用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 原來搵啱自己程度既學校係好緊要...
樓主: mamama2000
go

原來搵啱自己程度既學校係好緊要... [複製鏈接]

我仔也編了英文班,我叫他有心理準備,將會很辛苦,而且要更加努力,我仔這樣答我: 怕咩呢?學校編得我入英文班,即係我達標,夠實力,難度有實力有機會反而放棄?

阿仔說得對,只要他有信心,自然讀得起勁,請相信我們的孩子吧!

回復 701003 的帖子

啱,有啲家長成日叫人試,話唔試點知,依架唔係買鞋

醒目開學勳章

回覆:原來搵啱自己程度既學校係好緊要...

Agree

放心啦 學校自會調節的, 入到中一時做個pres1測試嘛
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

mamama2000發表於 13-7-26 13:27
因小女讀書成績唔好 (除了英語之外)  ,所以入了一間BAND3學校...

雖然未真正在學校上課, 但學校已為小朋 ...
你今日先知?但好多家長同學生都唔知!

其實BAND3 都有好既學校,可能小女呢間係基督教中學(路德會),學校每兩個月定期有8個美國義工在學校同學生一起上課,一同午餐,學校是為學生而做,看想來,最基本是有愛心的學校...

wylo_alex 發表於 13-7-27 10:20
你今日先知?但好多家長同學生都唔知!

說真...曾經也有旁惶的時間,很想博一些BAND2 學校, 個段時間很不開心...因為看不透或不甘心;為什麼小女成績那麼差勁...
幸好C6一直幫我解開問題的根本, 佢成日好多金句, 例: 好既教唔壞, 壞既教唔好 / 你怕佢簡錯老公好過怕佢簡錯學校 / 不要太擔心個女她有自己的命運.  

給支持及鼓勵

無論band1或band3 大家最後都是考同一個試  只要學校教好小朋友  令他們有自信 努力讀書 找到自己的理想己經足夠

對,我識2個係唔差的小學分別入了2 間band 2 - 3的中學,現在中升中三和中四,在校的成績唔差,信心都返晒黎,選啱學校真係好重要。
‹ 上一主題|下一主題