孩子的最好機會。

工人照顧孩子,保護孩子已經很好。要工人跟你如此「開放態度」上playgroup, 真是高難度,有時候自己老公、父母都未必跟到自己心意行事,何況工人?無事還好,有事又會懂她太開放,太鬆。她們寧願play safe 啦!

要解決play group的問題,可以請半日假與孩子一起去?或者改週末的堂?

與其改變工人「標準」,不如改變上堂時間或你返工時間,或者改變心態(對老師建議充耳不聞,雖然我反對)。

引用:呢個系屋企管教style的因果問題,小朋友變

原帖由 Jane1983 於 14-04-15 發表
呢個系屋企管教style的因果問題,小朋友變得乖巧、聽話和服從。這些都是好的qualities,但如果管得太嚴,小 ...
可否講會有咩題問 浮現?

回覆 hippoo 的帖子

在#6已寫了。
朋友係比較嚴格,她女女真係好細個就做到食完成餐飯先落地,以及大人傾計吾打擾,在外人睇,真係乖到無得頂。

請問可以pm我大埔邊一間,ths

請問邊間pm thanks

回覆:老師話太乖都唔好? (少少長)

我覺得真係未到trouble two呢。歲幾時我都以為自己咁好彩生左個咁乖咁善解人意既仔!但兩歲後就唔係咁了,成日要話事,唔啱佢心意就喊!而家兩歲半仲識話自己唔乖,罰佢都冇所謂咁

我覺得太細返playgroup冇乜用,有冇報定兩歲n班插班?返學仲實際啲,又唔駛工人陪。

回覆:老師話太乖都唔好

我女未夠2歲已trouble two. 我平時都唔算寬鬆。不過樓主可能無意中嚴左少少,始終小朋友仲咁細個。加上工人又咁樣。攪到小朋友好似咩都要睇大人面色咁。我覺得老師好好講出左個重點,而的确睇落真係有問題。你試下寬鬆啲,俾多啲自主權佢話事,等佢習慣自己思考。我女雖然唔算乖,但佢好清楚自己想玩咩咩好有主見。所以我相信係可以慢慢培養的。加油!

醒目開學勳章 王國長老

我直覺樓主工人唔係咁好想保護小朋友, 只係懶+無耐性, 用最快方法攪掂問題, 就係NO佢 (加搶野), 呢樣樓主係要留意的

另外, 講開太乖有咩問題呢....或者我有小小分享, 我教主日學, 6歲班, 班內小朋友各有千秋, 其中有個男仔, 乖~~~~到不~~~得~~~了, 太模範了, 我同其他兩個導師都有傾起佢....點講呢, 佢真係好乖, 傳統名男校學生, 知規守禮, 問題係太知規守禮了, 例如我地問條問題, 佢真係咪埋咀舉手, 粒聲唔出等人叫名答問題, 但其他小朋友早就講完了, 佢於是又乖乖擺低隻手 (從來無唔問心架, 無嬲無喊無唔開心), 玩遊戲, 佢都會好似一般小朋友咁參與, 但我地唔覺得佢好享受lor (佢社交無問題, 係太靜太乖), 有時d小朋友曳起上黎, 佢仲好守規矩咁乖乖原位坐定(例如播video, d馬騮仔擔住張鄧un un un, un到最前, 佢本來由中間變左最後, 佢又唔投訴, 又唔反抗, 只係乖乖地繼續在原位觀看)

有時導師有出手, 都唔可以下下幫佢安排, 佢有自己條路要行, 我地覺得佢長遠會蝕底lor, 結果一年過去, 到頒獎了, 佢係好乖, 好合作, 我地都知佢抵錫, 但你問outstanding award, 又唔到佢呀 (總有其他小朋友精靈醒目架嘛), 所以蝕底在唔亮眼lor, 有人話一班入面, 無煩惱果個永遠得唔到老師attention, 可能就係咁解

queenie1985 發表於 14-4-16 09:27
其實我有放手...我只係食飯要坐定/訓覺個d 捉得好嚴...但係佢平時點玩我差唔多無干涉過....屋企d 野唔危險 ...

樓主,請問你係唔係睇左on becoming babywise 本書黎教小朋友呀?

Charlotte_mom 發表於 14-8-14 17:25
我直覺樓主工人唔係咁好想保護小朋友, 只係懶+無耐性, 用最快方法攪掂問題, 就係NO佢 (加搶野), 呢樣樓主係 ...
老師,我想問係唔係頑皮d加反叛的學生係唔係聰明d呢?

pokey 發表於 14-8-14 01:08
我覺得真係未到trouble two呢。歲幾時我都以為自己咁好彩生左個咁乖咁善解人意既仔!但兩歲後就唔係咁了, ...
估唔到幾個月前既post 又有人講返....

其實而家已經無咩大問題啦, 我個仔而家23個月, 多左主見, 要話事, 唔鐘意就喊. 佢好少搶人野, 但係有人搶佢野佢會捉實唔被人搶, 仲會"睥"住人地.....

而家玩d咩野都俾佢自己話事自己揀.....所以可能以前真係太細個!

joyanyan 發表於 14-8-15 00:45
樓主,請問你係唔係睇左on becoming babywise 本書黎教小朋友呀?
我屋企有呢本書....我都有參考架....

Charlotte_mom 發表於 14-8-14 17:25
我直覺樓主工人唔係咁好想保護小朋友, 只係懶+無耐性, 用最快方法攪掂問題, 就係NO佢 (加搶野), 呢樣樓主係 ...

我知係邊d...不過我覺得佢未到咁靜...而家23個月活潑左好多.....有要求有主見.....一唔鐘意就喊...

我都唔想佢太乖...哈哈.

見到好多人問我邊個playgroup, 我都pm左大家. 不過多口講句, 我而家已經無上個間lu...因為我覺得雖然老師好細心, 但係佢忽略左當初我個仔只係歲半, 而其他小朋友都大過佢(2歲幾甚至3歲), 當時既佢未識反抗, 被人搶野被人推佢真係唔知點算. 反而老師只會覺得佢無反應,覺得佢有問題. 而家2歲, 你拎開佢d野遠少少佢都發脾氣

所以我唔建議太細個上呢個playgroup, 反而如果大少少2歲幾甚至3歲先去上, 效果應該更好.

佢而家返左另外1間, 獨立上堂, 佢都超開心 同埋因為獨立上堂, 好多野佢學識左點自己處理 (例如唔被人搶野, 點同其他小朋友一齊玩等)

你PG個MISS真係好好!
學校本身應該係好鐘意收哩類乖巧小朋友
你PG個MISS係用心教育

樓主真係無需擔心, 我相信每個小朋友天生都有其獨特性, 我家大哥哥自細又係好懂事, 無需要父母惱氣, 到公園玩會讓人, 自己會乖乖食飯, 我地係無特別管教嚴格。到依家五歲半比以前曳左好多, 有主見, 但你提返佢要守規矩, 控制自已脾氣, 佢又可以收放自如。其實呢類型小朋友最易教, 如果家長可以適時引導, 適時放手, 咁就最棒。
‹ 上一主題|下一主題